Г-7 настоява ОПЕК да увеличи производството, за да успокои пазара на петрол

Най-развитите страни също така поеха ангажимент за декарбонизиране на електричеството до 2035 г.

Германският министър по икономическите въпроси и борбата с климата Роберт Хабек по време на конференция след срещата на Г-7
Германският министър по икономическите въпроси и борбата с климата Роберт Хабек по време на конференция след срещата на Г-7
Германският министър по икономическите въпроси и борбата с климата Роберт Хабек по време на конференция след срещата на Г-7
Германският министър по икономическите въпроси и борбата с климата Роберт Хабек по време на конференция след срещата на Г-7
Темата накратко
  • Г-7 вижда недостиг на пазара на петрол.
  • Саудитска Арабия не подкрепя идеята.
  • Енергийните министри обявиха декарбонизиране на електричеството до 2035 г.

Енергийните министри на страните от Г-7 призоваха групата на страните - производителки на петрол от (ОПЕК), да добива повече петрол, след като войната в Украйна вдигна цените на суровината до най-високите нива от десетилетие насам. Призивът беше отправен в заключителното комюнике на срещата на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7 в Германия, която заема ротационното председателство на групата на развитите индустриални икономики.

Министрите заявиха, че войната е предизвикала повишаване на цените на петрола, газа и въглищата, предизвиквайки скока на инфлацията. Тя от своя страна оказва огромно напрежение върху домакинствата с ниски доходи, а и върху бизнеса и индустрията.

"Призоваваме страните - производителки на петрол и газ, да действат по отговорен начин и да реагират на затягането на международните пазари, като отбелязваме, че ОПЕК има ключова роля", казаха министрите.

Друга тема, която беше определена като такава от "особена спешност", е Европейският съюз (ЕС) да намали зависимостта си от руския природен газ. Министрите подчертаха важността на увеличените доставки на втечнен природен газ, като втечненият ресурс е ключът към "смекчаването на потенциалните прекъсвания на доставките на газ чрез газопровод".

Въпреки общата позиция на Г-7 относно петрола все още не е ясно дали страните - производителки на петрол, ще се вслушат в призива им за повече продукция. Саудитска Арабия се съпротивлява на западния натиск да ускори увеличаването на производството, за да помогне за намаляване на цените, като причината е убеждението, че няма липса на доставки.

Друг повод за напрежение е решението на страната да не запълва квоти за членовете на организацията, които имат затруднения с това да възстановят производството до определеното ниво. Това е и една от главните причини много експерти да са на мнението, че групата е оставила пазара в положение на недостиг на доставки. Саудитска Арабия също така сигнализира този месец, че ще застане до Русия като член на ОПЕК+ въпреки затягането на западните санкции срещу Москва.

Принц Абдулазиз бин Салман, саудитският енергиен министър, каза, че Рияд се "надява да постигне споразумение с ОПЕК+, която включва Русия". По неговите думи "светът трябва да оцени стойността" на съюза на производителите, независимо от геополитическите фактори. Коментарите на Бин Салман са изненадващи, след като Саудитска Арабия се превърна в един от най-големите съюзници на САЩ в последните години.

Декарбонизиране на тока

Освен призива за повече продукция на петрол енергийните министри на седемте държави поеха и ангажимент за декарбонизиране на електричеството до 2035 г. Страните се обединиха около нуждата от значително ограничаване на използването на въглища и други изкопаеми горива в производството на електроенергия.

Министрите казаха, че ще повишат амбициите си по отношение на възобновяемите енергийни източници и "бързо ще разширят необходимите технологии и политики за преход към чиста енергия".

За да се случи това, Г-7 се съгласи да прекрати финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на годината с изключения като тези, категоризирани като такива от национална сигурност и геостратегически интереси. Освен това организацията за първи път се обедини около тезата, че субсидиите за изкопаеми горива са несъвместими с целите на Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г. Това е и причината министрите да заявят, че ще прекратят субсидиите за силно замърсяващи горива до 2025 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Сега Саудитите ще си го върнат тъпкано на Байгън ...

    Нередност?
Нов коментар