🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин пак поиска газът да се плаща в рубли, но засега няма да му се получи

Европа и G7 категорично отказват да приемат ултиматума на Москва, което връща топката отново към руския президент

Владимир Путин иска до 31 март да бъде изготвен план за прехвърлянето на газовите договори в рубли
Владимир Путин иска до 31 март да бъде изготвен план за прехвърлянето на газовите договори в рубли
Владимир Путин иска до 31 март да бъде изготвен план за прехвърлянето на газовите договори в рубли    ©  Reuters
Владимир Путин иска до 31 март да бъде изготвен план за прехвърлянето на газовите договори в рубли    ©  Reuters

Руският президент Владимир Путин обяви, че иска до 31 март да получи доклад от правителството, Банката на Русия и "Газпром" за начина, по който може да се случи промяна на валутата на плащане за доставки на газ към т.нар. неприятелски страни, сред които е и България. Преди седмица (на 23 март) Путин нареди всички такива плащания да стават в рубли вместо в долари и евро, което създаде временен хаос на пазара и цените на газа и рублата се повишиха. След това обаче ЕС категорично отхвърли това искане и пазарите се успокоиха. Сега руският президент прави нов опит да се наложи.

"Правителството на Руската федерация съвместно с Банката на Русия и публичното акционерно дружество "Газпром" да приложат набор от мерки за промяна на валутата на плащане за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз и други страни, които са въвели ограничителни мерки срещу граждани на Руската федерация и руски юридически лица, към руската рубла", се посочва в документа, публикуван на сайта на Кремъл.

По-късно говорителят на президента Дмитрий Песков каза, че ако европейските страни наистина откажат да плащат за руски газ в рубли, то Русия определено няма да доставя гориво безплатно, което се разбира като заплаха за спиране на доставките. Той също така заяви, че Русия ще започне да продава петрол на Югоизточна Азия, ако Европа откаже да купува руски суровини.

Какво следва

Заявките на Путин и обясненията на Песков засега изглеждат по-скоро като пореден опит да се стресне ЕС и да се заобиколят санкциите или направо да се нарушат от самите страни, които ги наложиха. Искането за плащане в рубли все още е само на думи, в Москва, и няма да има пряк ефект за ЕС и България в частност, тъй като не е ясно какво точно ще предложи "Газпром". Срокът 31 март в никакъв случай не означава, че точно тогава Русия ще спре да доставя газ. Това е датата, до която правителството и Банката на Русия заедно с "Газпром" трябва да кажат на Путин как точно може да се случи промяната в търговски договори.

Руското правителство трябва да одобри директива за изменение на съществуващите договори на "Газпром" за доставки на газ по отношение на промяната на валутата. Според списъка с инструкции на Путин това трябва да се случи "при запазване на установените с договорите обеми, цени и ценови принципи" до 31 март. Централната банка пък трябва да осигури възможността за извършване на плащанията по договори за газ, преобразувани в рубли, включително чрез закупуване на рубли от чуждестранни купувачи на вътрешния валутен пазар.

След това, ако руският президент приеме предложения план, ще бъдат изпратени официални писма до всички контрагенти (в нашия случай това е "Булгаргаз") за искане да се преговаря по параметрите на договора и да се сключи анекс за плащане в рубли. Този процес обаче може да продължи с месеци.

Реакцията

Още преди да е ясно какво точно ще предложи Русия, групата от седемте най-големи икономики (G7) отхвърли искането на Москва да плаща за руския природен газ в рубли. Германският енергиен министър Робърт Хабек каза, че "всички министри от G7 са напълно съгласни, че това [ще бъде] едностранно и ясно нарушение на съществуващите договори". Представителите на Франция, Германия, Италия, Япония, Съединените щати, Обединеното кралство и Канада са се срещнали още в петък (25 март), за да координират позицията си. На срещата са присъствали и представители на Европейския съюз.

Хабек каза, че "плащанията в рубли не са приемливи и ние призоваваме засегнатите компании да не следват искането на Путин".

Междувременно италианската енергийна компания Eni обяви официално, че отказва да плаща в рубли за руски газ. Това изказване направи ръководителят на Eni Клаудио Дескалци по време на Глобалния енергиен форум в ОАЕ. Той отбеляза, че в момента руският газ се доставя на Италия през Украйна. Според шефа на Eni компанията не е сигурна за доставките на руско гориво в бъдеще.

Германия и Италия са най-големите консуматори на руски газ в Европа и това, че именно те ясно отказват да плащат в рубли, е показателно. Българският енергиен министър Александър Николов обяви през уикенда, че страната ще следва общото европейско решение по този въпрос, но ако се стигне до критично положение с доставките, е анализирана възможността за плащане в рубли и такава съществува.

Към момента България е 90% зависима от руския газ и няма много възможности бързо да си осигури алтернативни доставки поради липсата на газовата връзка с Гърция. Добрата новина е, че страната е изостанала с газификацията на населението и индустрията, така че евентуалното спиране на доставките може да бъде управлявано, особено след края на отоплителния сезон.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 4
    • + 7

    То и с минте в Черно море не му се получи, но после се оказа друго. Нали така, капитан Джак Спароу? :)

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 7

    Абревиатурите ЕС и Г7 се използват по принципа: Много сме, силни сме.Да видим в началото на април дали е така.
    А, и ако трябва да се запази балаганното начало като в антрефилето с мините, този скеч трябва да се подпише "Рем Вяхирев", например.

    Нередност?
  • 3
    rdz24646740 avatar :-?
    rdz24646740
    • - 4
    • + 7

    И откъде знаете каква е целта на Путин, че "да не му се получи"? Ами ако е решил да накаже Европа, спирайки ѝ газта, кой е най-елегантният начин да го направи, без да изглежда като некоректен доставчик? С тоя ход прехвърля отговорността върху западните политици - тях ще обвиняват потребителите за предстоящата катастрофа. Защото минаването към разплащане с рубли е една формалност и отказът ще изглежда като безумен инат на фона на последствията. Това ще доведе и до политически сътресения в Европа, освен икономически и хуманитарни.
    Пък ако се съгласят да плащат в рубли ще е истинско унижение за тях и заобикаляне на собствените им санкции.
    Западът няма полезен ход. А Русия вероятно си е направила сметката: така или иначе Европа иска да се отказва от руската газ, защо да не стане рязко и болезнено? Пък и това ще вдигне цените на газ, нефт и въглища, което ще компенсира част от руските загуби.

    Нередност?
  • 4
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 5

    Благодарение на финансовите санкции, ограниченията на някои руски банки, блокирането на руските активи , отписването от SWIFT на Русия реално долари и евро не и трябват..

    Както помним, от излишна валута която няма какво да се прави за последните 4 години Русия увеличи резервите си на 632 милиарда долара , които в момента са БЛОКИРАНИ на Запад ..
    И да се замислим - трябват ли им на руснаците спешно долари и евро?

    Ами не им трябват - те така или иначе няма какво да правят с тях - банките и търговията са им блокирани реално !

    И какво ще стане, ако се настоява да и се дават на Русия долари и евро или да се спре търговията с газ ? .. а де ..

    Като това с газта е началото на процеса !
    Съвсем скоро, всички фирми износители от Русия , ще се окажат с купчина долари, с които реално не могат да си купят нищо на световните пазари, защото има санкции и търговията с Русия е блокирана ..

    И какво ще е след 5 месеца?
    А де ..

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 4

    Ходът с рублите е стратегически!
    sim4o го е обяснил много достъпно. Емитентите на долара и еврото - ЕС и САЩ- чрез санкциите забраниха на Русия да ползва техните собствени валути. Дори Вашингтон отиде по-далеч като блокира руските доларови резерви за въпросните 632 млрд $, които са в негова юрисдикция. Както направи с едни 55 млрд $ активи на Иран от 2012 г, които още не са деблокирани, въпреки сделката от 2015 г на Обама. Както и Британската банка сложи ръка на едни милиарди на Венецуела, когато Гуайдо го играеше президент преди 5 г и още не ги е освободила, макар Гуайдо отдавна да изтече в канала.

    Ходът да се претарифира продажбата на газ в рубли (а постепенно и на всичко останало) на - забележете! - недружествените държави, т.е тези, които са наложили санкциите: САЩ, ЕС, ОК, Австралия, Ю.Корея и Япония - броят се на пръстите на едната ръка, има няколко нива:

    1. Обезсмислят се санкциите;
    2. Съживява се класическото капиталистическо правило за пазара регулатор;
    3. Доларът и еврото се ограничават като световни резервни валути и разплащането между страните преминава все повече в местни валути. Което е забележителен удар срешу USD, който е най-продаваната американска "стока". Разплащане в юани договориха за петрола С.Арабия и Китай;
    4. Назлъндисването на ЕС и Со да не плаща в рубли вдига цената на газа, от което страните-производители печелят вторично, а страните купувачи (ЕС) съответно губят;
    5. Тъй като става реч за стратегически суровини в огромни количества, сътресението на доставките ще обрече на имплозия съответните икономики;

    Прави ли ви впечатление как Русия посрещна западните санкции?
    А колко писък се носи при ответната мярка от Запада?

    Путин просто ритуално закла неолибералния глобализъм. И направи първата крачка към наднационални обединения на страни-партньори.

    Лед тронулся, господа присяжные заседатели!

    Нередност?
  • 6
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 3

    Русия опря до единствения си коз явно. Ако искаха да постигнат силни трусове в Западна Европа, където "безотечествените консуматори" се интересуват само да не им се развали стандарта на живот, трябваше да изчакат малко да отмине пушилката от безобразната им война. Но в момента всички гледат и говорят за безсилието на руската армия, което ги прави все по-брутални към мирното население, всички помагат на бежанци и т.н. и са наясно, че са във война, макар и на икономическия фронт и няма да се размине без "загуби" и за Запада. Кой е крив, кой прав - няма значение. Засега обаче няма разнобой в редиците. Сигурно след някой друг месец щеше да е друго. Но сега Русия яко реже клона, на който седи. Но по съветски явно не им остана друго освен "Всяко яйце - бомба; всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!". Успех!

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "Stoyan Dimitrov":

    Другият им коз са няколко хиляди ядрени бойни глави ..

    Нередност?
  • 8
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#7] от "sim4o":

    Да, но тук говорим за газ и суровини - единственото, което прави Русия някакъв фактор. Ядрени бойни глави ако нямаше, проблемът отдавна щеше да е решен. Но подобно на Северна Корея, Путин се развика "Много съм луд, не ме закачайте". Знаейки колко струва човешкият живот за руснака, разбира се такива заплахи се вземат много насериозно. И всички си траем и гледаме как великата руска армия срива една страна, опитвайки се да я освободи от ... фашистко робство, на което украйнците, горките, не знаеха, че са подложени? Времето ще покаже, но при такива обстоятелства "прогнилите, педалски, транс, соросоидни, чипирани" и т.н. западни общества може и да изненадат руснаците. че и една немалка част от Бай Ганя. И без това им е тръгнало да изненади.

    Нередност?
  • 9
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "Stoyan Dimitrov":

    Ako тази война не бъдат употребени ракети , следващата вече ще бъдат употребени - мое мнение .. а събитията идват.
    На Балканите, в Сирия , на Кавказ, в Азия ..
    Но живи сме , ще видим ..

    Нередност?
  • 10
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#9] от "sim4o":

    Да, опасността съществува. Но и имат безпрецедентен възпитащ потенциал. Иначе досега войната в Украйна отдавна да е прерастнала в нещо много, много по-голямо.

    Нередност?
Нов коментар