🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без да предизвика голяма еуфория, "Телематик" успя да набере 16 млн. лв. от борсата

Компанията зад Palmsbet продаде 80% от първоначално планираните 400 хил. нови акции и стигна капитализация над 200 млн. лв.

Постигнатата цена е 50 лв. на акция, което в долната граница на предлагането
Постигнатата цена е 50 лв. на акция, което в долната граница на предлагането
Постигнатата цена е 50 лв. на акция, което в долната граница на предлагането    ©  Цветелина Белутова
Постигнатата цена е 50 лв. на акция, което в долната граница на предлагането    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Телематик интерактив" успя да набере 16 млн. лева от Българската фондова борса. Компанията, която стои зад онлайн платформата за залагания Palmsbet, приключи IPO-то си, което се проведе през миналата седмица, като общо са продадени около 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество. "Определената на база подадени лимитирани и пазарни поръчки цена е в размер на 50 лв.", съобщиха от "София интернешънъл секюритис", които са посредник на предлагането.

Слаб интерес

Първоначалният план бе "Телематик" да продаде 400 хил. нови плюс още 400 хил. съществуващи акции при висок интерес, но резултатите показват, че компанията не е успяла дори да набере минималното количество капитал от 20 млн. лв., към което се стремеше. Според "София интернешънъл секюритис" има общо 434 заявки от юридически и физически лица, но поради малкия брой заявени книжа цената на акциите ще бъде в долната граница от 50 лв. (очакванията бяха за цена от 50 до 75 лв. на акция).

"Нашето желание е да постигнем балансирана акционерна структура от индивидуални и институционални инвеститори, както местни, така и чуждестранни, което ще позволи и една добра ликвидност при последващата търговия на БФБ", каза пред "Капитал" по-рано през февруари Мило Борисов, основател на "Телематик". Към настоящ момент все още няма данни за новите инвеститори в компанията, която е сред основните спонсори на футболен клуб "Левски". Въпреки че интересът е по-слаб от очакваното, компанията се нарежда сред най-големите компании на борсата с капитализация 216 млн. лв.

Публичното предлагане на "Телематик" е първото IPO за българските пазари на компания от хазартния сектор. Това може да се окаже и една от причините за по-слабия интерес към дружеството, имайки предвид несигурността и лошата история на българския хазартен сектор през последните години. Към настоящия момент приходите на "Телематик" идват основно от България, но целта на дружеството е да използва набраните средства от инвеститорите, за да достигне нови пазари като Перу, Украйна и Южна Африка, което ще диверсифицира пазарите.

Прогнозите

Приходите на "Телематик" за 2020 г. са над 28 млн. лв., като чистата печалба е около 7.3 млн. лв. Прогнозите за 2021 г. са приходите да надхвърлят 70 млн. лв., а нетната печалба да бъде около 20 млн. лв. При пазарна капитализация около 216 млн. лв. съотношението цена/печалба ще бъде около 10, по-малко, отколкото съотношението на индекса Sofix от 14, което означава, че компанията може да бъде малко подценена, но все пак става дума за прогнозни стойности.

Освен това дружеството е поело ангажимент да разпределя най-малко 40% от нетната печалба на инвеститорите си, което би означавало, че около 8 млн. лв. от бъдещата печалба ще се разделят върху близо 4.3 млн. акции, или около 1.86 лв. на акция спрямо цената на IPO-то. От разпределянето на дивидента ще могат да се възползват и новите акционери в компанията, тъй като ще засегне финансовите резултати на дружеството за 2021 г. Акциите на "Телематик интерактив България" се очаква да бъдат качени за вторична търговия на БФБ към края на март.

Материалът има информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Все още няма коментари
Нов коментар