НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Златото продължава да поставя исторически рекорди

Цената на благородния метал достигна 1980 долара за тройунция, доларът се понижи до 2-годишно дъно

Златото продължи да поскъпва във вторник, като цената достигна нов исторически рекорд от 1980 долара за тройунция, а доларът се понижи до най-ниското си ниво от две години. Инвеститорите очакват, че на заседанието си днес и утре Федералният резерв ще потвърди, че ще продължи с разхлабената си парична политика и ще даде сигнал, че ще е по-толерантен към по-висока инфлация в дългосрочен план, съобщава Reuters.

Скъпоценният метал поскъпна с почти 40 долара, преди вълна от продажби да намали цената във вторник сутринта до 1940 долара за тройунция. За седмица котировките се изстреляха с над 125 долара.

Доларът продължи да поевтинява и достигна до 2-годишно дъно заради проблемите с коронавируса, икономическата несигурност и нарастващото напрежение с Китай. Низходящата тенденция на американската валута също е една от причините за поскъпването на златото, а анализатори прогнозират, че скоро котировките ще надминат 2000 долара. Инвеститорите възприемат традиционно благородния метал като убежище по време на криза, а на фона на продължаващия ръст на заразените в света с коронавируса тази тенденция се засилва.

Акциите остават стабилни

Въпреки икономическата несигурност борсовите индекси в Европа и САЩ остават стабилни. Уолстрийт започна седмицата с ръст на технологичните акции. Основна подкрепа за възходящото движение дават очакванията за добри финансови отчети тази седмица и преговорите за нови финансови стимули в Конгреса, където републиканците внесоха нов пакет на стойност 1 трлн. долара. Трите водещи индекса - индустриалният Dow Jones, по-широкият S&P 500 и технологичният NASDAQ, приключиха с повишение.

В Европа преобладаваше смесена търговия в понеделник, но във вторник основните показатели на борсите в Лондон и Франкфурт започнаха на зелена територия, като само в Париж има леко отстъпление. Инвеститорите остават предпазливи заради напрежението между САЩ и Китай и отново високия брой на заразени. Икономическите данни в Китай показват, че индустриалните печалби са се покачили за юни, което е пореден сигнал, че страната се възстановява от спирането на икономиката заради вируса в началото на годината.

Курсът на биткойна за първи път от близо година прехвърли прага от 11 хил. долара, като достигна 11 234 долара за брой. Към 10.30 часа котировките леко се понижиха до 10 976 долара.

Все още няма коментари
Нов коментар