🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Годишната среща на Berkshire Hathaway: 10 извода на Уорън Бъфет

Икономиката се охлажда; няма опасност за долара; търговията с имоти стана прекомерно зависима от дългове и ударът ще е неприятен

Роденият през 1930 г. Уорън Бъфет е смятан за един от най-великите инвеститори в историята на финансовите пазари
Роденият през 1930 г. Уорън Бъфет е смятан за един от най-великите инвеститори в историята на финансовите пазари
Роденият през 1930 г. Уорън Бъфет е смятан за един от най-великите инвеститори в историята на финансовите пазари    ©  Shutterstock
Роденият през 1930 г. Уорън Бъфет е смятан за един от най-великите инвеститори в историята на финансовите пазари    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор и основен акционер в Berkshire Hathaway, пред годишната среща на акционерите, цитиран от Business Insider

Десет основни извода за изминалата година от предишната среща на Berkshire:

# Банките и дългът

Американците не трябва да се тревожат за безопасността на своите банкови депозити или от това, че федералното правителство нарушава своя таван за заеми. Ако правителството позволи на вложителите да загубят пари, това ще доведе до бягство от банки в цялата страна и ще наруши световната финансова система. Това не е начинът, по който САЩ ще се държат, още по-малко ще позволят таванът на дълга да предизвика смут в света.

Проблемът е, че политиците и медиите оставят хората ненужно да се страхуват. Не мисля, че ще има финансова криза, но съм предпазлив да притежавам банкови акции в момента - предвид настоящите предизвикателства в сектора.

# Търговията с имоти

Повишаващите се лихви, по-строгите стандарти за кредитиране и спадащите оценки на активите оказват натиск върху търговията с имоти. Зависимостта на индустрията от дългове стана прекомерна и безразсъдството трябва да бъде наказано. Ударът в САЩ и другаде по света ще бъде доста голям и доста неприятен.

# Икономиката се охлажда

Епохата на пандемията - с най-ниските лихвени проценти и освободени от задръжки държавни разходи, са най-необикновеният период за бизнеса след Втората световна война. Но бумът вече приключи и икономиката на САЩ трябва да се готви за спад тази година. Климатът вече е различен.

# Няма опасност за долара

Статутът на щатския долар като световна резервна валута засега е в безопасност, тъй като няма ясен заместител. Колкото до идеята биткойн или друга криптовалута да узурпира мястото му - смехотворно е да мислим за някакви жетони.

Свръхразходите на правителството на САЩ обаче може да доведат до устойчива инфлация и това ще подкопае покупателната способност на американските долари.

# Няма да купуваме Occidental

Berkshire похарчи около 11 млрд. долара за близо 24% дял в Occidental Petroleum от миналата пролет. Имаме зелена светлина от регулаторите да притежаваме до 50% от компанията. Но няма да правим каквото и да е предложение за контрол над Occidental.

# Изкуственият интелект

Едва ли изкуственият интелект ще промени света - човешкият си работи добре. Удивително е обаче това, което вече могат да правят ChatGPT и други инструменти на изкуствения интелект. Но най-важният въпрос е за какво може да се използва в бъдеще, защото е и потенциално опасен напредък в технологиите, подобно на разделянето на атома.

# По-високите лихви

Експерти предупредиха, че по-стръмното покачване на лихвите може да намали търсенето и да тласне икономиката на САЩ в рецесия, но то поне отчасти е добра новина за Berkshire. Очакваме около 5 млрд. долара лихви от нашите около 130 млрд. долара в брой и съкровищни бонове тази година спрямо 50 млн. долара преди няколко години.

# Нищо не е като Apple

Berkshire притежава десетки фирми, но Apple превъзхожда всяка от тях. Това просто се оказва по-добър бизнес от всеки, който притежаваме. Berkshire има акции на Apple за над 150 млрд. долара и това е най-ценното участие в портфейла й. Добре е, че не трябва да купуваме повече акции, за да увеличим дела си - заради обратното изкупуване от компанията. Хубавото на Apple е, че можем да вървим нагоре.

# Япония пред Тайван

Berkshire наскоро повиши дяловете си в петте най-големи търговски къщи в Япония до 7.4% във всяка - те изплащат дивиденти и работят в познати индустрии. За сметка на това намалихме дела си в Taiwan Semiconductor с почти 90% - заради напрежението между Тайван и Китай. Не ми харесва местоположението му. Предпочитам да намеря страхотни мениджъри и бизнеси в САЩ и се чувствам по-комфортно да влагам парите си в Япония, отколкото в Тайван.

# Житейски уроци

Най-важно е да намерите подходящия си партньор в живота - тогава сте спечелили играта. Трябва да учите децата си на правилните принципи, ако искате да им предадете не само парите си, но и своя подход към използването им. Не мислете, че едно умно написано завещание ще замести ангажимента ви да учите децата си на ценностите, които се надявате те да имат.

Съветът ми към тези, които не знаят какво да правят с живота си: напишете си некролог и се опитайте да живеете според него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Последното ми хареса. Супер е дядото!

    Нередност?
Нов коментар