🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Суровините поведоха по доходност

Как се представиха различните класове активи през първото тримесечие

Повечето активи се движат в червено от началото на годината, но има и изключения
Повечето активи се движат в червено от началото на годината, но има и изключения
Повечето активи се движат в червено от началото на годината, но има и изключения    ©  Unsplash
Повечето активи се движат в червено от началото на годината, но има и изключения    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възвръщаемостта на всички активи през първото тримесечие на годината беше повлияна от засиленото геополитическо напрежение, по-строгата парична политика на централните банки и различията в политиките срещу ковид в различните региони. По отношение на печалбите суровините са водещият актив за първите три месеца с възвръщаемост около 25%, тъй като санкциите срещу износа на руски петрол и газ заедно с твърде слабото увеличение в доставките от ОПЕК+ повишиха цените на енергията, храните и металите.

Като цяло акциите имаха трудно тримесечие поради по-високите лихвени проценти, които предизвикваха промяна в оценките и опасенията, че инфлацията може да повлияе на потребителските разходи и печалби. Индексите на големите компании в САЩ, така наречените сини чипове, завършиха първото тримесечие надолу с около 5%. Спадът при малките и средните компании е близо двойно по-голям, около 10%.

По същия начин по-високите лихвени проценти започнаха да охлаждат и пазара на недвижими имоти, като щатските АДСИЦ загубиха с над 4% през първото тримесечие. Въпреки това в индустрия се забелязват положителни резултати сред хотелите, курортите и офисите, които според анализаторите продължават да се възползват от цикличното възстановяване и облекчаването на икономическите мерки срещу пандемията.

Ситуацията на глобалните пазари не е много по-различна от американските. Акциите на европейските, както и на възникващите и на развиващите се пазари също губят от началото на годината. Конфликтът в Украйна натежа сериозно на европейските пазари, като прогнозите за растеж на региона се снижиха значително след руската инвазия в Украйна. Освен това нововъзникващите пазари, особено Китай, пострадаха, тъй като страната се бори с най-високата вълна от новозаразени от две години насам.

Пазарите с фиксиран доход също не са в най-доброто състояние. Пазарите на облигации в САЩ спаднаха с около 6% през първите три месеца на 2022 г., след като Федералният резерв повиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам. Освен това очакванията на инвеститорите са за допълнително затягане до края на годината. Подобна е ситуацията и с глобалните облигации, тъй като инвеститорите се насочват към по сигурни активи предвид конфликта между Русия и Украйна и продължаващото понижаване на рейтингите поради неизпълнението на задълженията на китайските компании в сектора на имотите.

Дисциплината е най-важна

Първото тримесечие на годината се характеризира до голяма степен с пазарни сътресения на фона на голяма геополитическа криза, повишена волатилност, устойчива инфлация и затягане на финансовите условия. Според анализаторите на Merrill Lynch обаче "е важно да обърнем внимание на редица ярки места, които се появиха под повърхността". Според стратезите на американската банка някои области на пазара на акции се представят учудващо добре, докато някои макроикономически индикатори като спад на безработицата и ръст в харчовете на потребителите се подобряват.

"Въпреки че има причини за оптимизъм, вероятно е акциите да останат в среда на безизходица в близкото бъдеще предвид постоянната несигурност около инфлацията, геополитиката и паричната политика", допълват анализаторите на Merrill Lynch в документ от 4 април. "Според нас дългосрочните инвеститори трябва да са подготвени с дисциплинирана финансова стратегия през цялата тази нестабилност", завършва в доклада си Емили Авиоли, помощник-вицепрезидент и инвестиционен стратег в банката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар