🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ планират да освободят 1 млн. барела на ден от резервите, петролът поевтинява

Русия преговаря с Индия за увеличаване на износа на нефт

САЩ увеличава доставките, за да намали цените на горивата, докато Русия иска да изнася повече към Азия
САЩ увеличава доставките, за да намали цените на горивата, докато Русия иска да изнася повече към Азия
САЩ увеличава доставките, за да намали цените на горивата, докато Русия иска да изнася повече към Азия    ©  Unsplash
САЩ увеличава доставките, за да намали цените на горивата, докато Русия иска да изнася повече към Азия    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви освобождаването на до 1 млн. барела петрол на ден от стратегическия петролен резерв на страната според източници на AP. Очаква се той да направи изявление днес относно усилията на администрацията на Белия дом да ограничи покачването на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

Цената на на петрол сорт брент се понижи с около 5% до около 105 долара за барел на фона на новините. По-рано този месец Байдън забрани вноса на петрол и други енергийни суровини от Русия, като същевременно призна, че това може да доведе до по-високи цени на енергията за американците.

"Първо, САЩ не успяха да убедят членовете на ОПЕК да увеличат производството. Второ, всяко разширяване на доставките на САЩ на глобалните пазари, което удря цената на петрола, ще се задържа само след като Украйна и Русия обявят, че са близо до сключването на споразумение за прекратяване на огъня", написа в бележка до инвеститорите Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Решението от Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните съюзници, включително Русия, относно евентуалното увеличаване на доставките също трябва да бъде обявено днес. Анализаторите до голяма степен очакват петролният картел и неговите партньори да спазят плана си за увеличаване на производството с още 400 хил. барела на ден през май.

Русия иска да изнася повече петрол към Индия

Според Bloomberg Русия и Индия водят преговори за доставки на петрол на цени от преди войната. Индия и Китай са сред държавите, които увеличават доставките на суровината, след като Западът наложи санкции на Русия. "Русия иска Индия да вземе 15 млн. барела, договорени за тази година, само за начало", пише Bloomberg, цитирайки неназовани източници, добавяйки, че преговорите се водят на правителствено ниво.

"Вносът на руски петрол в Индия е бил много малък от много, много години", споделя Вандана Хари, основател на хVanda Insights, анализаторска компания в Сингапур. "Така че рафинериите не са конфигурирани да купуват много руски петрол", допълва той.

Медиите в Индия публикуваха данни, че през миналата седмица индийски компании са купили около 5 млн. барела руски петрол. Според информация на The Times of India рафинерията Nayara Energy е закупила около 1.8 млн. барела на 23 март. Няколко дни по-рано Indian Oil Corp, най-голямата рафинерия в страната, обяви сделка за 3 млн. барела руски петрол.

Все още няма коментари
Нов коментар