🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телематик" ще разпредели част от печалбата си за 2021 г. и сред новите акционери

Публичното предлагане на компанията започва в понеделник, 14 февруари. Търсената сума от инеститорите през БФБ е поне 20 млн. лв.

Компаниите на фондовата борса в София ще се увеличат
Компаниите на фондовата борса в София ще се увеличат
Компаниите на фондовата борса в София ще се увеличат    ©  Анелия Николова
Компаниите на фондовата борса в София ще се увеличат    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Телематик интерактив България" ще разпредели поне 40% от печалбата си за миналата година, което означава, че от това ще се възползват и новите акционери, които запишат книжа в предстоящото публично предлагане. Това стана ясно при представяне на емисията от ръководството и акционерите. Печалбата за деветмесечието на 2021 г. е малко над 14 млн. лв., но точният размер на разпределение и самият дивидент ще са ясни преди общото събрание, което трябва да се проведе до юни тази година. На него ще бъде приет и новият устав на компанията. Компанията е приела в бъдеще да разпределя поне 40% от печалбата си, като на презентацията в четвъртък беше уточнено след въпрос на участник, че това ще засегне и финансовия резултат за 2021 г.

Предлагането на акции на "Телематик интерактив България", която управлява платформата за залагания Palmsbet започва в понеделник 14 февруари и ще продължи до 18 февруари, като методът е book building. Компанията ще предложи 400 хил. нови обикновени, безналични, поименни акции с номинал от 1 лв. на цена от 50 до 75 лв. за акция. Паралелно с това при наличието на интерес "Телематик" ще предложи и 400 хил. съществуващи акции. Така компанията може да набере между 20 и 40 млн. лв., а с допълнителните акции обемът на предлагането ще се удвои, но постъпленията от старите акции ще отидат у съществуващите собственици. Крайни акционери на компанията са Мило и Росина Борисови, които са брат и сестра.

Мило Борисов коментира по време на презентацията, че целта на допълнителните акции е да се осигурят достатъчно книжа при висок интерес от големи инвеститори. Това би гарантирало, че ще има акции за всички желаещи - малки, средни и големи акционери. В предлагането няма долна граница за записване на акции, може и 1 брой.

При успешно пласиране на всички книжа свободният търгуван обем в началото ще е малко над 18%.

За старите акционери няма предвиден look up период, в който те нямат право да продават. Борисов обаче каза, че самите те си слагат такъв от 12 месеца. "Целта е да покажем, че ще развиваме компанията стратегически", допълни той.

Основният акционер в компанията коментира, че след 3 години ще направят анализ на развитието й и ще се целят в листване на чужда борса. За това обаче им е нужна история, която те ще натрупат на БФБ. След всички процедури по първичното предлагане се очаква акциите на "Телематик интерактив България" да бъдат качени за вторична търговия на БФБ към края на март.

Корекция на 21 февруари - посочената печалба е за деветмесечието на 2021 г., а не за цялата година

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар