🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coinbase излиза на фондовата борса на фона на нови рекорди при Bitcoin

Криптоброкерът става първата компания, която ще търгува акциите си публично на американските борси.

Coinbase ще се превърне в първия криптоброкер, който търгува книжата си на борсите в САЩ, от утре.
Coinbase ще се превърне в първия криптоброкер, който търгува книжата си на борсите в САЩ, от утре.
Coinbase ще се превърне в първия криптоброкер, който търгува книжата си на борсите в САЩ, от утре.    ©  Patrick Weissenberger
Coinbase ще се превърне в първия криптоброкер, който търгува книжата си на борсите в САЩ, от утре.    ©  Patrick Weissenberger
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Една от най-големите платформи за търговия с криптовалути, Coinbase, излиза на фондовата борса в САЩ в търсене на оценка от 100 млрд. долара и на фона на почти рекордна цена на биткойн. Компанията ще започне да се търгува от утре, сряда, 14 април, след като премина успешно процедурата по одобрение за директно листване на Nasdaq. Компанията, на чиято платформа се търгуват над 220 млрд. долара криптоактиви само на физически лица (над 10% от целия криптопазар), ще се превърне в първия брокер на криптовалути, който търгува публично акциите си на американската борса. Междувременно криптовалутата Bitcoin достигна нов връх във вторник от над 62.5 хил. долара за монета.

Размерът на компанията

Към настоящия момент пазарната оценка или цената на акциите на Coinbase не е ясна. Последната официална оценка на Coinbase беше през 2018 г., когато събира 300 млн. долара от ранни инвеститори според Crunchbase. По това време компанията се оценява на около 8 млрд. долара. По всяка вероятност пазарната капитализация на криптоброкера утре ще бъде в пъти по-висока.

Coinbase ще се раздели на 114 млн. акции, но все още не знаем колко точно ще бъдат на разположение за продажба и компанията все още не е разкрила предложената цена на акциите. Coinbase се оценява на около 68 млрд. долара, но въз основа на наскоро продадени акции на частните пазари се очаква да достигне пазарна капитализация от около 100 млрд. долара според различни оценки на Fortune и други издания.

Добро начало за годината

В началото на април Coinbase публикува финансовите си резултати за първото тримесечие на годината. Според данните нетната печалба на брокера е 730 млн. долара, което е близо два пъти над печалбата за цялата 2020 г., когато е 320 млн. долар.) Приходите за първите три месеца са 1.8 млрд. долара, или над половината за цялата 2020 г. - 3.4 млрд. долара.

Активните потребители на месец са се увеличили двойно до над 6 млн. души в сравнение с 2.8 млн. в края на 2020 г. Очакванията са до края на годината те да бъдат между 7 млн. и 4 млн. Над 56 млн. души имат верифицирани сметки в брокера показват данните от последния отчет на Coinbase.

Компанията очаква ръст в приходите от институционални инвеститори, след като започне да се търгува публично. Към настоящия момент Coinbase управлява над 122 млрд. долара криптоактиви за институции, с което общият обем на криптоактивите в платформата достига близо 335 млрд. долара.

За криптоиндустрията

Отчета на Coinbase хвърля светлина и върху състоянието на криптоиндустрията и активите в сектора като цяло. Според фирмата "криптопазарите са преминали през четири основни ценови цикъла от 2010 г. насам, които обикновено имат продължителност от две до четири години." Coinbase е на мнение, че "средно ценовите цикли увеличават общата капитализация на криптопазара значително и привличат много нови инвеститори в криптоикономиката в сравнение с предишния цикъл". Въпреки, че изглежда, че сме в подема на четвъртия ценови цикъл, компанията подчертава, че секторът все още не е напълно развит, а волатилността и доходността са непредвидими.

Сметката от излизането на пазара за Coinbase се очаква да е около 35 млн. долара, което е капка в морето в сравнение с административните и технологичните разходи от 1.3-1.6 млрд. долара на година за поддържането на бизнеса. Според американската компания обаче ходът си заслужава, тъй като освен събирането на капитал от борсите може да привлече нови инвеститори - както малки, така и институционални. Цената е, че ще попадне под зоркото око и строгия контрол на регулаторите като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар