Бизнес активността в еврозоната се е върнала към растеж през юли

Компаниите продължават да освобождават персонал, но темпът се забавя

Бизнес активността в еврозоната се е върнала към растеж през юли, когато повече сектори от икономиката отново заработиха след карантината заради коронавируса, съобщава Reuters. Това се случва за пръв път от пет месеца, след като пандемията доведе до глобален срив. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изчисляван от IHS Markit, се покачва до най-високо ниво от повече от две години, като услугите и производството имат сериозно подобрение. Стойността на индикатора достига 54.8 пункта през юли от 48.5 пункта през юни, като нивото от 50 разделя свиването от растежа. Анализаторите очакваха 51.1 пункта, което е доста под отчетения резултат.

Оптимизъм с едно наум

Компаниите от еврозоната отчитат обнадеждаващо начало на третото тримесечие, като през юли активността нараства с най-бързия темп от над две години на фона на продължаващото смекчаване на ограниченията и отваряне на икономиките, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

Индексът за сектора на услугите се повишава до 55.1 пункта, което е най-високото ниво от 25 месеца. В производствения сектор показателят достига 51.1 пункта през юли, което е 19-месечен връх.

Данните показват, че икономиката на еврозоната е започнала да се възстановява след удара през второто тримесечие заради карантината, но притеснително е, че компаниите съкращават работни места за пети пореден месец, макар и темпът да се забавя. Рязък спад на възнагражденията има в производствения сектор, който е близо до най-сериозния, отчетен през 2009 г. по време на финансовата криза.

Все пак мениджърите по поръчките изразяват най-голям оптимизъм от февруари, когато Европа още не бе усетила с пълна сила пандемията. Според прогнозите икономиката на еврозоната се е свила с около 12% през второто тримесечие. Това трябва да е дъното, от което БВП да започне да се възстановява.

Все още няма коментари
Нов коментар