Инвестициите в акции са се увеличили със 170 млрд. долара за месец

Около 70 млрд. долара от тях са направени през последната седмица, след като Фед повиши прогнозите си за БВП на САЩ

Инвестициите в акции се увеличават с подобряването на изгледите за глобалната икономика.
Инвестициите в акции се увеличават с подобряването на изгледите за глобалната икономика.
Инвестициите в акции се увеличават с подобряването на изгледите за глобалната икономика.    ©  Uwe Conrad
Инвестициите в акции се увеличават с подобряването на изгледите за глобалната икономика.    ©  Uwe Conrad
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите са вложили почти 170 млрд. долара в акции през последния месец, пише Financial Times. Поредното доказателство за подобряването на икономическа перспектива и ефекта от стимулиращи мерки в САЩ. Фондовете, които инвестират в акции, отчитат нетни притоци от над 68 млрд. долара през последната седмица до миналата сряда, най-високия ръст за последния месец, според данни от изследователската група EPFR. Така общата инвестирана сума през последните четири седмици нараства до 168 млрд. долара споделя Goldman Sachs.

Ръстът в пазара на акции през миналата седмица, който беше най-силно изразен на американските пазари, дойде, след като правителството на САЩ започна да разпределя стимулиращите плащания от по 1400 долара, които са част от пакета на Джо Байдън от 1.9 трлн. долара. "Тези пари може да се насочат към взаимните фондове и борсово търгуваните фондове, както и други активи", казват анализаторите на Goldman Sachs.

Международните инвеститори също са закупили американски акции, като британската брокерска компания Hargreaves Lansdown, която отбелязва миналата седмица, че от края на януари забелязва "увеличени обеми на сделки с акции, като преобладаващия дял от тях е насочен към международни акции, водени основно от интереса към американските книжа от съществуващите клиенти".

По-добър изглед

Приливът на капиталовите притоци от миналата седмица бе подкрепен и от Федералният резерв на САЩ след като повиши прогнозите си за възстановяването най-голямата икономика в света и заяви, че очаква да задържи лихвените проценти на исторически ниските нива поне до 2024 г. "Това са най-добрите макроданни, които сме виждали през живота си", пишат анализатори в BofA, позовавайки се на икономическите показатели, които показват, че САЩ и Китай се възстановяват по-бързо от очакваното от пандемията.

По-добрите перспективи оказа благоприятен ефект и на индекса S&P 500, който се покачи до нов връх в сряда, деня на решението за лихвения процент от Фед. Американските акции обаче спаднаха по-късно през седмицата в отговор на срива на пазара на облигации, предизвикан от нарастващата тревога, че бързият растеж ще подхрани бум на по-висока инфлация.

Все още няма коментари
Нов коментар