CEECAT Capital е купил дела от 23% в "Телелинк БСГ"

Европейският фонд става вторият най-голям акционер в системния интегратор след сделка за над 27 млн. лв.

И след сделката основателят на "Телелинк БСГ" Любомир Минчев запазва мажоритарен дял.
И след сделката основателят на "Телелинк БСГ" Любомир Минчев запазва мажоритарен дял.
И след сделката основателят на "Телелинк БСГ" Любомир Минчев запазва мажоритарен дял.    ©  Цветелина Белутова
И след сделката основателят на "Телелинк БСГ" Любомир Минчев запазва мажоритарен дял.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският фонд CEECAT Capital е придобил почти 23% от капитала на "Телелинк бизнес сървисис груп" по време на търга, в който неговите най-големи акционери предложиха 25% на фондовата борса. Това е станало с регистрираното в Люксембург дружество на CEECAT - SEET Investment Holdings Sarl, което купи на 5 юни 2.872 млн. акции при цена 9.5 лв., което оценява цялата сделка на 27.3 млн. лв.

Най-много акции е продал Любомир Минчев, който е най-големият акционер и основател на "Телелинк БСГ" - 1.842 млн. броя. Партньорът му Иво Евгениев е продал 4.01% от капитала (501 662 акции по 9.5 лв.), за което има съобщение за разкриване на информация в x3news. Останалите най-вероятно са от Спас Шопов, който също държеше 4% преди сделката. След продажбата дяловото участие на Минчев пада до 52.23%, става ясно от съобщение до БФБ. Ако третият продавач с 4% е Шопов, това означава, че той и Евгениев напускат компанията като акционери.

След сделката CEECAT Capital става и вторият най-голям инвеститор в "Телелинк БСГ". Компанията е системен интегратор, който се занимава с изграждането и поддържането на информационни системи за комуникация. При един от предишните продавани траншове през 2020 г. в нея влезе и друг фонд с над 10% дял - Utilico Emerging Markets Trust. В края на 2021 г. пък бяха обявeни намерения собственикът на "Виваком" United Group да купи мажоритарен пакет, но до сделка така и не се стигна.

"В CEECAT Capital сме фокусирани върху инвестиции в силни регионални играчи в Югоизточна Европа, с потенциал за глобално разширяване. Любо и Иван (Житиянов - изп. директор на "Телелинк" - бел. авт.) изградиха наистина изключителна регионална платформа и очакваме с нетърпение да работим с двамата, както и с мениджърския екип за разширяване на бизнеса на световните пазари", коментира в официално изявление на фонда на сайта Антъни Стоукър, партньор на CEECAT Capital.

"За мен е голямо удоволствие да приветствам CEECAT Capital като активен инвеститор в TBS. Имаме среща на умовете относно визията и стратегията за разрастване на компанията, за да стане паневропейски шампион в дигиталната трансформация", е официалният коментар и на Любомир Минчев.

Това не е първата инвестиция на CEECAT Cаpital в страната - през май тази година той водеше инвестиционен рунд за 10 млн. в българския производrтел на сателити EnduroSat. Десет години чрез свой подфонд държеше дялове в "Приста ойл" и "Монбат", които продаде през 2022 г. Фондът държи в момента мажоритарен дял и в производителя на пластмасови опаковки за храни "Теда пак".

Основан през 2005 г. като част от ADM Capital 2005 (и станал независим фонд през 2018 г.), CEECAT Capital инвестира в малки и средни компании в Югоизточна Европа и Турция. Фокусира се както върху мажоритарни изкупувания, така и миноритарни инвестиции със значителни права в борда на директорите. Основните сектори, в които влага, са нишовото производство, потребителските и бизнес услугите, здравеопазването, технологиите и автоматизацията.

Все още няма коментари
Нов коментар