Петролът може да стигне 100 долара догодина заради ръста на търсенето

Bank of America очаква потреблението на суровината да се възстанови с най-големите си темпове от 70-те години на миналия век

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Bank of America повиши прогнозите си за цената на петрола сорт брент за тази и следващата година, заявявайки, че по-строгият баланс на предлагането и търсенето на суровината през 2022 г. може да тласне петрола за кратко до цена от 100 долара на барел.

"Ние вярваме, че стабилното глобално възстановяване на търсенето на петрол ще изпревари ръста на предлагането през следващите 18 месеца, като допълнително ще се отрази на запасите и ще подготви почвата за по-високи цени на петрола", каза банката.

По-рано американската финансова институция повиши прогнозата си за цената на брента за тази година до средна цена от 68 долара за барел при 63 долара по-рано. През 2022 г. очаква котировките да достигнат средна цена 75 долара за барел спрямо по-ранната оценка за 60.

Банката отбеляза, че американският шистов добив вероятно ще отговори на тези по-високи цени, като увеличи производството, и по този начин котировките на брента ще се понижат средно до 65 долара за барел до 2023 г. На пазара вероятно ще продължи да има недостиг в краткосрочен план, като той ще бъде около 0.9 млн. барела на ден през следващите шест тримесечия.

BofA очаква потреблението да се възстанови силно тази и следващата година съответно с 5.6 млн. и 3.6 млн. барела на ден, с най-бърз темп от поне 70-те години. Въпреки че търсенето се очаква да се възстанови бързо през следващите месеци, банката предупреди, че достатъчно свободен капацитет на организацията ОПЕК + и вероятно връщането на пазара на петрола от Иран ще ограничат цените на петрола тази година.

През тази седмица цената на петрола продължава да расте и се движи около нивото 73-75 долара за барел за двата водещи сорта благодарение на свиването на резервите в САЩ и Китай. Данните показаха, че неочаквано запасите от бензин в САЩ са се понижили миналата седмица, докато тези от суров петрол спадат за пета поредна седмица. Китайските запаси също се понижават до най-ниското си равнище през тази година.

Все още няма коментари
Нов коментар