Русия може да използва криптовалути, за да заобиколи санкциите

Биткойнът поскъпва с над 13% и се завръща над 40 хил. долара

Не всички криптоборси са съгласни да спрат руските акаунти
Не всички криптоборси са съгласни да спрат руските акаунти
Не всички криптоборси са съгласни да спрат руските акаунти    ©  Pixabay.com
Не всички криптоборси са съгласни да спрат руските акаунти    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на криптовалутите се покачват драстично днес. Само за ден пазарната капитализация на криптопазара се е увеличила с над 150 млрд. долара. Биткойн е нагоре с почти 13% до 43 380 долара. Някои анализатори смятат, че Русия може да се опита да използва криптовалути, за да се справи с финансовите рестрикции, което допълнително увеличава апетита на инвеститорите към дигиталните валути.

От началото на седмицата се вижда ефектът от мерките на Запада срещу Русия. Борсата в Москва не отвори за втори пореден ден, рублата се срина, петролът поскъпна, а компаниите започнаха да се изнасят от страната. Според Александър Шохин обаче Русия може да използва криптовалутите, "за да заобиколи санкциите". Президентът на Руския съюз на индустриалците смята, че "ефективното регулиране на криптовалутите" от страна на финансовите регулатори в страната може да "минимализира финансовите рискове" от мерките.

Възможно ли е наистина

В исторически план криптовалутите са помогнали на държави като Иран и Северна Корея да заобикалят санкциите, но според някои специалисти ситуацията в момента е различна. За разлика от Северна Корея, Венецуела и Иран, Русия е дълбоко включена в глобалната финансова система от десетилетия, споделя Ари Редборд от TRM labs, разузнавателна компания за блокчейн, пред Al Jazeera.

"Много е трудно да преместите големи количества криптовалута и да ги конвертирате в традиционни пари", смята Редборд. "Русия не може да използва криптовалута, за да замени стотиците милиарди долари, които могат да бъдат потенциално блокирани или замразени."

Предприемат се и мерки за спиране на избягването на санкции чрез криптовалути. В неделя Министерството на дигитализацията в Украйна изпрати официални писма до няколко борси за криптовалути с молба да спрат да обслужват руски потребители поради опасения, че цифровите валути се използват за избягване на санкции. Някои от тях, основно базираните в Европа и САЩ, вече отказаха да обслужват руски акаунти, но не всички са съгласни.

"Няма да замразяваме едностранно милиони акаунти на невинни потребители", споделя пред CNBC говорител на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света. "Крипто има за цел да осигури по-голяма финансова свобода за хората по целия свят. Едностранното решение да забраним достъпа на хората до техните криптовалути би било точно обратното."

Ще продължи ли да расте пазарът

Въпреки покачването днес биткойн продължава да се движи в негативна територия от началото на годината. За последните два месеца цената на най-голямата криптовалута е надолу с около 10%. Очакванията са обаче това да се промени до края на 2022 г. Цената на биткойн може да достигне 200 хил. долара, поне според FSInsight, анализаторска компания.

През февруари Шон Фарел, ръководител на стратегията за цифрови активи в FSInsight, публикува доклад, в който очерта прогнозите на компанията за пазара на криптовалути през 2022 г. Освен биткойн Фарел очаква и цената на етериум да поскъпне драстично - около 12 хил. долара според доклада. Нарастването на приложенията, свързани с NFT, Web3 и приложенията за децентрализирано финансиране (DeFi) доведе до значително разрастване на мрежата етериум, което я прави "забележително подценена", смята Фарел.

Разбира се, това са от най-смелите прогнози. Има и такива, че цените на криптовалутите ще продължат да се понижават, тъй като досега така и не се доказаха като сигурен актив по-време на криза, а по-скоро като чисто спекулативни активи.

Все още няма коментари
Нов коментар