🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телелинк": 3 месеца и 46% по-късно

След два транша продажби на акции в компанията има нов голям инвеститор с 10% дял - Utilico Emerging Markets Trust

Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) остава със 72.6% дял в компанията
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) остава със 72.6% дял в компанията
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) остава със 72.6% дял в компанията    ©  БФБ
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) остава със 72.6% дял в компанията    ©  БФБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • И вторият транш от борсовото предлагане на акции на технологичната компания е успешно, като цената се покачи от 7.6 на 11.1 лв.
  • След покупки през юни и септември "Телелинк" има нов голям миноритарен инвеститор с 10% дял - Utilico Emerging Markets Trust.
  • Въпреки кризата настоящите акционери успяха да пласират акции за 16 млн. лв., а оценката на компанията надхвърли 130 млн. лв., което я прави сред най-големите на БФБ.

Над 46% доходност за три месеца. Това е равносметката за около 300 инвеститори, включили се в борсовия дебют на системния интегратор "Телелинк бизнес сървивис груп" през юни. Тогава бяха продадени около 8% от капитала при цена 7.60 лв. за акция, със заявено намерение да има втори транш през септември. Той беше насрочен за седмицата 21-25 септември, но вече при цена 11.10 лв. за акция, базирана на силните резултати за полугодието на технологичната компания.

Предложените от основните акционери в компанията 763 513 акции (6.1%) бяха изкупени още в първия ден, когато имаше и бонус - книжата все още се търгуваха с право на дивидент (общо над 6 млн. лв., или близо 50 ст. на акция), които купувачите скоро ще получат обратно. В следващите дни (преди редакционното приключване на броя) има опция при интерес да се продадат още малко над 107 хил. акции при същата цена, но без право на дивидент. Огромната част беше продадена в един пакет, който е придобит от британския фонд Utilico Emerging Markets Trust. Той е бил най-големият купувач и през юни, като с новата инвестиция делът му в "Телелинк" достига 10%.

Малкото борсово явление на 2020

На българския капиталов пазар, където хронично липсват грандиозни новини, излизането на борсата на "Телелинк" се превръща в своеобразно събитие, макар да не става дума за първично публично предлагане. Капиталът на компанията не се увеличава, а основателят Любомир Минчев и още двама инвеститори - Иво Евгениев и Спас Шопов, продават свои акции, като сумарно за двата транша сумата е почти 16 млн. лв.

Ако се гледа само като числа, борсовото събитие на годината би трябвало да е увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка с близо 200 млн. лв. - рекордна сума за местния пазар. Там обаче цената беше фиксирана на 5 лв. за акция, значително над пазарните нива (в седмиците преди процедурата през юни те се движеха между 2.50 и 2.80 лв.). Така инвеститорският интерес граничеше с нулата, а като крайно капиталът бе набран от едва два инвеститора. Това бяха държавната ББР (тъй като капитализирането на ПИБ беше последна пречка за влизането на страната в ERM II) и семейна фондация на един от най-богатите чехи - Карел Комарек. А оттогава цената на акциите на банката спада и сега е под 2 лв., като цялата й пазарна капитализация е под 290 млн. лв.

При "Телелинк" напротив - интересът е от широк кръг местни и чужди лица, като по официални данни 80% от първия транш са записани от институционални инвеститори. Включват се 220 физически лица, сред които и мениджъри и служители на компанията. А пазарната капитализиация на "Телелинк" вече е над 130 млн. лв., което я позиционира в топ 20 на БФБ и като най-голяма технологична публична компания в България. Все пак и тук има голям ключов инвеститор, придобил 10% дял в компанията, но вложението му може да се определи като напълно пазарно, за разлика от това при ПИБ, където само формално беше заобиколена дефиницията за държавна помощ с намирането на частен инвеститор, който да запише малко над 30% от увеличението.

Новият партньор

Utilico Emerging Markets Trust (UEM) е базиран във Великобритания затворен фонд, създаден през 2005 г., който се търгува на Лондонската фондова борса. Активите му след приспадане на текущи задължения са 461.4 млн. паунда, според последната инвеститорска презентация на сайта му. Година по-рано тя е надхвърляла 560 млн. паунда, но от началото на годината нетната стойност на активите на фонда спада с 25% заради борсовите сривове около COVID-19.

Както подсказва името, портфейлът на UEM е фокусиран в компании от развиващи се страни, като е силно диверсифициран по сектори. Най-голямата инвестиция е филипинският пристанищен и корабен оператор International Container Terminal Services Inc., следван от две бразилски компании, опериращи в жп транспорта и енергетиката. Компанията обявява топ 20 на инвестициите си, сред които се виждат още такива в Китай, Чили, Индия, Южна Корея, Колумбия и други. В региона най-голямата инвестиция на UEM досега е в румънския дистрибутор на горива Conpet.

Фондът се управлява от ICM Investment Management Limited, като най-големият инвеститор в него е друга инвестиционна компания, управлявана от същия мениджър - UIL Limited с 16.1% от акциите. Големи дялове имат още клиентски портфейли на Bank of Montreal (10.1%), Lazard Asset Management (8.2%) и други.

Гъвкава оферта

Освен спечелването на доверието на голям чужд инвеститор с дългосрочен хоризонт, за успеха на предлагането на "Телелинк" има и още няколко фактора. По план то трябваше да започне през януари, но беше забавено по технически причини и с настъпването на коронакризата и срива на финансовите пазари перспективите не изглеждаха блестящи.

Една от причините през юни дебютът да е успешен е доброто финансово представяне на "Телелинк". За полугодието компанията отчете 25% повече консолидирани приходи, а печалбата се покачи с близо 130%. Тези ръстовете идват от ниска база, като изпълнителният директор на "Телелинк" Иван Житиянов още през януари описваше първото тримесечие на 2019 г. като необичайно слабо.

Друг фактор за успешното предлагане е гъвкавостта на самата процедура. Първоначалният план на продаващите акционери беше в рамките на годината да прехвърлят 30% от капитала, но като крайно обемът беше понижен. През юни бяха предложени 7%, които бяха изкупени, а поради все още продължаващия интерес беше заложена оферта за още 7%. Така като резултат бяха продадени близо 8%, като още тогава с над 4% дял като инвеститор влиза UEM. През септември процедурата предвижда да се продадат до 7% - първоначално бяха предложени 6.1%, които бяха пласирани още в понеделник, като с тях продадените в двата транша акции достигат 14%. Има опция при наличие на интерес да бъде въведена оферта и за още близо 107.5 хил. акции, или малко под 1%.

Даването на подсладител за ранните акционери чрез дивидент и обявеното обратно изкупуване на акции също помогнаха за интереса и покачването на пазарната цена, която преди анонсирането на параметрите на новия транш беше около 10 лв. Предварително оповестяване даде възможност и на част от борсовите инвеститори, които желаят, да заредят поръчки и така да успеят да продадат юнските си инвестиции с внушителните 46% доходност. Това също изгражда доверие сред дребните инвеститори, като ангажиментът е и при бъдещи продажби от мажоритарния собственик това да се оповестява поне два дена предварително.

Минчев, Евгениев и Шопов остават с намерение и опция да продават още от своите акции до достигане на 30% свободно търгуван дял извън тях. Това обаче става по цена, базирана на реализираните резултати, като не може да става на нива под 11.1 лв., което е още една своеобразна гаранция за инвеститорите, че дори при влошаване на резултатите на "Телелинк" вследствие на кризата. пазарът няма да се наводни с акции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар