🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За кратко страхът измести еуфорията на Уолстрийт

Акциите в Европа и САЩ реализираха най-големите си спадове от месеци в понеделник заради заплахата от делта ковид.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Оптимизмът се завърна, движен от корпоративния сезон и очакванията за икономически растеж.
  • Прогнозите обаче са за по-умерено повишение в цените на акции, макар че някои вече са в мечи пазар.
  • От Morgan Stanley препоръчаха на клиентите си да предприемат по-консервативен инвестиционен подход.

Докато в понеделник баровете и улиците на Лондон се пълнеха с усмихнати подпийнали хора, по лицата на брокери и инвеститори на фондовите борси се четеше притеснение. Глобалното разпространение на индийския вариант на коронавируса - делта, започна да смущава все повече глобалните пазари, тъй като той може да доведе до ново частично затваряне на икономики и отделни региони на света. Което ще удари икономическия растеж. Логично тези опасения се пренесоха и върху фондовите борси глобално с началото на седмицата. Така "Денят на свободата" (свалянето на всички мерки) във Великобритания съвпадна с деня, в който водещите индекси на Европа и САЩ направиха най-лошото си дневно представяне от месеци. Разбира се, спадовете от понеделник просто фиксираха вниманието към трендове, които вече бяха започнали. Акциите на някои компании от циклични сектори, като авиационния например, вече навлязоха в мечи пазар - ценови спад с 20% от последния им връх.

Последните дни повдигнаха все повече въпроси и най-вече дали идва периодът за биковете (продължителен борсов спад доминиран от песимизъм) след месеци на рекордни цени на акциите. Засега повечето анализатори са предпазливи в оценките си и всички предпочитат да изчакат още няколко дни, преди да дават повече прогнози. За дългосрочна корекция може да помогнат забавяне в глобалното възстановяване, инфлацията и промяна в политиките на централните банки. Все фактори, които са на масата, но засега все пак изглежда, че влиянието им е ограничено.

Спомен за кошмара

В чисто икономически план данните засега изглеждат добре - икономическата активност по целия свят расте. Делта вариантът на коронавируса обаче вече е доминиращ в САЩ - 83% по изчисления на здравните власти. Лос Анджелис върна маските на закрито, Австралия затяга противоепидемичните мерки, а от олимпиадата в Токио идват обезпокояващи новини с нови заразени спортисти. Пазарите си спомниха за кошмарите на затворената икономика. "Ръстът на варианта (делта), о боже, ако пак ни затворят, но дори и да не ни затворят, това няма ли да забави растежа, са мислите, които доведоха до разпродажбите на акции", коментира пред Bloomberg Ким Форест, създател и главен инвестиционен директор на Bokeh Capital Partners.
"Акциите поскъпнаха и очакваха негативен катализатор. Страховете от ковид и делта варианта бяха неочаквано лоши новини. Мисля, че ставаме свидетели на ефект, при който инвеститорите стават нервни с маските в Лос Анджелис, ковид случаите на олимпийските игри и други горещи точки, които са важни за глобалната търговия, като Сингапур." Така страхът от икономическо забавяне (или в темпа на възстановяването) измести еуфорията от ваксините, която движеше възстановяването, отварянето на икономиките и оттам борсовия растеж. Циклични сектори като транспортния вече са в корекция. Транспортният индекс DJTA беше един от най-губещите в понеделник, а авиокомпаниите в него дори вече са в мечи пазар. Други сектори, които са тясно свързани с експанзията на американската икономика, също са засегнати като индустриалния, енергийния и финансовия. Компании от сектора с производство на материали са с 11% надолу от последния им пик, производител на химически продукти като Dow беше надолу с 19%. В понеделник енергийните акции се понижиха с 4%, което беше шеста поредна сесия със загуби. Индексът Russell 2000 в САЩ може да се окаже пък канарчето в мината, посочва в свой текст Financial Times. Той покрива малките и средните предприятия в САЩ, които са доста по-чувствителни към промените в икономическия растеж. Инвеститорите започнаха да бягат от тях още преди няколко месеца, а от края на юни той е постоянно надолу, може би предусещайки охлаждането на икономическото възстановяване. През март Russell 2000 постигна исторически рекорд, но оттогава представянето му е доста нестабилно. В понеделник индексът падна с 1.5%, с което общите загуби от рекорда му до началото на седмицата са 10%.

От Morgan Stanley предупредиха във вторник, че възстановяването на икономическата активност в САЩ е нестабилно, и препоръчаха на клиентите си да предприемат по-консервативен инвестиционен подход. Данните, цитирани от Financial Times, показват, че инвеститорите са се застраховали, като са купували пут опции, които позволяват да се продават акции на определена цена в бъдеще. Това би позволило на притежателите им да получат добра цена дори и при спад в котировките на базовия актив. Съотношението на пут към кол опциите (даващи право за покупка на определена цена) е било на най-високите си нива от средата на май. Временната несигурност насочи инвеститорите и към 10-годишните държавни облигации на САЩ, което понижи доходността им под 1.2% за кратко, но след това се повиши над това ниво. От притесненията се възползва и златото, което поскъпна над 1800 долара за унция. Там ефект оказват и инфлационните очаквания, тъй като благородният метал е считан за добра застраховка срещу ръста на цените в икономиката.

Все пак оптимизъм Пониженията в понеделник предизвикаха изненада, тъй като акциите вече се приемат като устойчив актив спрямо коронавируса, коментира DealBook на New York TImes. В момента S&P500 е с 25% по-висок от стойността си преди пандемията. Икономиките се адаптират към ситуациите, някои компании печелят от нея, а правителствените стимули предпазиха много домакинства и малък бизнес. Друга сигнална лампа засега са падналите цени на петрола, които се смятат и за бъдещ индикатор за икономическото възстановяване. С очакванията БВП на САЩ да нарасне с 9% през второто тримесечие обаче оптимизмът отново се завърна, което се прехвърли върху финансовия и индустриалния сектор във вторник. Корпоративният сезон от двете страни на Атлантика също е позитивен, което върна стимулите за пазарите. "Ръстът на пазара на акции, воден от огромните стимули за икономиката, вероятно ще отстъпи място на по-устойчиви темпове на развитие през втората половина на 2021 г. и след това", споделя пред Wall Street Journal Стив Брайс, главен инвестиционен директор на Standart Chartered. "Очакваме вълната на икономическо възстановяване в САЩ да достигне и до другите региони на глобалната икономика", каза още той. "Преминахме към по-умерената фаза на растеж", споделя и Елън Зентнер, главен икономист на Morgan Stanley в САЩ. "Минахме, но това не означава, че оттук нататък ще се случва нещо по-лошо и че пазарът ще спадне рязко."

В слабия летен сезон може да не се очакват резки движения, но началото на учебната година и завръщането на инвеститорите от почивка със сигурност ще направят пазарите още по-интересни.

Все още няма коментари
Нов коментар