Китай ще продава метали от резерва директно на производители

Пекин се опитва да ограничи ефекта на инфлацията за фирмите в страната

Китай ще продава метали директно на производители за да ограничи инфлацията.
Китай ще продава метали директно на производители за да ограничи инфлацията.
Китай ще продава метали директно на производители за да ограничи инфлацията.    ©  Nick Fewings
Китай ще продава метали директно на производители за да ограничи инфлацията.    ©  Nick Fewings
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай ще използва своята пазарна тежест като най-голям купувач в света на редица индустриални суровини, за да се опита да спре рязкото нарастване на цените на металите през последните 12 месеца, сред които се откроява 67-процентният скок на медта.

Целта на Китай е да окаже влияние върху котировките на медта, алуминия и цинка, наред с други метали. Националната администрация по храните и стратегическите резерви в сряда публикува програма за провеждане на публични търгове за местни металообработвателни и производствени компании, съобщава Wall Street Journal. Странното е, че ходът на Пекин идва, след като цените на някои метали, включително медта, вече бяха започнали да падат през последните седмици на фона на пазарните настроения, че глобалните нива на предлагане не гарантират продължителността на подобни възходящи движения.

Огромната покупателна способност на Пекин не гарантира непременно способността на правителството да укротява световните цени. Спот цените на алуминия в Лондон се търгуват до голяма степен на същото ниво в сравнение с месец по-рано, но са се повишили с 5% от началото на юни, тъй като инвеститорите очевидно не вярват в ефектите от китайската намеса на пазара.

От какво зависи успехът на търговете

Голяма част от ефективността на металните търгове в Пекин ще зависи от количеството метали, които страната освобождава и е в състояние да пусне на пазара. Засега Китай не разкрива публично размера на резервите си. В изявление от официални органи става ясно, че планира да пуска металите на партиди "в близко бъдеще", за да осигури стабилно предлагане и цени на стоките, но не посочва времевата рамка. В миналото такива програми за продажби са се развивали в продължение на месеци.

"Инвеститорите внимателно наблюдават размера на стоките, които наистина идват на пазара", казват в доклад стоковите анализатори Уорън Патерсън и Уеню Яо от ING Bank. "По-важен фактор е посланието, което китайските власти изпращат на пазара с усилията си да ограничат прекомерното движение на цените на суровините."

Пекин се стреми да овладее повишаването на цените на суровините във възможно най-голяма степен. Държавният съвет миналия месец заяви, че ще предприеме стъпки за осигуряване на адекватни доставки и стабилни цени на суровините.

"Трябва да поддържаме цените стабилни и да обърнем особено внимание на тенденциите в цените на суровините", заяви вицепремиерът Лиу Хе, след като през април производствените цени нараснаха с 6.8% спрямо предходната година. През май ръстът се ускори до 9%, достигайки най-бързите темпове от септември 2008 г. Увеличението идва, тъй като инфлацията както при производителите в Китай, така при потребителите в САЩ нараства рязко до най-високите си нива от повече от десетилетие.

Широката намеса на Китай предизвиква опасения, че Пекин може се превърне във фактор, оказващ натиск върху потребителските цени в чужбина. Китайските износители тази година повишиха цените на продукти като мебели и обувки. Анализаторите смятат, че пазарът очаква още подобни политически ходове от Пекин. "Не можем да изключим възможността да бъдат въведени по-нататъшни политики за контрол на цените", заяви китайският стоков брокер Huatai Futures в изявление в сряда пред Wall Street Journal.

Мащабното изкупуване на суровини от Китай разтърси пазари на други места в целия свят. Поскъпването на природния газ миналата зима, причинено от огромните китайски покупки, остави части от Япония на ръба на криза.

Отчасти поради очакванията за предстоящите продажби на Китай, цената на медта в Лондон поевтиня с 4% спрямо седмица по-рано и достигна 9560 долара за тон в сряда. Втората по големина икономика в света консумира близо половината от рафинираната мед в света. Червеният метал, който до голяма степен се разглежда като признак за икономическа активност поради своята гъвкавост в индустриалните приложения, вече е спаднал с 9%, откакто достигна рекордни цени в началото на май. Невероятният ръст на котировките на метала може да е надхвърлило основите на търсенето и предлагането, дори преди съобщението на Пекин в сряда, твърдят някои анализатори.

"В последния суперцикъл медната индустрия не успя да се справи с ненаситното търсене на Китай", пише анализаторът от Wood Mackenzie Джулиан Кетъл в доклад от миналия месец, позовавайки се на широко покачване цените на суровините около десетилетие по-рано. Тъй като цените на медта надхвърлят нейните основи, производителите започват да я заменят с алуминий, което води до спад в търсенето на мед с 2% в сравнение с година по-рано и цените намаляват, споделя Кетъл.

Анализаторите не са сигурни дали продажбите на метали от китайското правителство ще забавят достатъчно инфлацията в Китай. Китайското статистическо бюро приписва увеличението в цените и на суровини, които не са включени в планираните метални търгове, като суров петрол и желязна руда, а покупателната способност на Китай няма голям шанс да промени тези глобални цени.

"Индустриалният инфлационен натиск вероятно ще остане и ще създаде допълнителни рискове за икономическия растеж", заявиха икономисти от Citigroup в писмо до инвеститорите по-рано този месец, добавяйки, че няма бързо решение на този цикъл на инфлацията при суровините.

Все още няма коментари
Нов коментар