🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на какаото може още повече да загорчи

Цените на основната суровина за шоколада може да се покачат заради недостига на торове и тяхното оскъпяване

Очертаващият се недостиг на суровини и торове може да принуди производителите да намалят какаовото съдържание в шоколадовите десерти.
Очертаващият се недостиг на суровини и торове може да принуди производителите да намалят какаовото съдържание в шоколадовите десерти.
Очертаващият се недостиг на суровини и торове може да принуди производителите да намалят какаовото съдържание в шоколадовите десерти.    ©  Shutterstock
Очертаващият се недостиг на суровини и торове може да принуди производителите да намалят какаовото съдържание в шоколадовите десерти.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всеки обича шоколад. Десертът се консумира в целия свят. Повече от 7 млн. тона годишно се изяждат всяка година, което означава, че средно на човек се пада по около 1 кг шоколад на година. В България обичаме да похапваме от десерта повече от обичайното. Три пъти повече от средното за света, около 3.5 кг на глава от населението според данни на Евростат през 2019 г. Абсолютните рекордьори в шоколадовата ранглиста са швейцарците, с близо 9 кг на човек средно на година.

Откъде идва шоколадът

Шоколадът се произвежда от какаовите зърна, които се получават след обработката на какаови семена от едноименното растение. Въпреки че в исторически план произходът на растението е от Южна Америка, днес какаото се отглежда и изнася основно от Африка. Какаовите зърна се произвеждат в тропическите зони около екватора, където климатичните условия са много подходящи за отглеждане на какаови дървета. Около 70 процента от какаовите зърна в света идват от четири западноафрикански страни: Кот д'Ивоар, Гана, Нигерия и Камерун.

За последните 10 години производството на суровината се е увеличило с близо 30% до 5 млн. тона през 2021 г. според данни на Международната какаова организация (ICCO). Търсенето също се е увеличило, макар с по-малки темпове, с около 20% за същия период от време до 5 млн. тона. Обикновено производителите и търговците разполагат с резерви от суровината, които според данни на ICCO са около една трета от годишното търсене на какаото, тоест светът разполага с около 1.7 млн. тона какаов запас в случай на апокалипсис.

Апокалипсис сега

На пръв поглед конфликтът в Украйна няма директна връзка с производството на какао. Но това е само привидно. Украйна и Русия внасят близо 200 хил. тона (160 хил. Русия и 40 хил. Украйна през 2021 г. според данни на ICCO). Вносът на двете страни през тази година се очертава да намалее драстично, което оказа влияние върху цената на какаото, която се понижи с около 10% в началото на войната. Възниква обаче друг проблем.

"Световните хранителни запаси са изложени на риск от прекъсване на доставките на поташ (калиев карбонат) и амоняк - две от критичните съставки в тора", написа през април в писмо до инвеститорите Дейвид Мун, основател на хедж фонда Moon Capital. Русия и Беларус представляват повече от 40% от световното производство на калиев карбонат, докато Русия произвежда над една пета от амоняка глобално, допълва хедж фонд мениджърът.

"Това, което допълнително влошава ситуацията, е, че за производството на торове на основата на азот е необходим природен газ - а повишаващата се цена на природния газ принуди няколко европейски предприятия да спрат производството на торове", смята Мун. С други думи, увеличенията на цените на енергията директно водят до по-високи цени на цените на храните като цяло.

Връзката с какаото

"Трябва да се подчертае важността на торовете като основен материал, нужен за производството на какао", написа в доклад през февруари ICCO. "Повечето какаови дървета в страните производителки са стари и хранителните вещества в почвата за много какаови ферми са изчерпани, така че зависимостта от тора за развитието на културите е от огромно значение", допълва агенцията в анализа си.

През последните години цените на торовете скочиха и вероятно ще се повишат допълнително поради продължаващия конфликт между Русия и Украйна. Руската федерация е основен глобален доставчик на торове и е основен производител на основните хранителни вещества за торовете - азот, фосфат и калий. "Нарушаването на търговията с Русия може да повлияе на глобалната наличност на торове и следователно на световното земеделие, включително производството на какао", смятат от ICCO. Според статистиката за търговията с торове, публикувана от IHS Markit, няколко производители на какао внасят торове от Русия и Беларус. Кот д'Ивоар и Гана, които заедно представляват повече от 60% от световното производство на какао, внасят голям дял от азотни и калиеви торове от Руската федерация и Беларус.

"Следователно, ако тази ситуация продължи, дребните производители на какао, които вече се борят с високите цени на торовете, няма да могат да си ги позволят", смятат от международната организация, базирана в Лондон. "Освен това недостигът на торове в какаовите ферми без съмнение ще се отрази на количеството, качеството и размера на какаовите зърна", допълват от ICCO. С други думи, има вероятност разходите за производство на какао за следващия какаов сезон да се повишат и съответно да повлияят на цените на суровината.

Ефектът върху шоколада

Въпреки че тепърва се очаква да се усети ефектът от липсата на основни суровини и торове, нужни за производството на какао, цените на шоколадовите и захарни изделия в България са се увеличили с около 9.5% за последната година (данни към февруари от НСИ), докато при напитките като кафе, чай и какао скокът е малко по-осезаем, около 12.5% за същия период от време.

Докато цените се очаква да растат, качеството на шоколадовите продукти се очаква да се влоши. Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) различните видове шоколад трябва да отговарят на определени критерии като съдържание на какао. Например млечният шоколад трябва да съдържа най-малко 25% какао, докато при белия шоколад минимумът е около 20%.

Според някои анализатори очертаващият се недостиг на суровини и торове може да принуди компаниите, които произвеждат шоколадови продукти, да намалят какаовото съдържание в десертите. Според ICCO настоящите събития "създават голяма несигурност за производителите на какао и компаниите за производство на шоколад".

Достъпно удоволствие

"Шоколадът е достъпен лукс, с който се глезим за лично удовлетворение." Така описват в проучване потребителските нагласи спрямо шоколада италианските професори Маргарита Дел Прете и Антонела Самоджа през 2020 г. Според тях шоколадът е един от малкото хранителни продукти, които се приемат от потребителите като едновременно здравословни и вкусни. Според Дел Прете и Самоджа потребителите рядко сменят марката шоколад, която обичат, с друга, което според тях е доказателство за изискванията на потребителите относно определени параметри на качество и вкус.

За да не навредят на имиджа си, компаниите, които изпитват проблем с наличността на суровини, според академиците не трябва да намаляват съдържанието на какао в продуктите си, а да намалят общото тегло на десерта. По-малка порция с повече послевкус остава по-дълга следа в съзнанието на потребителите, смятат анализаторите. "Стигаме до заключението, че малките порции подобряват вкусовото възприятие", казват в доклада си италианските учени. "Когато порцията е по-малка, а вкусът - по-дълготраен, се подобрява усещането за качество и вкус", допълват анализаторите.

С други думи, едва ли ще стигнем до ситуация, в която няма достатъчно шоколад за всички. По-скоро порциите може да станат малко по-оскъдни или с по-лошо качество.

Как да инвестираме в продукта

Шоколадът не се търгува на регулираните пазари, но суровината, от която се произвежда - какаото, се котира на борсите за суровини в Лондон и Ню Йорк. Един от начините за инвестиция в сектора е закупуването на фючърси, свързани с какаото. Един тон в момента струва около 2600 долара, с 8% повече, отколкото преди година.

Закупуването на фючърси на какаото обаче може да се окаже сложна и скъпа задача за по-дребните инвеститори. За това съществуват борсови фондове ETF, които се стараят да репликират цената на какаото на борсата, какъвто е WisdomTree - Cocoa с тикър COCO. За 5 години той е поскъпнал с 27%, но за последните 12 месеца е на минус 3%.

Друг вариант е инвестицията в компании, които предлагат шоколадови продукти. Подобни компании има както в Европа, така и в САЩ. Сред най-популярните американски акции в сектора са на компании като Mondelez и Hersheys, докато в Европа, в частичност на борсата в Швейцария, се търгуват акциите на Lindt и Nestle. Важно е да се припомни, че инвестицията трябва да става след предварителна подготовка и консултация с финансов експерт.
Все още няма коментари
Нов коментар