🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите в акции на американските домакинства са на нивата от дотком балона

Според някои анализатори това е признак за прегряване на пазара и предупреждават да се внимава

За последно инвестициите на домакинствата достигат такива размери преди спукването на дотком балона в началото на хилядотелието.
За последно инвестициите на домакинствата достигат такива размери преди спукването на дотком балона в началото на хилядотелието.
За последно инвестициите на домакинствата достигат такива размери преди спукването на дотком балона в началото на хилядотелието.    ©  sutirta budiman
За последно инвестициите на домакинствата достигат такива размери преди спукването на дотком балона в началото на хилядотелието.    ©  sutirta budiman
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестициите на американските домакинства в акции достигат рекордно ниво през първото тримесечие спрямо общите инвестиции във финансовия сектор, показват данните на Федералния резерв на САЩ. Именно тяхната активност през платформи като Robinhood и Е*Траде е сред причините за рекордния ръст на Уолстрийт. Според много анализатори обаче нивата на активността им в момента е признак за балон. Подобни нива е имало в края на 90-те години на миналия век по време на надуването на дотком балона, който след това се спука.

Майкъл Бъри, който стана известен със своя залог срещу пазара на жилищата по време на финансовата криза от 2008 г. (вдъхновил филма The Big Short) публикува серия от туитове миналата седмица, предупреждавайки малките инвеститори, че общите им загуби могат да достигнат размера на БВП на някои страни, когато манията около криптовалутите и акциите намалее.

"Всичко, което спекулацията постига, е привличането на дребните инвеститори, преди балонът на всички балони да се спука (mother of all bubbles)", написа Бъри в Twitter, преди да изтрие публикациите си по-късно. "Когато криптото загуби трилиони или популярните акции изпарят десетки милиарди, загубите на #MainStreet (малките инвеститори) ще се доближат до размера на БВП на някои държави. Историята не се променя.", добавя Бъри в социалната медия.

Goldman Sachs също е на мнение, че волатилността на пазара за акции няма да изчезне, дори напротив. Главният инвестиционен стратег на американската банка, Дейвид Костин, повиши прогнозите на институцията за нетния инвестиран капитал на домакинствата през 2021 г. от 350 млрд. до 400 млрд. долара. Само през първото тримесечие домакинствата в САЩ са инвестирали над 172 млрд. долара, което ги прави най-големият нов инвеститор на пазара.

Според Дейвид Костин, цитиран от Yahoo Finance, домакинствата влагат близо 44% от средствата си в акции, което е твърде близко до нивото от 46%, достигнато през 2000 г., когато дотком балонът се пука. Към настоящ момент дела на вложения капитал от индивидуалните инвеститори спрямо общите инвестиции дори задминава нивата от дотком кризата.

Според Костин потокът от капитал на индивидуалните инвеститори към пазарите на акции ще продължава да се усилва. Стратега на Goldman Sachs смята, че домакинствата ще продължат да инвестират в акции, поради "твърде ниската доходност от баннковите депозити и кредитните пазари. Признаците за устойчивост на инфлацията също ще подкрепят акциите пред облигациите или паричните влогове", допълва Костин.

Вълната от индивидуални инвеститори не се ограничава само до акции. Според данни на NYSE индивидуалните инвеститори играят все по-голяма роля и на пазара за деривати, или по-специално търговията с опции. Най-малките инвеститори, които закупуват по 10 или по-малко договори наведнъж, отговарят за над 53% от общия обем закупени опции през миналата седмица, малко под рекорда от 55%.

Активността на малките инвеститори на пазара за деривати представлява над 9% от целия търгуван обем от всички видове активи на борсата в Ню Йорк (NYSE). Това е важно, тъй като най-малките инвеститори освен на пазара за акции се превръщат в доминиращ фактор и при спекулативната търговия с опции.

Към настоящ момент индикаторът за волатилност VIX е на най-ниското си ниво от февруари миналата година (преди да удари пандемията) и продължава да се понижава, което предполага, че пазарите са спокойни. Не е изключено обаче волатилността рязко да се покачи, след като Фед повиши очакванията си за ръст на БВП в САЩ през 2021 г., с което се увеличи и вероятността от вдигане на лихвените проценти по-рано, отколкото се предполагаше.

Все още няма коментари
Нов коментар