🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Твърде късно ли е за инвестиции в крипто

Според анализатори секторът се намира в етап на развитие, подобен на интернет през 90-те години на миналия век

Според данни на Crypto.com близо 3% от световното население използва крипто.
Според данни на Crypto.com близо 3% от световното население използва крипто.
Според данни на Crypto.com близо 3% от световното население използва крипто.    ©  unsplash
Според данни на Crypto.com близо 3% от световното население използва крипто.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За сега 2022 г. се оказва препятствие за криптовалутите. Най-голямата и най-старата от всички - биткойн, е с около 10% надолу от началото на годината. За три месеца цената на най-популярната криптовалута се понижи под 40 хил. долара четири пъти, за последно на 10 март. Оттогава насам цената на биткойн се е възстановила с около 8%, завръщайки се отново над нивото, което редица технически анализатори определят като "подкрепа", но растежът остава ограничен.

Към настоящ момент цената монетата е малко над 42 хил. долара. Капитализацията на биткойн и останалите близо 18 400 криптовалути е над 1.9 трлн. долара според Coinmarketcap. Предвид високата капитализация и цени на най-популярните монети някои инвеститори смятат, че е твърде късно, за да инвестират в сектора, докато други са на обратното мнение.

Твърде рано или твърде късно

Криптовалутите са сред активите с едни от най-добрите резултати, когато стане дума за доходност през последното десетилетие в сравнение с други основни класове като акциите. Ръстът в цената на биткойн от 2010 г. е в милиони проценти. Средностатистически погледнато, биткойнът е възвърнал на инвеститорите си над 200% на година за последните 12 години, докато за S&P 500 доходността е около 15% годишно. Самото покачване през последните години кара някои инвеститори да мислят, че вече е твърде късно за тях.

"Важно е да запомним, че класът активи (криптовалутите) е само на 10-12 години и все още е в много ранен етап", сподели през май миналата година в интервю пред Goldman Sachs Майкъл Соненшайн, изпълнителен директор на Grayscale Investments, която управлява криптоактиви за над 40 млрд. долара (спрямо края на 2021 г.). Американската банка Wells Fargo споделя подобно мнение. "Нашата убеденост е, че криптовалутите са жизнеспособни инвестиции днес", но и че все още сме едва "в началото на еволюцията на инвестициите в криптовалути", пише в доклад през този февруари екипът за глобални инвестиционни стратегия на институцията.

"Разбираме аргумента "твърде късно за инвестиране", но не се съгласяваме с него" споделят анализаторите на Wells Fargo в проучване за криптовалутите, публикувано в края на миналия месец. "Вярваме, че фокусирането твърде много върху резултатите от миналото, особено при криптовалутите, може да бъде подвеждащо за новите инвеститори", смятат от американската банка. Според институцията с близо 2 трлн. долара активи под управление, цифрите за доходността са "изкривени, тъй като повечето криптовалути стартират практически от нула."

В действителност биткойн е създаден в началото на 2009 г. Първата реална покупка с криптовалутата се случва едва през 2010 г., повече от година след възникването на биткойн. При първата транзакция цената на биткойн е под 1 цент. Криповалутата достигна един долар през февруари 2011 г. В края на 2013 г. биткойн за пръв път достига 1000 долара. Имайки предвид този факт, криптовалутите все още са сравнително нов сектор за инвестиции. Според данни на Statista повече от половината виртуални пари всъщност са на по-малко от три години.

Откъде идват проблемите

Криптовалутите са различен вид инвестиция от традиционните акции и суровини, което ги прави трудни за разбиране и инвестиране, особено в сравнение с традиционните активи. Голяма част от проблема произтича от сложността на технологията свързана с блокчейн. Освен това криптовалутите възникнаха извън традиционната финансова система, което допълнително затруднява регулациите и привличането на по-голям обем инвестиции (като от институции например).

"Възможността за идентифициране и определяне на рисковете за финансовата стабилност на криптоактивите е възпрепятствана от липсата на прозрачни, последователни и надеждни данни за пазарите на криптоактиви и техните връзки с основната финансова система", написа в доклад през февруари Бордът за финансова стабилност (FSB), международна организация. Според институцията проблемът се корени в "пропуски в данните" (data gaps).

"Данните, налични в публичните блокчейн, са непълни по дизайн", смятат от FSB. Това означава, че дори ако може да се получи информация за дадени статистики, като обемите и стойностите на транзакциите например, но трудно може да се определи самоличността на потребителите, участващи в дейност с криптоактиви. В доклада институцията посочва над 30 примера за непълни данни, което според FSB, затруднява изчисляването на риска, реалното развитието на сектора и регулаторите.

Някои смятат, че е рано, но не твърде

Според стратезите на Wells Fargo криптовалутите са в "ранен, но не твърде ранен етап на развитие". Анализаторите на американската банка са на мнение, че проблемите ще се размият с времето, ако се наблегне на обучението и натрупването на опит от страна на инвеститорите. "Нашето виждане идва от глобалните нива на приемане на криптовалута, които бързо се ускоряват от много ниска база" споделят професионалистите. Според Wells Fargo криптовалутите следват модел на приемане (от потребителите), подобен на други нови модерни технологии, като интернетa през 90-те години на миналия век.

"Степента на усвояване (на технолигията) на криптовалутите изглежда следва пътя на други по-ранно възникнали технологии, особено интернет", смятат от Wells Fargo. "Ако тази тенденция продължи, криптовалутите скоро могат да излязат от фазата на ранно навлизане и да влязат в преломна точка на хиперприемане (hyper-adoption), подобно на други технологии като радиото, телевизията, електричеството и други", посочват от банката. Според Crypto.com броят на глобалните потребители на криптовалути достигна 297 милиона в края на 2021 г., или малко под 4% от световното население.

Все още няма коментари
Нов коментар