Криптовалутите загубиха 500 млрд. долара за седмица

Цената на биткойна падна с 10% за ден и вече се търгува под 50 хил долара за монета.

Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа и вече повече от 20% за последните седем дни
Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа и вече повече от 20% за последните седем дни
Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа и вече повече от 20% за последните седем дни    ©  Dmitry Demidko
Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа и вече повече от 20% за последните седем дни    ©  Dmitry Demidko
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Волатилността отново се изрази в червено на пазара за криптовалутите. За няколко часа цената на биткойн се срина под 50 хил. долара за монета, след като само преди седмица достигна рекорд от почти 65 хил. долара. Спад има и при други водещи криптовалути, а за седмица целият пазар е изгубил 500 млрд. долара от своята обща капитализация, която вече е 1.77 трлн. долара, а на биткойн е 900 млрд. долара. Това е загуба от 22% за седем дни, а причините зад спада към този момент не са много ясни.

Според някои инвеститори едната от тях се крие в новия план на американския президент Джо Байдън, който планира да увеличи корпоративния данък, за да финансира скъпия си инфраструктурен проект за САЩ, но данни на комисията по търговия с финансови деривати и фючърси в САЩ (CFTC) показват, че от хедж фондовете с леверидж увеличават късите си позиции от началото на март тази година.

Други анализатори смятат, че криптовалутите просто навлизат в етап на корекция, преди да продължат отново възходящата си траектория. "Пазарът като цяло се разрасна доста и вероятно се охлажда преди следващия ръст", сподели Виджай Айяр, ръководител на борсата за криптовалути Luno, пред CNBC.

Малките мръсни тайни на биткойн

Точно преди около месец една от най-големите банки в САЩ, Bank of America, публикува проучване, фокусирано върху биткойна и криптовалутите, наречено Bitcoin's dirty little secrets"("Малките мръсни тайни на биткойна"). Според финансовата институция най-голямата дигитална монета в света към момента е заобиколена от проблеми.

Според Bank of America "около 95% от биткойните се контролират само от 2.4% от сметките, а разпространението е силно изкривено към най-големите сметки". За сравнение - последните данни на Фед показват, че най-богатите 1% от американците контролират едва около 30.4% от цялото богатство на домакинствата в САЩ, показва проучването.

Банката подчертава и лошия отпечатък върху природата на криптовалутата поради огромния разход на енергия, който използва. Половината от копаенето на биткойни в Китай се случва с енергия, захранвана с въглища в провинцията Синдзян.

Освен това финансовата институция посочва като огромна заплаха за сектора намеренията на правителствата да увеличат регулацията или да заимстват от технологията, за да създадат дигитални версии на своите валути. Такъв е примерът с Китай, който в началото на месеца започна официално тестова програма с дигитална версия на юана.

А сега накъде

Институционалният интерес към сектора продължава да расте. Директното листване на американския криптоброкер Coinbase е признак за израстването в сектора на криптовалутите. Драстичният спад за последните няколко дни обаче напомня, че криптовалутите все още са изключително волатилни и все още могат да тръгнат рязко надолу.

Все още няма коментари
Нов коментар