🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките и енергийните акции печелят от плана за възстановяване в САЩ

От началото на годината технологичните компании се разрастват с по-ниски темпове от пазара като цяло

Цикличните компании започнаха годината добре и се очаква да продължат да печелят от възстановяването на икономиката.
Цикличните компании започнаха годината добре и се очаква да продължат да печелят от възстановяването на икономиката.
Цикличните компании започнаха годината добре и се очаква да продължат да печелят от възстановяването на икономиката.    ©  Gemma Evans
Цикличните компании започнаха годината добре и се очаква да продължат да печелят от възстановяването на икономиката.    ©  Gemma Evans
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възстановяването на капиталовите пазари ще навлезе в нов етап, в който постепенно икономиката ще започне да се отваря. Това предвиждат анализатори, след като миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа одобрения от Сената пакет от стимули за икономиката на стойност 1.9 трлн. долара.

Акциите, които са се покачили най-много през последните няколко месеца, съвпадат с компаниите, които ще спечелят най-много от отварянето на икономиката. Тези фирми попадат в графата на стойностните акции (value stocks). Стойностните акции са ценните книжа на компании, които се търгуват на ниски нива в спрямо индикаторите за тяхната цена, най-популярният от които е цена/печалба (price/earnings или p/e ratio).

Стойностни акции са най-често цикличните компании - представянето им зависи от икономическия цикъл, докато книжата с висок растеж (high growth) се търгуват на високи нива по същите индикатори. Най-често срещаните акции с висок растеж са технологичните компании. През 2020 г. най-печеливши бяха книжата на гиганти като Amazon, Google, Microsoft, Apple и други Big Tech компании, но от началото на 2021 г. тенденцията, изглежда, се обръща.

Стойностните акции се покачиха с повече от 5% през последния месец, докато акциите за растеж спаднаха с повече от 5% за същия период. Книжата на Apple и Amazon са с около 3% по-евтини от началото на годината, докато технологичният сектор като цяло се е покачил с 5% за последните 3 месеца, но изостава в сравнение с водещия индекс S&P 500, който е добавил над 7% към стойността си. От другата страна на спектъра са енергийните и финансовите компании. Енергийният сектор расте с над 27% за 2021 г., а финансовия - с близо 20%.

Ръстът на енергийния сектор се дължи до голяма степен на повишаващата се цена на петрола, която достигна 70 долара за барел за кратко миналата седмица. Именно поради това едва ли е изненада, че най-добре представящата се индустрия на икономиката засега през годината е бизнесът с горива с ръст от над 35%. Повишението в сектора за енергийно оборудване и услуги също е висок - 25% от началото на годината, следван от производителите на електроенергия и възобновяема енергия - с над 18%

Във финансовия сектор ситуацията е малко по-различна. Въпреки рекордно ниските лихви банките съумяват да се отлепят от дъното. Банковите акции се покачват с над 20% през 2021 г., като книжата на JP Morgan и Goldman Sachs растат стремглаво през последните няколко месеца. Секторът за управление и развитие на недвижими имоти също расте с над 25% от началото на годината.

Докато цикличните индустрии се завръщат, технологичните компании отслабват. Най-губещи в IT сектора са технологичните компании свързани със здравеопазване, които от началото на годината са на червено с над 8%. Хардуерната индустрия също изпитва затруднения поради сривовете в производството и доставките, поради което бележи спад от 4%. Отслабване с 3% се забелязва и в интернет бизнеса и директния маркетинг на дребно. Извън технологиите под най-голямо напрежение са секторите с храните (-5%) и напитките (-6%), както и продуктите за дома (-7%), които попадат в капана на нарастващата инфлация.

Все още няма коментари
Нов коментар