🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портокаловият сок е най-поскъпналата борсова стока през годината

Цената му се е повишила с 35% заради проблемите с доставките от големите производители

Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са възпрепятствани от COVID-19, което доведе до увеличение в цената на замразения портокалов сок
Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са възпрепятствани от COVID-19, което доведе до увеличение в цената на замразения портокалов сок
Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са възпрепятствани от COVID-19, което доведе до увеличение в цената на замразения портокалов сок    ©  Reuters
Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са възпрепятствани от COVID-19, което доведе до увеличение в цената на замразения портокалов сок    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Dow Jones Commodity индекс, който следи пазара на стоките, е спаднал с близо 20% през тази година. Това се дължи до голяма степен на срива в цената на петрола, след като Русия и Саудитска Арабия развалиха отношенията си през март тази година. Цената на нефта дори се понижи за кратко под нулата, след което се възстанови до известна степен, но все още се търгува 50% по-евтино, отколкото през 2019 г.

Но докато спадът в цената на петрола е най-драстичен, останалите суровини също не се представят стабилно в условията на пандемия. Газът е поевтинял със 17% за годината, кафето се търгува с 23% по-ниска цена от миналата година, памукът, царевицата, медта, платината и брашното също са в червена територия, по-евтини от 2019 г. съответно с 16%, 15%, 14%, 11% и 8%. Понижаването се дължи до голяма степен на срив в доставките, породен от COVID-19. Въпреки това има суровини и материали, които повишиха стойността си в извънредното положение.

В другия край на спектъра

Докато пазарите на ценни книжа се сриваха, множество инвеститори предпочетоха да преместят ресурсите си в така наречените safe haven активи, най-известният от които е златото. Взаимни фондове, базирани на цената на скъпоценния метал, регистрираха рекордни притоци на инвестиции през последните няколко месеца. В резултат на повишеното търсене цената на златото се покачи до най-високата си стойност за последните близо 8 години. От началото на годината металът е поскъпнал с около 12% на фона на спад с около 12% в стойността на Dow Jones за същия период от време.

На фона на доброто представяне на златото среброто, изглежда, запазва цената си сравнително непроменена - около 1% по-ниска от началото на 2020 г., но за разлика от златото рудата, богата на сребро, е ценна индустриална суровина, особено в сферата на технологиите, и страда от същите проблеми в доставките, както останалите метали като медта и платината. Любопитното обаче е, че един инструмент на силно засегнатия от кризата пазар на суровините се представя по-добре и от златото по време на пандемията - замразен сок от портокал.

Смяна на местата

В комедийния филм от 1983 г. с Еди Мърфи и Дан Акройд "Смяна на местата" двама братя, преуспели инвеститори, се обзалагат дали по-бедният (Еди Мърфи) ще успее повече от по-богатия (Дан Акройд). В крайна сметка героите във филма разбират за облога и се обединяват, за да фалират двамата братя, след като повишават цената на... замразен сок от портокал. За разлика от филма повишаването в цената на замразения сок от портокал през 2020 г. е факт. През последните пет месеца оранжевата течност е повишила цената си с над 35%, което я прави най-печелившия инструмент в пазара на суровини, пише еaxios.com.

Причините, поради които останалите суровини поевтиняват - като сривовете в доставките и добива, са и причините, поради които замразеният сок от портокал поскъпва. Водещите страни - износителки на цитрусови плодове, като Бразилия все още продължават да се борят с COVID-19, което затруднява доставката на пресни портокали, а това води до значителното увеличение в цената на замразения сок. Въпреки драстичното поскъпване портокаловият сок едва ли ще размени мястото си със златото като най-добра суровина за инвестиция в зората на евентуална финансова криза.

Все още няма коментари
Нов коментар