Цената на пшеницата доближава абсолютния си рекорд

Стойността на зърното се е покачила с над 30% за последния месец. В България има достатъчно количества

Най-бедните държави ще се окажат най-засегнати от поскъпването на хранителните суровини.
Най-бедните държави ще се окажат най-засегнати от поскъпването на хранителните суровини.
Най-бедните държави ще се окажат най-засегнати от поскъпването на хранителните суровини.    ©  Pixabay.com
Най-бедните държави ще се окажат най-засегнати от поскъпването на хранителните суровини.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Пазарът на агрокултурните суровини изглежда под напрежение заради ситуацията в напрежението в Източна Европа. В понеделник Украйна обяви, че спира износа на зърно. Пристанищата в страната ще останат затворени до края на руската инвазия. Оттогава насам цената на пшеницата расте главоломно, което допълнително ще добави и инфлационен натиск при някои храни.

Цените на борсата в Чикаго се покачват за трети ден поред и вече ръстът за последния месец надхвърля 30%. Стойността на един бушел пшеница (около 27 кг) в САЩ вече надхвърли 10 долара като се доближава до абсолютния рекорд от 10.7 долара за бушел от 2008 г. На борсата в Лондон суровината вече дори достигна най-високата си цена в историята от над 263 паунда за тон.

"Тъй като много значителен процент от глобалните доставки на зърнени култури се отглеждат и изнасят от комбинирания регион Западна Русия/Украйна, потенциалният недостиг на доставки на царевица и пшеница (както и други вторични стоки, свързани с храни) е реален" смятат анализатори на Breakwave, компания за търговия със суровини. "В световен мащаб няма заделен капацитет от такава величина, когато става дума за такива основни стоки, които естествено ще имат по-голямо значение в сравнение с много обсъжданите пазари на петрол и газ, които също са изправени пред собствените си риск за проблеми с доставките", допълват анализаторите в документ изпратен до инвеститорите.

Според данни на Reuters Украйна отговаря за 12% от световните доставки на пшеница, докато делът на Русия е малко по-голям - около 17%. Освен пшеница, Украйна изнася и други агрокултури в големи количества като царевица и слънчоглед, където също се очакват проблеми с доставките.

"Вероятно ще има борба за намиране на алтернативни доставки, които лесно и бързо могат да бъдат доставени, като по този начин смятаме, че наличният пазар за сухо насипно състояние (както се нарича търговията с основни суровини като петрола, желязото и агрокултурните стогки) ще претърпи ново напрежение, тъй като традиционните търговски маршрути се заменят с алтернативни, което най-вероятно ще увеличи неефективността, особено в съотношението тон/мили.", казват още анализатори на Breakwave.

В България има достатъчно количества

"Според оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в България са достатъчни за осигуряване на продоволствената сигурност през следващите две години. В допълнение, след три месеца се очаква и новата реколта от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости", коментират от Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитирани от специализирания сайт agrozona.bg. От сдружението са против забрана на износа на зърно и считат, че "държавата притежава лостове и механизми, с които да се подготви за посрещането на евентуална продоволствена криза, като същевременно съблюдава пазарните принципи".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    Това е бъдещето!

    Нередност?
Нов коментар