Влошените икономически перспективи изстреляха златото до исторически рекорд

Напрежението между Китай и САЩ също натежава на пазарите, благородният метал е на крачка от 2000 долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на златото достигна исторически рекорд, а доларът е под натиск, след като политическото напрежение между Китай и САЩ се увеличава. Влошените перспективи пред американската икономика също дават подкрепа на благородния метал.

В момента има изострен апетит за сигурни активи и бягство от акции. Рано в понеделник сутринта златото поскъпна с 2.2% до 1944.7 долара за унция. От началото на годината поскъпването му е с над 26%, което го прави и един от най-доходоносните активи. За сравнение - германският индекс DAX е на минус 3% за периода, а S&P500 e надолу с 0.5%.

Поскъпването на златото започна през последните месеци паралелно с увеличаване на случаите на COVID-19 в САЩ и други държави. Това влошава очакванията за бързо възстановяване на икономиките. В резултат доларът също поевтинява - спрямо еврото е на най-ниското си ниво от година и половина, а спрямо кошница от валути - от юни 2018 г.

"Пазарите са много бдителни както за разпространението на вируса, така и за нарастващото напрежение. Инвеститорите предпочитат да държат злато като застраховка срещу този вид несигурности", коментира пред Financial Times Кен Чеунг, главен валутен стратег азиатските пазари в Mizuho Bank.

Предишното рязко поскъпване на златото беше по време на финансовата криза след фалита на Lehman Brothers, когато само за 3 години поскъпна с над 1000 долара за унция.

Все още няма коментари
Нов коментар