🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златото поскъпна до най-високото си ниво от 2012 г.

Икономическите новини и търговската война между САЩ и Китай са в полза на метала

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на златото достигна най-високата си стойност от 2012 година насам. В понеделник благородният метал се търгува за 1764 долара за тройунция. Причините са няколко - от една страна, продължава да тежи напрежението около търговската война между Китай и САЩ. От друга, данните за икономиките не са добри и може да се окаже, че ефектът от пандемията на COVID-19 ще е по-голям.

В САЩ индустриалното производство и продажбите на дребно през април паднаха рекордно, Япония вече е в рецесия, Германия също. Всичко това вдига напрежението сред инвеститорите, които се обръщат към спасителни активи, каквото е златото. Вълната от понижения на лихвите заради икономическата криза също е в полза на златото, тъй като част от новата ликвидност се насочва към него. От месечното дъно през март досега металът е поскъпнал с 20% по данни на Tradineconomics.

Петролът също поскъпва стабилно в понеделник - с по 5-6% при основните сортове brent и американския WTI. Цените им са съответно 34.13 и 31 долара за барел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cnl1572770681626731 avatar :-|
    Yoan Arnaudov

    А цената в евро някой гледа ли я? Защото там е върхът беше преминат преди няколко месеца.

    Нередност?
Нов коментар