Свободното пътуване със зелен сертификат в ЕС засега пропада

Лидерите на страните членки не се разбраха по предложението на ЕК за пътуване без допълнителни ограничения за хора с бустер и девет месеца срок на зеления сертификат за останалите. Топката отново е в ЕК

European Union 2021    ©  European Union 2021

Хората, които са си поставили и бустерна доза от ваксината срещу ковид, няма да бъдат освободени от възможни допълнителни ограничения при пътуване в Европейския съюз (ЕС) като например задължителен тест при влизане в определени страни. Това е в крайна сметка развръзката след последната среща за годината на лидерите на държавите членки, която се проведе снощи. На нея те не успяха да постигнат единодушие по предложенията на Брюксел за нови координирани правила при пътуване с цифровите сертификати и така обезсмислиха усилията на Европейската комисия (ЕК) да осигури възможности за свободно пътуване в пандемията за ваксинирани с три дози и по този начин да насърчи кампаниите за бустерни дози в ЕС.

Също така членките не взеха и твърдо решение и за намаляването на валидността на сертификатите на ваксинираните с две дози от 12 на 9 месеца, а върнаха топката обратно в ЕК.

Какви бяха предложенията на комисията

Преди по-малко от месец ЕК предложи срокът на валидност на дигиталните сертификати за пътуване да стане 9 месеца след завършен цикъл на ваксинация (с две дози или една от ваксината на Johnson&Johnson). Причината бе постепенното намаляване на имунитета, както и новия по-заразен вариант, който започна да набира скорост в Европа - Омикрон. За сметка на това обаче Брюксел предлагаше за хората с поставена бустерна доза сертификатът да стане безсрочен и тези хора да могат да пътуват напълно свободно в рамките на ЕС, без да им бъдат налагани други мерки като например задължителен тест на влизане в дадена страна или дори задължителна карантина, каквито изисквания има в момента в няколко държави в ЕС.

Инициативата на комисията, освен като стъпка към уеднаквяване на изискванията за пътуване, се смяташе и че ще мотивира много хора в ЕС да си поставят бустерна доза след изтичането на деветмесечния период на валидност на сертификатите, за да могат да пътуват безпроблемно.

Смяташе се, че предложението на Брюксел ще бъде одобрено от страните в ЕС, въпреки че в предварителните дискусии някои изразиха резерви. Много от членки дори започнаха да се подготвят за новите правила, позволявайки на всички над 18 г. да си поставят допълнителна доза. Очакваше промените да влязат в сила от 10 януари.

Препъникамъчето

Проблемът е, че някои страни настояват да могат да налагат допълнителни ограничения и за ваксинирани с три дози, ако сметнат за необходимо. И те вече го правят. Особено критикувана по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък бе Италия. Въпреки че повече от 85% от населението на възраст над 12 години е получило две дози (или имат завършен ваксинационен цикъл с една), а около 20% имат и бустер, от тази седмица ваксинираните ще трябва да направят PCR или бърз тест при пристигането си, а неваксинираните ще трябва да бъдат под карантина за пет дни при влизане в нейна територия.

С "новия вариант Омикрон, който е много по-вирулентен", обясни действията на страната си Марио Драги и добави, че мярката ще помогне за "защитата на нашата национална здравна система".

Допълнителните рестрикции на Италия бяха критикувани от служители на ЕС за лоша комуникация и координация и разпалиха опасенията, че заради Омикрон държавите членки ще възобновят едностранните действия - подкопавайки цифровия сертификат за COVID-19.

Италия не е единствената страна, която наложи изискване за тестване. Ирландия, Португалия и Гърция също предприеха подобни мерки. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис сподели, че новите мерки като PCR тестове за пътуване в рамките на ЕС трябва да се прилагат само за коледния период.

Какво предстои?

Омикрон продължава да набира сила в ЕС. Обединеното кралство отчете рекордните 88 376 нови случая в четвъртък. Дания е новата гореща точка в ЕС за варианта, като служители от националната агенция по болести изчисляват, че Омикрон ще изпревари Делта като доминиращ вариант до края на тази седмица. Очаква се това да се случи и в целия ЕС още от януари.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, заяви преди срещата: "В някои страни от ЕС, предимно в Източна Европа, нивата на ваксиниране остават опасно ниски точно когато новият вариант Омикрон започна да се разпространява."

"България успя да пречупи пандемията без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието", заяви доста популистки българският президент Румен Радев пред български журналисти, предвид че страната достигна нови тъжни рекорди по смъртност в последните два месеца. Все пак той призна, че България остава последна по ваксинации срещу COVID-19, което според него е повод "дълбоко да се замислим". Според него обаче решението за валидността на сертификатите трябва да се вземе не от лидерите на държавите, а от здравните министри. По време на дебатите за тази своя позиция той е бил подкрепен от канцлера на Германия Олаф Шолц.

Въпреки разногласията по темата от документите на срещата на лидерите на ЕС стана ясно, че "Европейският съвет подчертава значението на координиран подход относно валидността на сертификата за цифрова ваксинация срещу COVID-19 и отбелязва факта, че Комисията ще приеме делегиран акт по този въпрос". Кога обаче EK ще излезе с ново предложение е неясно във времето.

Нови сертификати за хора с бустерни дози

Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Вследствие на това министърът на здравеопазването Асена Сербезова утвърди нови образци на сертификата за поставена бустерна доза срещу COVID-19. Всички, получили допълнителна доза от ваксините, ще трябва да преиздадат документа си от портала на Националната здравноинформационна система /НЗИС/ след 20 декември 2021 г.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sis411093399 avatar :-|
    sis411093399

    Последни сме защото в никоя ЕС не се плаща за ВАКСИНИРАНЕ но понеже сме си БАЙ ГАНЬОВЦИ и алчни за това винаги и във всичко ще сме последни(последиците от БГ просташки политици) и цял народ страда от това.ВЕСЕЛА КОЛЕДА

    Нередност?
  • 2
    hit251090654 avatar :-|
    Snuupy

    В началото беше: “Ваксинирайте се, за да се върнем към нормален живот” - има държави с над 60-70% ваксинирани с ограничрния - Дания например и не само.
    “Ваксинирайте се, за да пазите околноте” - Ваксинираш се и пак заразяваш всички.

    Ковид режима надмина Комунизма, Демокрацията и Фашизма в едно.

    Всичко се прави, за пренареждане на икономиката и едни пари. На никой не му пука за хората всъщност.

    ЕС поръчала адаптираните към Омикрон ваксини, но докато се ваксинират всички, ще излезне Омикрон Pro Max 512GB, и пак влизаме в цикъла.

    Никъде по БГ новините не се коментира за преболедувалите, колко от тях са умрели, сравнени с колко ваксинирани са умрели.

    Непреболедувалите трябва да се ваксинират, не за друго, а защото организма не се е срещал с вируса и не е подготвен, и могат да си умрат точно поради тази причина.

    Преболедували хора до 65г няма смисъл да се ваксинират, дори като им намалеят антителата, защото клетките имат памет и при повторна зараза, много по-бързо ще започнат да произвеждат антитела.

    Както се вижда, антителата при ваксините траят 6м и трябва бустер, после адаптирана ваксини и така до безкрай.

    В Израел (държавата с най-добрата медицина в света) Шефка на болница коментира, че хора до 65г и преболедували от Ковид, няма смисъл да се ваксинират.
    Деца между 5-11г възраст пък абсурд, там смъртни случаи почти няма. Но правителството отново при ваксинация за децата.

    Нередност?
Нов коментар