Уолстрийт се готви за избори

Инвеститори и анализатори вече залагат какви ще са ефектите от избора на президент на САЩ.

Анализаторите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била "от неутрална до леко положителна" за акциите.
Анализаторите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била "от неутрална до леко положителна" за акциите.
Анализаторите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била "от неутрална до леко положителна" за акциите.
Анализаторите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била "от неутрална до леко положителна" за акциите.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Инвеститори и анализатори вече залагат какви ще са ефектите от избора на президент на САЩ.
  • Последните месеци Джо Байдън се превръща във фаворит, след като изпреварва Доналд Тръмп в предварителните проучвания.
  • Пазарите обичат повече републиканците, но и това е с много условия.

Доколко зависят парите ви от американския президент. Ако сте на депозит в България, по-скоро никак. Ако сте инвеститор в акции на компании от САЩ, доверително управление или взаимни фондове - значително. Политиките на президентската администрация са важен фактор за пазара на акции. Пробизнес насочените републиканци и стремежът им към ниски данъци са политики в подкрепа на пазарите. Обратното важи за демократите. Разбира се, това не означава, че при първите пазарите са само нагоре, а при другите само надолу.

От края на Втората световна война през 1945 до 2019 г. средно за управленията на републиканците S&P500 се е повишил с 16%, а при демократите - с 14.3%. Това е на фона на средна възвращаемост 10.8% за периода. Има редица фактори извън президентската администрация, които влияят, но все пак тя дава средата, в която се случват нещата. Например в двата мандата на републиканеца Джордж Буш-младши имаше поредица от събития, които повлияха негативно на пазарите - атентатите от 11 септември 2011 г., последвалите войни в Афганистан и Ирак, а за капак в края на мандата му дойде и фалитът на Lehman Brothers с най-голямата финансова криза от Голямата депресия.

Днес, 4 месеца преди изборите в САЩ, Уолстрийт вече навлезе в сезона на залозите. Инвеститори и пазарни участници прогнозират накъде ще тръгнат цените на акциите, ако спечели кандидатът на демократите Джо Байдън. А шансовете му за това се увеличават. Усещайки заплахата, настоящият държавен глава Доналд Тръмп се включи, обявявайки, че само той може да защити портфейлите от акции на своите граждани. Последното може и да проработи поне малко - в настоящия първи мандат на Тръмп - фондовият пазар в САЩ направи доста голям растеж за кратко време. Ниските лихви от последното десетилетие в комбинация с понижените данъци от администрацията на Тръмп бяха стимул за това. Благодарение на платформите за безплатна търговия на борсите до тях директно стигнаха и много малки инвеститори и домакинства. Особено с директната помощ, която получиха от правителството покрай COVID-19, за много от тях тя беше директен стимул да инвестират на борсата. Което се и случи. В този смисъл Тръмп може и да има подкрепата на тази част заинтересовани американци. Донякъде. С едни демократски гърди напред През последните месеци подкрепата за Джо Байдън расте, а Доналд Тръмп губи доверие заради реакцията на институциите спрямо пандемията от коронавирус и отговора му на протестите срещу расизма в САЩ.

В края на миналата седмица залозите даваха над 59% шанс на Байдън да спечели, което е близо до рекордното му представяне досега и 23% за Тръмп, по данни на RealClear Politics, цитирани от Financial Times. Прогнозите на инвеститорите също се променят. Анкета на Citigroup сред 140 фонд мениджъри показва, че 62% от тях смятат, че Байдън ще спечели. Това е голямо отстъпление за Тръмп спрямо декември 2019 г., когато 70% го смятаха за фаворит. Някои анализатори дори вярват, че Байдън и демократите може да спечелят мнозинство в двете камари на парламента.

Никълъс Колас, един от създателите на DataTrek Research, казва пред Barrons, че когато една партия контролира и Белия дом, и Конгреса, пазарът на акции се представя по-добре. Как обаче тази политическа промяна ще се отрази на Уолстрийт. Анализаторите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била "от неутрална до леко положителна" за акциите. Основната икономическа политика на демократите залага на повече зелена енергия, разширяване на здравния план Medicare, повишаване на корпоративния данък от 21 на 28%, което частично ще тушира намалението от републиканците през 2017 г. (от 35% надолу), както и повишение на минималната почасова ставка. Инвестиционната банка също така очаква Байдън да облекчи митата за Китай и да увеличи държавните разходи за инфраструктурни проекти. Goldman Sachs изчислява например, че ако данъкът се повиши до 28%, заедно с увеличение на други ставки това ще изяде около 12% от общата печалба за 2021 г. на всички компании в индекса S&P500. Джо Байдън подкрепя и покачването на минималното заплащане от 15 долара на часа. Това би засегнало печалбите на търговски вериги и хранителни вериги, Uber, които залагат на по-ниско платени служители или са обвързани с почасовата ставка. Подобен сценарий може да направи по-атрактивни акциите по чуждестранните борси, след като години американските книжа ги превъзхождаха по доходност, казва пред FT Крис Дейр от дружеството за управление на активи в САЩ Eaton Vance. "Благоразумно е за инвеститорите да диверсифицират далеч от това, което е работило за тях през последното десетилетие", смята той.

При всички положения предстоящите избори носят още една доза несигурност около борсите в САЩ и по света, която и без това е силно подхранвана от силата на разпространение на коронавируса.

Байдън портфейл

Кои сектори и акции биха спечелили или загубили от политиките на Джо Байдън, ако той стане президент и влезе в Белия дом в началото на следващата година.

Чиста енергия - Байдън направи зелената енергия основа на своята предизборна платформа (в абсолютен противовес на политиките на Тръмп). Ако той спечели Белия дом и Конгреса, се очаква субсидиите за електрически автомобили и ВЕИ производство да се покачат значително. Риск е, ако разделението в парламента остане. Анди Лапериер, главен анализатор на Cornerstone Macro, коментира пред Barrons, че от това биха се възползвали компании като Tesla и Green Power. Смята, че е добре 20% от портфейла да е в зелени компании.

Инфраструктурни акции - повишението на държавните разходи за строителство - нещо, което прави и Тръмп, е добре за акциите в сектора. Лапериер препоръчва 15% в портфейла.

Производители на канабис - очаква се администрацията на Байдън да разхлаби политиката около канабиса и да го извади от списъка на контролираните вещества, което може да е положително за акциите на компаниите в сектора.

Фарма секторът - най-големият губещ под управление на Байдън може да се окажат фармацевтичните компании. Анализатори казват, че секторът е под риск заради силната му регулация, но смятат, че рискът за него е по-голям при демократите.

Big Tech - тук засега е най-голямата въпросителна. И е важно, тъй като технологичните компании са ключови за фондовия пазар. Заради злоупотребата с лични данни, допускане на език на омразата и слабия контрол върху фалшивите новини социалните мрежи са обект на силна критика. Големите IT корпорации са критикувани и заради избягване на данъчно облагане и от демократите се чуват призиви за тяхното разделяне. Елизабет Уорън, сенатор от Масачузетс и бивш кандидат за президент на демократите, преди време призова за разделяне на Amazon, Google и Facebook по силата на антитръстовото законодателство, припомня Financial Times. В същото време Джо Байдън отправи критики за дезинформация към Fаcebook, но без ясна позиция за разделянето.

Фед и лихвите - някои анализатори се фокусират и върху централната банка. Според тях демократите може да увеличат натиска върху нея да използва повече инструментариум за стимулиране на икономиката и достъпа до кредитиране.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал