🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията продължава да пълзи нагоре и достига 3.7% през август

Засега очакванията са потребителските цени да растат още

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Инфлацията продължава да се ускорява и през август достига 3.7% на годишна база, показват данните на НСИ. Така тенденцията за ръст на потребителските цени от началото на годината се запазва, като показателят бележи най-високата си стойност от февруари 2020 г. насам.

Статистиката отчита инфлация при 91% от потребителската кошница, а основните двигатели на повишението са хранителните продукти, горивата, комуналните услуги, както и транспорта. Само през август потребителските стоки са били с 0.8% по-скъпи спрямо предходния месец.

Засега очакванията на повечето икономисти са инфлацията да продължи да се катери нагоре поне до края на годината. Този процес се наблюдава в цяла Европа и САЩ и донякъде беше очакван първо заради излятата огромна ликвидност на пазарите, а след това и заради започналото възстановяване на икономиките.

Какво и с колко е поскъпнало

Най-голямо е увеличението на цените в транспорта - 15.3%. Тук най-осезаемо е поскъпването на горивата за автомобили - 27.5% нагоре спрямо от август миналата година, когато цената на петрола беше рекордно ниска.

Най-същественият дял в разходите на домакинствата - хранителните продукти - също продължават да поскъпват като през август те са с 3.6% нагоре спрямо година по-рано. Цената на хляба се е вдигнала с близо 6%, а на зеленчуците - с цели 10%. Значително е повишението и при комуналните услуги - 5%. Тук влиза и газта, която е поскъпнала с цели 60.6% от миналия август. С почти 5% растат още цените в сферите на развлеченията, културата и образованието. Облеклото наред с комуникационните услуги са единствените групи, където цените леко са спаднали.

Прогнозите - още инфлация

Според последната прогноза на БНБ от юни ценовото равнище ще продължи да се повишава, като очакванията са инфлацията да бъде 3.5% към края на годината, измерена чрез европейския Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Прогнозата на ЕК от юли пък залага годишна инфлация от 1.9% за България. За справка, ХИПЦ за август отчита ръст от 2.5% на годишна база. Разликата с българския индикатор идва основно от храните и горивата, които при нас имат по-голяма тежест при изчислението на общата инфлация.

Ускорената инфлацията в страната е част от общата тенденция, която засяга Европа и света. През август еврозоната отчете ръст на ценовото равнище от 3%, Германия - 3.4%, a САЩ - 5.3%. Поскъпването в глобален план се отдава на мащабните антикризисни парични стимули на централните банки, които не намират покритие в реалната икономика. За по-висока инфлация в някои сектори допринасят прекъсванията на веригите за доставки, които водят до недостиг на ключови суровини и материали, необходими в производството.

България като малка отворена икономика е силно зависима от цените на световните пазари, затова и лесно "внася" инфлация. Поскъпването на транспорта и суровините, както и рекордно високите цени на електроенергията за индустрията в страната също оказват влияние. А очакванията са през следващите месеци техните ефекти върху крайните потребители да станат по-осезаеми.

Все още няма коментари
Нов коментар