Сигнал за пробив в преговорите между Русия и Украйна свали петрола под 100 долара

Всички стоки и суровини, зависими от конфликта, поевтиняват, борсите в Европа са нагоре с 3%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигналите за напредък в преговорите между Русия и Украйна, които текат в момента в Турция, донесоха оптимизъм на финансовите и суровинните пазари. Цената на петрола WTI в САЩ падна под 100 долара за барел, което е понижение с над 6% за деня. Подобно е развитието и при лондонския брент, но той все още е на нива от 106 долара. Данните за намаляване на военната активност около Киев и насочването им на изток също даде надежди на инвеститорите, че скоро може да има разрешаване на конфликта. Ако това обаче е част от стратегията на Путин за прегрупиране на позициите и силите му с цел ново нападение, то ще даде нова доза негативи на пазарите. Така във вечерната сесия във вторник пазарите направиха известна преоценка и отново започна натиск в цените нагоре, като петролът върна над 100 долара за барел.

Поевтиняване във вторник имаше и на други стоки и суровини, които зависят от конфликта. Цената на пшеницата се понижи с почти 8%, газът и енергията за отопление - с между 2 и 4%. Златото, което се счита за спасителен актив във времена на несигурност, също е надолу - с 1.4% и вече е под 1900 долара за унция.

Оптимизмът се прехвърли на фондовите пазари, като основните индекси в Европа се повишиха с малко над 3% но в крайна сметка ограничиха повишенията до 2%. Сред най-печелившите акции бяха тези на автомобилния сектор и финансите. Това е разбираемо, след като през последните месеци и след започването на войната в Украйна те бяха сред най-губещите.

Уолстрийт също започна сесията с повишения от над 1% на основните индекси. През тази седмица започва и корпоративният сезон, в който компаниите ще публикуват отчетите си за първото тримесечие на годината. Интересен момент в тях ще е как инфлацията се е отразила върху маржовете на печалбите.

Все още няма коментари
Нов коментар