Зелените облигации на ЕС стартираха с поръчки за 135 млрд. евро

Първата емисия за 12 млрд. евро привлече рекорден инвеститорски интерес

Европейският съюз издаде във вторник първите си зелени облигации, а те привлякоха рекорден инвеститорски интерес. Продажбата на дълговите инструменти с 15-годишен падеж на стойност 12 млрд. евро събра поръчки за над 135 млрд. евро и се превърна в най-мащабната сделка за зелени облигации. Емисията е първата от серия такива с очаквана обща стойност от 250 млрд. евро. Зелените облигации ще осигурят на ЕС близо една трета от средствата за фонда за възстановяване от корона кризата, който възлиза на общо 800 млрд. евро, пише Financial Times.

ЕС цели да се позиционира като лидер на разрастващия се пазар за устойчиво финансиране. Брюксел последва примера на страни като Германия, Франция Испания, Италия и Полша, които вече емитираха дълг от такъв тип. Миналия месец Великобритания пусна зелени облигации за 10 млрд. паунда. Този вид ценни книжа се радва на все по-голямо търсене поради стремежа на фондовите мениджъри към ESG - социални, екологични и управленски критерии. Eмисиите на Брюксел ще увеличат значително ликвидността на пазара на зелени облигации, коментира пред Reuters Брам Бос, портфолио мениджър в NN Investment Partners.

Как ще се харчат парите?

ЕС също като други емитенти успя да привлече ценова премия за своите зелени облигации, което означава, че блокът е постигнал малко по-ниски разходи за финансиране при продажбата, коментира анализаторът от ABN Amro Флорджи Мертен. Доходността от около 0.43% се равнява на цена за заемане от около 0.02 процентни пункта при еквивалентни условия за конвенционална облигация, каза тя.

Дългът, емитиран от ЕС, трябва да бъде инвестиран от страните членки в области като енергийна ефективност, транспорт и опазване на околната среда. Окончателният вариант на изискванията не е ясен, тъй като страните все още спорят дали газовата и ядрената енергия да бъдат включени. Все пак правилата за зелените облигации на Брюксел ще са базирани на регулацията за устойчиво финансиране, известна като "Таксономия на ЕС за устойчивите дейности". Страните трябва да вложат в зелени проекти поне 36% от получените от фонда пари. Европейската комисия ще следи за това и ще се стреми да гарантира, че няма "фалшиво позеленяване".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    А някаква информация КОЙ ги купува?

    Нередност?
Нов коментар