Нарастващото търсене на петрол ще тества дисциплината на ОПЕК

Възстановяването на икономиките тласна цените над 70 долара за барел за първи път от 2019 г.

"Търсенето на петрол показа ясни признаци на подобрение." Това заяви енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман на виртуалната среща на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), на 1 юни. Картелът и неговите съюзници, сред които главният е Русия, бяха силно притиснати от предизвиканата от ковид рецесия, която намали глобалното търсене на петрол от близо 100 млн. барела на ден през 2019 г. до 91 млн. миналата година. В неистови усилия да предотврати ценови колапс ОПЕК +, както групата стана известна, се съгласи да намали производството в началото на 2020 г. И все пак не успя да спре цената да потъне под 20 долара за барел (виж графиката).

В момента картелът вярва, че търсенето на петрол стабилно се възстановява. Министрите се съгласиха да увеличат предлагането с около 450 хил. барела на ден през юли - част от плана им за възстановяване на почти половината от съкращенията на производството, направени миналата година. Саудитска Арабия, която се гордее с най-ниските производствени разходи и най-много резервни мощности в картела, посочи, че скоро ще се откаже и от едностранното намаление на производството с 1 млн. барела на ден, направено по-рано тази година.

В отговор цената на петрола сорт брент скочи над 70 долара за барел на 1 юни за първи път от две години. Няколко индикатора потвърждават общото мнение, че търсенето на петрол, който е показател за икономическия растеж, се увеличава. Запасите от суровината, които се увеличиха миналата година, рязко намаляват. Международната енергийна агенция изчислява, че търсенето на петрол в световен мащаб може да се възстанови до своите предпандемични нива в рамките на една година. В САЩ търсенето на бензин нарасна през последния уикенд на май, което е силен старт на летния активен сезон за шофиране.

Задоволството на ОПЕК все още може да се окаже преждевременно. Спънка за възхода на цените може да се окаже Иран, където производството е ограничено от американските санкции. Спекулациите относно напредъка в преговорите за съживяване на сделката по спорната ядрена програма на Иран се оказаха неоснователни. Забавянето означава, че излишният ирански петрол няма да залее пазара. Но ако някакво споразумение бъде постигнато това лято, анализаторите смятат, че иранският износ може да се увеличи с 1 млн. барела на ден или повече до края на годината.

Освен това, въпреки че ограничените запаси и голямото търсене повишават цените в краткосрочен план, може да изкушат американските производители на шистов петрол, които в момента ограничават инвестициите си, да увеличат инвестициите. Саудитска Арабия също може да се затрудни да запази дисциплината в ОПЕК, отбелязва Дейвид Файф от специализираното издание Petroleum Argus. Членовете на организацията са склонни да се придържат към договорените съкращения, когато търсенето се срива, но нарастващите цени насърчават неспазването на договорките.

По-голямо притеснение, казва Пол Шелдън от S&P Global Platts, е "неочаквана пречка на търсенето" през 2022 г. САЩ и Китай се върнаха към старите си навици на потребление на бензин благодарение на разпространението на ваксини; Европа не изостава много. Но търсенето на енергия в Индия и Латинска Америка, където пандемията все още бушува, остава крехко. Файф посочва, че транспортът на дълги разстояния е друг източник на слабост.

Най-сериозната заплаха за картела идва от технологичните промени. Съществуват редица мнения за това колко бързо търсенето на петрол ще отстъпи на по-екологичните горива, дори сред петролните компании.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар