🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията зад Palms Bet планира да инвестира на пазарите до 30 млн. лв.

"Телематик интерактив" ще придобива краткосрочни държавни и корпоративни ценни книжа с висок рейтинг и гарантирана доходност

"Целта е да се съхраняват безрисково паричните средства. Каквато и да е положителна доходност е приемлива за нас", коментира пред "Капитал" Красимир Тахчиев, финансов директор на "Телематик интерактив"
"Целта е да се съхраняват безрисково паричните средства. Каквато и да е положителна доходност е приемлива за нас", коментира пред "Капитал" Красимир Тахчиев, финансов директор на "Телематик интерактив"
"Целта е да се съхраняват безрисково паричните средства. Каквато и да е положителна доходност е приемлива за нас", коментира пред "Капитал" Красимир Тахчиев, финансов директор на "Телематик интерактив"    ©  Цветелина Белутова
"Целта е да се съхраняват безрисково паричните средства. Каквато и да е положителна доходност е приемлива за нас", коментира пред "Капитал" Красимир Тахчиев, финансов директор на "Телематик интерактив"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компанията свиква извънредно общо събрание, на което ще се гласува предложението.
  • Облигациите трябва да са издадени от държави или компании с кредитен рейтинг AAA, АА и А.
  • Целта е да се оптимизира управлението на ликвидността и да се гарантира съхраняването на паричните средства.

"Телематик интерактив", компанията, която стои зад Palms Bet и се търгува на фондовата борса, планира да управлява и съхранява собствени парични средства, като ги инвестира в дългови книжа и инструменти на паричния пазар с висок рейтинг. Компанията ще избира финансов посредник, а заложената сума за инвестиции е между 1 и 30 млн. лв. За целта се свиква извънредно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 14 март, става ясно от съобщение до БФБ.

Според "Телематик интерактив" целта е да се оптимизира управлението на ликвидността си и да се гарантира съхраняването на паричните средства. "Наличието в момента на позитивни лихвени нива дава възможност средствата да се инвестират в облигации с инвестиционен рейтинг и падеж до 18 месеца", споделят от компанията.

Предложените инвестиционни стратегии включват търговия с държавни ценни книжа, корпоративни облигации и други финансови инструменти с фиксиран доход и с максимален падеж от 18 месеца. Максималният размер на портфейла на клиентите е заложен до 30 млн. лева, а минималният - 1 млн., като срокът за съхранение на активите е безсрочен. Облигациите трябва да са издадени от държави или компании с кредитен рейтинг AAA, АА и А, а до 15% от средствата може да се инвестират в облигации с оценка ВВВ, което също е инвестиционен клас.

Заложените параметри показват, че се търси консервативна инвестиционна стратегия, която залага на нисък риск.

"Търсим управление на ливидността чрез инвестиции в инструменти на паричния пазар. Срокът зависи от това кога бихме намерили атрактивна възможност да инвестираме средствата в основната дейност на компанията. Не таргетираме доходност. Целта е да се съхраняват безрисково паричните средства. Каквато и да е положителна доходност е приемлива за нас", коментира пред "Капитал" Красимир Тахчиев, финансов директор на "Телематик интерактив". "В случая се има предвид максимално разширително да се позволи инвестирането в безрискови облигации - пряко, чрез инвестиционни посредници, управляващи дружества или други", допълни той.

През тази година доходността на облигациите в България и по света се покачи, което направи тези инструменти доста привлекателни за инвеститорите, но интересът беше насочена повече към дългосрочните матуритети. Краткосрочните също се повишиха заради ръста на лихвите на централните банки.

Изпълнителният директор на "Телематик интерактив" Лъчезар Петров коментира, че посредниците ще се избират според условията, но към момента са по-скоро местни посредници. "Като емисии основно сме се насочили към държавни ценни книжа на САЩ и ЕС, държави с по-ниски нива на дълг", каза той пред "Капитал".

Втори опит

Интересното е, че предложението сега се прави за втори път. На 30 ноември 2022 г. компанията отново проведе извънредно общо събрание, като тогава над 93% от акционерите, сред които и мажоритарният акционер - "Елдорадо корпорейшън", чийто собственик е Мило Борисов, гласуваха с "въздържал се". Причината - само една предложена "насрещна страна" или брокер, който да изпълнява поръчките.

Борисов изтъква пред инвеститорите тогава, че е най-добре решението да се вземе на следващото събрание (това, което предстои), когато се предвижда да бъдат предложени възможности с повече "насрещни страни", става ясно от протокола от ОСА. Според основателя на "Телематик интерактив" с посочването на само една страна по сделките се ограничава възможността на компанията да избира контрагентите си в зависимост от пазарните условия.

Компанията обаче приема през ноември, че съветът на директорите на дружеството може да сключва сделки по чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК, тоест да закупува инвестиционни активи със собствени средства. През 2022 г. декларира, че е закупила текущи и нетекущи финансови инструменти за над 10 млн. лева, откъдето генерира постъпления за над 2 млн. лв., което прави 2% брутна доходност.

Публични залагания

"Телематик интерактив" е хазартна компания, която предлага услуги чрез бранда Palmsbet, откъдето идват основно приходите на компанията. През февруари 2022 г. тя проведе IPO на основния сегмент на БФБ, с което се превърна в публична компания. Като една от малкото такива в хазартния сектор "Телематик интерактив" публикува регулярно информация за финансовото си състояние.

За 2022 г. компанията отчита печалба над 22 млн. лв., ръст над 9% в сравнение с предходната. Приходите за миналата година са около 98 млн. лв., ръст с близо една трета спрямо 2021 г. Впечатление прави, че за дванадесет месеца компанията е приела над 420 млн. лв. в залози, като в отчета посочва, че е изплатила над 320 млн. обратно под формата на печалби, ръст спрямо 280 млн. залози и 200 млн. печалби предходната година. Потребителите на платформата също нарастват до близо 90 хил. души от около 50 хил. година по-рано. Основната част от приходите на компанията - над 90%, идват от казино игри.

За да участват в общото събрание на акционерите, акционерите трябва да притежават акции в дружеството вписани в централрен депозитар към 28 февруари. Възможно е да се гласува и чрез пълномощно, дадено на определен представител на акционера.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Как този прост български народ, който постоянно реве, че нямал пари, налива МИЛИАРДИ всяка година в хазартния бизнес?

    Нередност?
  • 2
    itk091065665 avatar :-|
    itk091065665
    • + 2

    С ръка на сърцето НЕ ВИ пожелавам успехи на вас и на всички подобни компании!

    Нередност?
  • 3
    smx251142824 avatar :-|
    smx251142824

    Мило Борисов по известен като Милко Пръшницата отново иска да краде от хората, този е пълен еврейски боклук! Пръшница, няма ли вече да си признаеш, че едно дете те манипулира да си смениш името, а ти като “уж евреин с класа” искаш да си го върнеш на всички останали? И е крайно време да кажеш защо със “сестра ти” спите заедно, аман от еврейски содомии:) Крайно време е да си кажеш, че си еврейски боклук, но не само ти, а всички евреи сте едни и същи прости галоши:)

    Нередност?
Нов коментар