🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед спира стимулите през март и сигнализира за увеличение на лихвите догодина

Централната банка на САЩ повиши прогнозата си за инфлацията тази и следващата година

Очакваното повишение не представлява обвързващо решение, а е само сигнал за нагласите на Фед, уточни управителят на институцията Джером Пауъл след заседанието.
Очакваното повишение не представлява обвързващо решение, а е само сигнал за нагласите на Фед, уточни управителят на институцията Джером Пауъл след заседанието.
Очакваното повишение не представлява обвързващо решение, а е само сигнал за нагласите на Фед, уточни управителят на институцията Джером Пауъл след заседанието.    ©  Reuters
Очакваното повишение не представлява обвързващо решение, а е само сигнал за нагласите на Фед, уточни управителят на институцията Джером Пауъл след заседанието.    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ ще ускори оттеглянето на антикризисните си парични стимули и даде сигнал, че е готов да започне да покачва лихвите догодина. Това е отговорът на централната банка срещу нарастващата инфлация в страната, която продължава да бъде твърде над целите на финансовата институция.

Покупките на активи ще намаляват с 30 млрд. долара на месец от януари, като по този начин програмата, която беше създадена в подкрепа на справянето с щетите от пандемията, ще приключи през март 2022 г. вместо към средата на годината, каквито бяха по-ранните планове, става ясно от съобщението на Фед. Това ще даде възможност и за по-ранно вдигане на лихвените проценти при необходимост, като отправеният сигнал е за 3 повишения от по четвърт пункт догодина.

Решението идва в условията на ускорена инфлация в САЩ, която през последните 6 месеца се задържа над 5%, а през ноември отбеляза рекорд за последните близо 40 години със стойност от 6.8%.

Повишението на лихвите догодина изглежда все по-вероятно

По-бързото темпо на оттегляне на икономическите стимули ще позволи на Фед при необходимост да повиши лихвените проценти, за да противодейства на ценовото напрежение. Очакванията на членовете на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) са за средно три повишения от по 0.25 до 0.9% към края на следващата година и 1.6% през 2023 г. по данни на MarketWatch. Неутралното според Фед ниво на лихвените проценти е 2.5%, при което банката нито подпомага, нито ограничава американската икономика.

Засега основният лихвен процент остава на поддържаната от март 2020 г. стойност близка до нула. Очакваното повишение не представлява обвързващо решение, а е само сигнал за нагласите на Фед, уточни управителят на институцията Джером Пауъл по време на брифинг след заседанието. Той отново увери, че централната банка не планира да повишава лихвите преди оттеглянето на антикризисните стимули през март.

По-високи очаквания за инфлацията

Решението на Фед се основава на повишеното инфлационно напрежение и подобряващия се пазар на труда. Инфлацията се движи доста над целта от 2% и вероятно ще остане така през голяма част от следващата година, призна Пауъл. Фед очаква инфлация от 5.3% тази и 2.6% следващата година, след като прогнозите за показателя са коригирани нагоре. Поскъпването се дължи на забавянията в производството и доставките, които не позволят на предлагането да отговори на високото търсене, а проблемите се оказват "по-големи и продължителни от очакваното" и биват влошени от разпространението на вируса, каза Пауъл. Ценовото напрежение се е прехвърлило към по-голям набор от стоки и услуги.

Управителят на Фед отчете значителен прогрес при заетостта, като безработицата е спаднала до 4.2% през ноември и се очаква още да се понижи до 3.5% до края на годината. Някои компании имат затруднения с намирането на служители, а заплатите се повишават "с най-високия темп от много години", каза Пауъл.

Прогнозата на Фед е за 5.5% ръст на американската икономика тази година и е ревизирана леко надолу от септември. За сметка на това очакванията за ръст на БВП на САЩ през 2022 г. са повишени от 3.8% на 4%. Пауъл посочи като потенциална заплаха омикрон и евентуални нови варианти на вируса. Икономическото възстановяване остава силно обвързано с развитието на пандемията.

Все още няма коментари
Нов коментар