🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грешки за милиони

Инвеститорите бъркат компаниите, в които инвестират, по-често отколкото си мислите

Средно по 1.1 млн. долара на акция на година струват грешките на инвеститорите изчисляват американски професори.
Средно по 1.1 млн. долара на акция на година струват грешките на инвеститорите изчисляват американски професори.
Средно по 1.1 млн. долара на акция на година струват грешките на инвеститорите изчисляват американски професори.    ©  NeONBRAND
Средно по 1.1 млн. долара на акция на година струват грешките на инвеститорите изчисляват американски професори.    ©  NeONBRAND
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Tweeter Home Entertainment е търговец на специализирана електроника, който през 2007 г. обявява фалит. Пет години по-късно - през 2013 г., акциите му внезапно скачат с 1400%, а изтъргуваните обеми с тях са за няколко милиона. Обяснението за този необичаен инвеститорски интерес идва бързо - той съвпада с обявлението, че социалната мрежа Twitter е подала документи за първично публично предлагане (IPO) на свои акции за 1 млрд. долара.

Случката е един от многото примери за стар синдром - инвестиране в погрешни компании заради близки имена на компаниите или техните борсови кодове (тикери), както и от недостатъчно информирани инвеститори. В случая тикерът на Tweeter - TWTRQ, става причината за объркването с този на Twitter, който е TWTR.

През последната повече от година тези случаи сякаш се увеличиха, още повече с нахлуването и на армията от дребни инвеститори на пазарите. В зората на пандемията фондовите борси загубиха около 1/3 от стойността си в рамките на само няколко седмици преди централните банки по света да се намесят. В крайна сметка борсите се възстановиха до края на годината, като някои компании дори достигнаха рекордни оценки.

Tesla например по време на пандемията се търгуваше на стойностти от по 100 долара за акция. В края на годината ценните книжа на производителя на автомобили достигнаха 700 долара (въпреки че и компанията загуби половината от капитализацията за месец, от февруари до март 2020 г., в разгара на пандемията).

Така покрай цялата еуфория печеливши се оказаха и компании, които нямат нищо общо нито с възстановяването на икономиката, нито с технологичния сектор или енергийния преход към възобновяема енергия. Tiziana Life Sciences например постигна 400% ръст през 2020 г., без да има някаква видима на пръв поглед причина за покачването.

Тя е британска биотехнологична компания с капитализация от няколкостотин милиона долара и работи на загуба според последния й отчет. Единственото обяснение за ръста през последната година е тикерът на компанията - TLSA, който инвеститорите бъркат с този на Tesla - TSLA.

Дори и тикерите да са различни, отново може да настъпи объркване. През пролетта на 2007 г. Graco Children's Products, дъщерно дружество на Newell (NWL), обяви, че ще изтегли част от играчките си от пазара. През следващите дни акциите на производителя на системи за обработка на течности, Graco (GGG), спадат с над 2.5%. Освен споделянето на името Graco двете компании нямат нищо общо.

Има и други случаи на объркване на акциите сред инвеститорите. Ford Motor Company (F), производителят на автомобили, често се бърка с Forward Industries Inc. (FORD), доставчик на услуги за сигурност и защита. Hewlett Packard (HPQ), ИТ компания, често се бърка с Helmerich & Payne (HP), компания за сондиране на нефт.

Случвало се е преди, ще се случва и занапред

Проблемът в случая е, че дали от недоглеждане, бързина или невнимание, инвеститорът може да се окаже със стока, която не е желал. Все едно искаш да си купиш Tesla, a получаваш дизел на старо. Когато грешката е с акции, то най-честия резултат е загуба на пари.

Оказва се, че объркванията на сходни компании не е рядкост. Дори напротив. Двама американски професори провеждат проучване, в което установяват, че грешките на инвеститорите са доста често срещано явление. Според Вадим Балашов и Андрей Никифоров "сделките, направени по погрешка, струват на инвеститорите средно по 1.1 млн. долара за акция годишно в разходи за транзакции".

Никифоров и Балашов споделят в проучването, че грешките не са ограничени само до индивидуалните инвеститори, които по принцип се смятат за по-неопитни от професионалните инвеститори. "Обърканата търговия (Confusion trading e термин) не е явление, което засяга само инвеститорите на дребно. Институционалните инвеститори също са обект на търговия с объркване, и то в по-големи обеми от индивидуалните инвеститори."

На всичкото отгоре грешките остават незабелязани с дни, допълват американските професори. Средно отнема около седем дни на инвеститорите да осъзнаят какво са направили, поради което повечето компании, които се покачват поради объркване средно за около десет дни се връщат в начална позиция.

Видове грешки

Подобни тикери - най-често срещаната грешка е свързана с компании с подобни тикери - този списък включва компании, чийто борсов код съдържа в себе си целия тикер на друга компания, плюс допълнителна буква или две. Например компаниите ABM Industries и Abiomed с тикери съответно ABM-ABMD.

Друг пример за подобни тикери включва компании, чиито символи са едни и същи, но с разменени места. Тук символът за кода на една компания може да съдържа всички букви на тикер на друга компания с лека промяна. Например TSLA-TLSA.

Често срещано объркване е и когато имената на компаниите съдържат в себе си тикери на други фирми. В повечето случаи символът за тикерът на по-малката компания от двете е част от името на друга компания (по-голямата от двойката). Пример за компании, които попадат в този тип, е Bed Bath & Beyond (BBBY) и Bedford Property Investors (BED).

Понякога и по-малката компания може да съдържа в името си тикер на друга компания, като освен имената и кодовете могат да си приличат. Пример за двойка компании от сорта е Witco Chemical (WIT) и Wit Capital (WITC). Освен че споделят имената и символите си, тези две компании нямат нищо общо.

Истината е, че компаниите, които си приличат по тикер, име или и двете изобщо не са малко. Според проучването на Балашов и Никифоров "по-голямата част от фирмите на пазара споделят част от името си или/и търговски символ с друга компания и явлението е често срещано".

Как да се предпазим

Никой не е имунизиран срещу грешки. В книгата си "Големите грешки: Най-добрите инвеститори и най-лошите им инвестиции" Майкъл Батник изброява примери с грешки от всякакво естество на най-известните личности в света на инвестициите от Уорън Бъфет и Джак Богъл до блестящи умове като Марк Твен и дори Исак Нютон. Доказателство, че дори най-добрите могат да допуснат объркване.

И все пак грешките трябва да се минимализират, дори да не могат да се отстранят напълно. Единственото противодействие на такава "обикновена" грешка като покупката на подобна компания може да бъде проверката, майка на знанието. Бързото откриване на неточностите може да ви струва по-малко пари.

От друга страна, любителите на нестандартните инвестиционни стратегии могат да добавят някои от доказаните примери за най-често обърквани компании в портфолиото си като по-евтина алтернатива на основните компании. Все пак, когато някой прави грешки, се открива възможност за някой друг да се възползва от ситуацията. Бъдете нащрек и проверявайте инвестициите си.

Какво е тикер

Думата тикер произхожда от миналото, когато телеграфи предавали цените на пазара, отпечатвайки ги на тикер ленти.

Тикерът, или символът на дадена акция, е съкращение, което се използва за идентифицирането на ценните книжа на публично търгувани компании на определен фондов пазар. Тикерът най-често е абревиатура от името на компанията Tesla - TSLA например, но може и да бъде съвсем различна комбинация. Тикерът на акциите на Ferrari е RACE.

Символите на акциите могат да се състоят от букви, цифри или комбинация от двете в зависимост от борсата, на която се търгуват. Акциите, които се търгуват на борсите в западните страни, най-често отбелязват компаниите с букви, но на азиатските пазари тикерите се състоят основно от цифри. На Българската фондова борса са с букви и цифри.
Все още няма коментари
Нов коментар