Борсите се опитват да се възстановят след двудневните спадове

Страховете от инфлация натискат цените на акциите и облигациите

Напълно вероятно е инвеститорите да прибират част от печалбите си на фона на увеличаващите се рискове на пазара.
Напълно вероятно е инвеститорите да прибират част от печалбите си на фона на увеличаващите се рискове на пазара.
Напълно вероятно е инвеститорите да прибират част от печалбите си на фона на увеличаващите се рискове на пазара.    ©  Shutterstock
Напълно вероятно е инвеститорите да прибират част от печалбите си на фона на увеличаващите се рискове на пазара.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовите борси в цял свят се оцветиха в червено за втори пореден ден, след като в началото на седмицата председателя на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че инфлацията може да се задържи по-дълго от очакваното и да надхвърли прогнозите на институцията. Технологичният индекс Nasdaq потъна с най-много във вторник вечерта, като като загуби над 2.8% за деня, докато другите основни индекси S&P 500 и индустриалният Dow Jones ограничиха загубите до около 2% и 1.6% респективно. Най-засегнати бяха технологичните акции, като тези на Apple, Microsoft, Facebook загубиха между 2.4 и 3.7%. Напълно вероятно е инвеститорите да прибират част от печалбите си на фона на увеличаващите се рискове на пазара.

Джером Пауъл се опита да успокои инвеститорите като заяви, че ако "инфлацията се превърне в сериозен проблем", Фед ще използва всички налични инструменти, за да я задържи в съответствие с целта си (от инфлация от малко над 2%). Доверието в институцията обаче намаля драстично, след като по-рано през месеца стана ясно, че двама от регионалните лидери на Централната банката са използвали вътрешна информация, за да припечелят допълнително по време на кризата.

Двамата регионални управители в институцията, Ерик Розенгрен и Робърт Каплан, подадоха своите оставки в понеделник, но напрежението върху председателя ще се увеличи, след като на изслушване във вторник американски сенатор се обяви против втори мандат на Паъул начело на Фед, като го нарече "опасна личност", тъй като смята, че действията му като лидер могат да доведат до криза подобна на 2008 г. Изслушването на председателя на Фед пред конгреса ще продължи и днес.

Министърът на финансите в САЩ Джанет Йелън хвърли допълнително масло в огъня, след като вчера предупреди за "катастрофални" последици, ако Конгресът не успее да увеличи или спре лимита на законовия дълг в срок от по-малко от три седмици, като заяви, че бездействието може да доведе до "самопричинена икономическа рецесия и финансова криза". На изслушването пред Конгреса, на което присъства и Паъул, Йелън посочи в детайли какво очаква да се случи, ако Конгресът не се справи с лимита на дълга преди 18 октомври, като според нея САЩ ще изпадне в състояние на неизпъление на задълженията.

Проблемите в САЩ в комбинация с несигурността в Китай оказват огромно напрежение на глобалните пазари към настоящ момент, като на почти всички борси се отчитат спадове. В Япония NIkkei също затвори 2% надолу, докато в Европа индексите се опитват да възстановят загубите си от предишните два дни, като повишенията са малко под 1%.

Освен към Джером Пауъл погледите днес ще бъдат насочени и към други трима лидери на централни банки. Инвеститорите очакват коментарите на Кристин Лагард от ЕЦБ, Харухуко Курода от японската централна банка и Андрю Бейли от английската централна банка да успокоят ситуацията, като хвърлят повече светлина относно намеренията си за справяне с инфлацията и избягването на потенциална криза на кредитните пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар