Зелените облигации се очаква да достигнат 1 трлн. долара тази година

Пазарът за устойчиво финансиране ще нарасне в пъти за няколко години, но това може да не е достатъчно за справяне с климатичните промени

BNP Paribas SA прогнозира 880 млрд. долара продажби на зелени облигации тази година в световен план.
BNP Paribas SA прогнозира 880 млрд. долара продажби на зелени облигации тази година в световен план.
BNP Paribas SA прогнозира 880 млрд. долара продажби на зелени облигации тази година в световен план.    ©  Reuters
BNP Paribas SA прогнозира 880 млрд. долара продажби на зелени облигации тази година в световен план.    ©  Reuters

Глобалните емисии на зелени облигации - най-голямата категория устойчив дълг по стойност в долари - са достигнали 513 млрд. долара миналата година по данни, събрани от Bloomberg. Продажбите се очаква да продължат да растат и да достигнат между 900 млрд. и 1 трлн. долара до края на тази година и до 5 трлн. долара в рамките на 2025 г., показва проучване на Инициативата за климатични облигации (Climate Bonds Initiative).

Въпреки големите суми, които компании и правителства набират чрез зелени облигации, за да финансират екологични проекти, средствата тепърва предстои да растат, ако трябва адекватно да отговорят на амбициите за справяне с климатичните промени, казва докладът на CBI.

За да бъде разрешен проблемът с изменението на климата, настоящият темп на зелено финансиране вероятно няма да е достатъчен, показва и скорошен анализ на McKinsey & Co, според който за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. ще са необходими инвестиции от 9.2 трлн. долара годишно.

Прогнозите на Инициативата за климатични облигации се основават на продължаващото ускоряване на емитиране на зелен дълг и силният инвеститорски интерес, който ще стимулира още повече дълг в сферата на ESG. Шон Кидни, главен изпълнителен директор на организацията, предвижда, че повече корпорации ще се включат в процеса, а китайският пазар ще се увеличи със 100% тази година.

Зелените облигации привличат все по-голям интерес

BNP Paribas SA прогнозира 880 млрд. долара продажби на зелени облигации тази година в световен план, включително 265 млрд. долара от нововъзникващите пазари. Подобни са очакванията на Morgan Stanley - между 750 млрд. и 950 млрд. долара, като основен играч ще е Европейският съюз с програмата си Следващо поколение ЕС.

Неколкократен ръст на пазара на зелени облигации предвижда и проучване на Pictet Asset Management и Института за международни финанси. Според доклада годишното емитиране на този тип ценни книжа ще достигне 1.2 трлн. долара до 2025 г., тъй като все повече държави се ангажират с целите за въглеродна неутралност.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се подготвя да емитира първите си зелени облигации, а правителството на Катар също обмисля да навлезе на пазара. Междувременно правителството на САЩ все още стои настрана, но според Кидни е логична стъпка също да се включи поради ценовото предимство, което носят зелените облигациите. Средно те имат по-голямо търсене и се представят по-добре на вторичния пазар от еквивалентни стандартни облигации, смята Кидни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Опитът да се приравнят "зелените" облигации с човешката глупост и безкрайната вселена може да се окажат поредния неуспешен опит за това какво трябва да направим така че нищо да не се промени и ние да продължим да управляваме!

    Нередност?
Нов коментар