🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зърнобизнесът и войната: Цени нагоре, възможна липса на слънчоглед

В България неминуемо ще се усети вдигането на международните цени. Някои производители със запаси ще спечелят

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Цената на храните вече беше поела нагоре - заради проблеми с доставките, скъпа енергия, торове и т.н. Но войната на Русия в Украйна е новият почти сигурен импулс за скок. Двете държави произвеждат между 1/4 и 1/3 от пшеницата в света, затова и още миналата седмица цените се вдигнаха. Това обаче може да е само прелюдия, ако в близките месеци няма мирна развръзка. Освен самото отглеждане и събиране на реколтата проблем ще е и транспортът в Черно море.

На този глобален фон в България може да има разнопосочни ефекти. Първо, последният сезон реколтата пшеница беше рекордна като количество и цените бяха високи. За 2021 г. износът на жито скочи до 2.2 млрд. лв., а на слънчоглед - надскочи милиард. Няма информация колко от добитите количества вече са изнесени, но традиционно пролетта експортът вече е по-слаб.

Земеделският министър Иван Иванов обяви в понеделник, че страната разполага със зърнен резерв за две години. А хранителните вериги поне засега не отчитат засилено търсене на храни, т.е. хората не се презапасяват. Така ключов остава въпросът с цената. Ако глобално е висока, няма как в България хлебната пшеница, олиото, или пък фуражите да са на по-ниска цена.

"Прогнозите са невъзможни, борсовите цени се движат рязко, но основно в посока нагоре. В България има достатъчно запаси пшеница - налични са над 2 млн. тона, а от царевица 1.5 млн. тона. При сегашната ситуация вероятно много фермери ще се възползват от по-високите цени и изнасят", коментира Пламен Борисов, собственик на търговеца и производител на зърно "Фарм сенс". Към момента пристанищата ни работят спокойно, но България не е ключов играч и в сравнение с Румъния сме много по-малък фактор.

Много по-остро може да е отражението при слънчогледа - Украйна и Русия държат около 80% от световния пазар слънчоглед и масло от него по данни на Commerzbank. Войната почти сигурно ще попречи на засяването на слънчоглед в Украйна, което започва след месец. "Слънчогледът в света е само в Черноморския регион, Франция и Аржентина. Ако ситуацията не се промени, това означава много фундаментална промяна в цените нагоре. Почти сигурно е, че много земеделци тук ще се преориентират и след месец ще засеят слънчоглед вместо царевица", прогнозира Пламен Борисов. В България има и много преработвателни мощности, които ползват и вносен слънчоглед от Румъния и Украйна, и за тях бизнесът също ще е силен. Но цените на олиото почти сигурно ще се изстрелят.

От най-големия производител на олио в страната "Олива" нямат пряк проблем в момента, но описаха пазара като блокиран. "Логистично най-големите производители на олио - Русия и Украйна, са блокирани и макар да има работещи руски пристанища, заради проблеми с разплащанията реално не присъстват на пазара. В момента се коментират бъдещи цени с над 30% от нивата преди войната", каза Георги Койнов, финансов директор на компанията. Заради защитните мита на Украйна и Русия на практика България не е внасяла слънчоглед през миналата година от там и в момента е ресурсно обезпечена. Когато войната свърши, олиото от тези държави ще се отключи и това ще свали цената, коментира Койнов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Нашите чокои доволно потриват ръце ...

    Нередност?
Нов коментар