САЩ подготвят нов спасителен пакет от 1 трлн. долара

Парите ще бъдат използвани за подкрепа на доходите на домакинствата

Финансовият министър Мнучин обеща бързо действие от страна на администрацията.
Финансовият министър Мнучин обеща бързо действие от страна на администрацията.
Финансовият министър Мнучин обеща бързо действие от страна на администрацията.    ©  Reuters
Финансовият министър Мнучин обеща бързо действие от страна на администрацията.    ©  Reuters

Републиканците ще внесат в американския Конгрес в понеделник нов пакет от антикризисни мерки на обща стойност от 1 трлн. долара. Това обяви в интервю за Fox News финансовият министър Стивън Мнучин. Досега администрацията на Белия дом е одобрила и задействала програми за над 2 трлн. долара в подкрепа на икономиката и гражданите, пострадали от пандемията от коронавирус.

"Ние сме готови да действаме бързо. Всичко е за децата и работата, това е наш приоритет", заявява министърът. Пакетът предвижда директни плащания на семейства в размер на 1200 долара.

Както съобщи началникът на кабинета на Доналд Тръмп - Марк Медоуз, американският президент като цяло подкрепя пакета за помощи, разработен от републиканците и предлага няколко корекции.

По-рано демократите предложиха свой пакет от мерки на стойност 3 трлн. долара. Той беше одобрен от Камарата на представителите, но беше отхвърлен в Сената, където републиканците имат мнозинство.

Лоши перспективи

САЩ са една от най-силно засегнатите развити страни от коронавируса, след като закъсняха с въвеждането на мерките за карантина. Икономиката се сви с 5% през първото тримесечие, а в четвъртък ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт за периода от април до юни, когато голяма част от бизнеса не работеше. Очакванията са, че през второто тримесечие американската икономика да се е свила с най-големия темп от Голямата депресия.

Заради икономическите проблеми и влошените перспективи за бизнеса доларът поевтинява, като в понеделник достигна до най-ниското си ниво спрямо еврото от година и половина, а спрямо кошница от валути е най-евтин от юни 2018 г. Върху американската валута ефект оказва и продължаващото влошаване на отношенията с Китай, след като през миналата седмица двете страни взаимно затвориха консулства в Хюстън и Чънду.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Сега им се паднало, да печатат на воля и да залеят света с долари и да купуват, купуват и раздават заеми, и после в правилния момента да вдигнат лихвите по тия заеми.

    Превземане на света с печатане. Това се случва в момента.

    Нередност?
Нов коментар