🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Притесненията около омикрон удариха силно цените на петрола и акциите

Най-голям спад има при цикличните сектори - автомобили, транспорт, основни материали

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските борси потънаха в понеделник заради все по-големите притеснения около омикрон, силно заразния вариант на COVID-19. Заради него Нидерландия наложи пълен локдаун поне до средата на януари, а Германия и Австрия затегнаха правилата за пътуване. Основните европейски индекси - САС 40, FTSE 100 и DAX, се понижиха с между 2 и 3%, a паневропейският Stoxx 600 загуби 1.7%. Часове по-рано с по около 2% се понижиха и индексите на азиатските борси. Най-голям спад има при цикличните сектори - автомобили, транспорт, основни материали. Към края на борсовата сесия в понедленик спадовете се ограничиха до 1-2%.

Омикрон може да забави отново възстановяването на глобалната икономика, което удари и цените на петрола. Те буквално се сринаха с 4-5%, след което спадът се ограничи до 3%. В Лондон сорт брент се търгува за 70 долара - в края на октомври нивата бяха 85 за барел.

Политическа интрига в САЩ пък донесе допълнително напрежение на пазарите там. Демократическия сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин обяви, че няма да подкрепи плана на президента Джо Байдън за социални и климатични разходи на стойност 1.75 трлн. долара. Това със сигурност означава, че той няма да бъде приет в срок. Което принуди Goldman Sachs да намали очакванията си за растежа на САЩ през 2022 г. от 3 на 2%. В резултат на това щатските индекси започнаха първата за седмицата борсова сесия с понижение с по над 1%. Това идва след като предходната седмица основните индекси на Уолстрийт загубиха между 2 и 3%. Причината е в очакванията за затягане на лихвената политика от страна на Федералния резерв догодина. Централната банка може да повиши лихвите три пъти през 2022 г.

Сред печелившите обаче бяха акциите на Mоderna, след като биотехнологичната компания обяви, че бистерната й доза срещу ковид-19 предпазва добре от варианта омикрон. Книжата й поскъпнаха със 7%.

Все още няма коментари
Нов коментар