🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед все повече клони към повишаване на лихвите през 2022 г.

Решението за прекратяване на антикризисната програма вероятно ще бъде обявено през ноември

Все повече членове на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) във Федералния резерв на САЩ очакват покачване на лихвените проценти през 2022 г. На това мнение са деветима от длъжностните лица, като останалите деветима очакват това да се случи по-късно, стана ясно след септемврийското заседание на комисията. През юни едва седем от тях са очаквали повишение през следващата година, припомня Financial Times.

Американската централна банка се приближава и към момента на спиране на антикризисните парични стимули, като решението за това най-вероятно ще бъде обявено през ноември. Това са най-силните досега индикации от страна на Фед за нормализиране на паричната политика след предприетите безпрецедентни мерки за предотвратяване на икономически срив в началото на пандемията.

Програмата за изкупуване на държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за общо 120 млрд. долара на месец беше предвидена да продължи, докато не бъде постигнат "съществен прогрес" по целите за средна инфлация от 2% и максимална заетост. В сряда, след заседанието, председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че според него напредъкът все още не е достатъчен, визирайки целта за заетостта. Той също така разкри, че оттеглянето на антикризисната програма може да бъде обявено през ноември, ако икономическата ситуация се развива според очакванията на централната банка. Във Фед преобладава мнението за пълно оттегляне до средата на следващата година.

Целта за средна инфлация от 2% вече е постигната на фона на повишаващо се потребление, а проблеми с веригите за доставки допълнително вдигат цените. Според Пауъл повишение на заетостта през септември може да е достатъчно да се счита, че условието и по този индикатор е изпълнено. През август данните за заетостта бяха под очакванията на икономистите, като едва 235 хил. души са започнали работа на фона на вълната от делта варианта на вируса, която беше заплаха за бизнес активността. За разлика от разочароващите резултати тогава, предходните два месеца бяха белязани от силен ръст с по около 1 млн. нови наети.

Реакции

Икономиката е поела по пътя на възстановяването и е време паричната политика на Фед да започне своето нормализиране, смята Боб Мишел от JPMorgan Asset Management.

Цената на американските акции се повиши след изявлението на Пауъл, като S&P 500 приключи деня с 1% нагоре. Банките, които са облагодетелствани от по-високите лихвени проценти, също имаха силно представяне, като Bank of America и Goldman Sachs отбелязаха 2.5% ръст, а JPMorgan - около 2%. Реакциите по отношение на държавните облигации бяха по-умерени, като доходността на референтните 10-годишни облигации спадна с 0.014 проценти пункта до 1.32%.

Заседанието на Фед съвпада с момент на слабост за финансовите пазари, които преживяха най-мащабното разпродаване за последните месеци поради тревога от криза с ликвидността във връзка със заплахата от фалит на китайския строителен предприемач Evergrande.

Според Ричи Туазон, портфолио мениджър в Capital Group, планът за спиране на паричните стимули се движи по очакваната си траектория и пазарът реагира подобаващо.

По-лоши очаквания

След последното заседание преобладаващите нагласи във Фед предполагат три повишения на лихвените проценти през 2023 г. - с едно повече от очакванията през юни. Вероятно най-малко толкова ще бъдат повишенията и през 2024 г. Прогнозата на членовете на комитета по отношение на инфлацията е нагоре спрямо юни - от 3% на 3.7% за тази година и от 2.1% на 2.3% за следващата. Безработицата се очаква да бъде 4.8% за 2021 г, а прогнозата за ръст на БВП за тази година е понижена от 7% през юни на 5.9%. Междувременно ОИСР също понижи очакванията си за ръст на американската икономика от 6.9% на 6%.

Все още няма коментари
Нов коментар