ОПЕК+ не може да се договори за ръста на добива, петролът мина 76 долара

Обединените арабски емирства блокират преговорите, което доведе до най-високите котировки на суровината от есента на 2018 г.

Цената на петрола се покачва заради възстановяването от пандемията.
Цената на петрола се покачва заради възстановяването от пандемията.
Цената на петрола се покачва заради възстановяването от пандемията.    ©  Reuters
Цената на петрола се покачва заради възстановяването от пандемията.    ©  Reuters

Преговорите на страните,износителки на петрол, и техните партньори извън организацията, обединени в ОПЕК+, за увеличаване на добива засега не дават резултат. Обединените арабски емирства (ОАЕ) отказаха предложението за завишаване на предлагането с 400 хил. барела на ден и това доведе до покачване на цената на сорта брент до най-високото ниво от октомври 2018 г. Това доведе до покачване на котировките до близо 77 долара, преди леко да се понижат. ОАЕ пожела количествата да бъдат преизчислени, но желанието й не беше уважено от Русия и Саудитска Арабия - лидерите на картела.

"Не бих се изненадал преговорите да продължат и събота, и неделя. За да се постигне договорка, са нужни отстъпки и от двете страни, а нито една от тях не изглежда готова на такива", заяви Ричард Бронз, ръководител на отдела по геополитика на консултантската фирма Energy Aspects, пред Bloomberg.

Преговорите за увеличаването на предлагането на петрол са в отговор на завишеното търсене на суровината, след като развитите страни свалиха ограниченията заради пандемията от коронавирус. През април 2020 г. членките на ОПЕК+ одобриха план, според който добивът трябва да спадне с 10 млн. барела дневно, което е около 10% от глобалното търсене. В момента той е увеличен с 4 млн. барела дневно спрямо март 2020 г., когато търсенето се срина заради заразата и за кратко цените бяха отрицателни.

Искането на Обединените арабски емирства

ОАЕ е в процес на модернизиране, подобряване и разширяване на петролодобивната си инфраструктура. Именно това е и причината за искането на емирствата за промяна на полагащото им се за добив количество петрол. Желанието на арабската държава е да достигне праг от 3.8 млн. барела на ден, докато сегашният максимум е 3.2 млн. По непотвърдени информации, ОАЕ не е единствената държава, която е против предложеното разпределение на производството - Азербайджан, Казахстан, Нигерия и Кувейт сега също били недоволни от условията, на които са се съгласили миналата година.

Още една пречка пред завършването на преговорите е и предложение на Русия и Саудитска Арабия. Те предлагат производството до края на тази година да бъде плавно увеличено с 2 млн. барела, а намалението на добивите да продължи до края на 2022 г., вместо сегашния вариант - април 2022 г.

Причина за това искане на държавите лидерки в групата е евентуалната нова вълна от делта варианта на коронавируса и възможни нови ограничавания на пътуванията и доставките. Това предложение също не удолетворява ОАЕ, като техен представител заяви пред Bloomberg, че те ще са безкомпромисни по въпроса с допустимия праг на производство, но отказа коментар по предложението на лидерите на картела.

В петък следобед преговорите ще бъдат подновени. При евентуално вето на сделката от страна на ОАЕ, рестрикциите, които са в сила в момента, биха продължили да важат до април 2022 г. Има шанс и за разпадане на организацията и неограничен и безнадзорен добив от всяка една страна членка, но шансовете за това не са големи, смятат експерти.

Все още няма коментари
Нов коментар