Berkshire Hathaway на Бъфет купи строителни акции за 814 млн. долара

Компанията на милиардера вече има голяма инвестиция в жилищния сектор

Berkshire на Уорън Бъфет вече има експозиция към сектора, като сред инвестициите са такива в производители на подови настилки, бои, изолации и др.
Berkshire на Уорън Бъфет вече има експозиция към сектора, като сред инвестициите са такива в производители на подови настилки, бои, изолации и др.
Berkshire на Уорън Бъфет вече има експозиция към сектора, като сред инвестициите са такива в производители на подови настилки, бои, изолации и др.    ©  Reuters
Berkshire на Уорън Бъфет вече има експозиция към сектора, като сред инвестициите са такива в производители на подови настилки, бои, изолации и др.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет обяви инвестиции на стойност 814 млн. долара в три американски строителни компании. Холдингът разкри, че е придобил 6 млн. акции на DR Horton на стойност 726 млн. долара в края на второто тримесечие, както и 152 572 акции на Lennar и 11 112 книжа на NVR. Покупката на акциите на DR Horton ще направи компанията на Бъфет един от десетте най-големи акционери с дял от около 1.8%, съобщава Financial Times.

Акциите на строителните предприемачи и компаниите, които обслужват сектора, се повишиха тази година след трудната 2022 г., през която по-високите лихвени проценти намалиха търсенето. Въпреки това, докато по-високите лихви по ипотечните кредити охладиха темпа на продажбите на съществуващи жилища, продажбите на нови жилища останаха изненадващо стабилни поради ограниченото предлагане.

Berkshire вече има експозиция към сектора, като сред инвестициите са такива в производители на подови настилки, бои, изолации и др. Тези бизнеси не се представиха добре през тази година, отчитайки 12% спад на приходите през първата половина на годината.

От представената информация не става ясно дали Бъфет сам е ръководил покупките, или те са били направени от един от двамата му заместници по инвестициите - Тод Комбс и Тед Уешлър. Според анализатори, следящи Berkshire Hathaway, обикновено по-малките покупки на акции - до 1 млрд. долара или по-малко, се правят от Комбс или Уешлър.

Инвестициите в трите компании се случва в сравнително спокоен период за Бъфет, през който той продаде акции на доста по-висока стойност от закупените от холдинга книжа. Голяма част от приходите вложи в сравнително високодоходни американски съкровищни бонове, а паричните средства на компанията достигнаха рекордните 147 млрд. долара.

Berkshire Hathaway също така e продължила да инвестира в банковата холдингова компания Capital One, като в края на тримесечието увеличи дела си с повече от 25% и притежава акции на стойност 1.4 млрд. долар, както и в Occidental Petroleum.

Компанията на Бъфет също така оповести, че е намалила позициите си в разработчика на видеоигри Activision Blizzard, най-големия петролен концерн Chevron, производителя на автомобили General Motors, индустриалната група Celanese и застрахователя Globe Life и напълно е излязла от инвестициите си във фармацевтичния дистрибутор McKesson, застрахователя Marsh & McLennanи Vitese Energy.