Защо инвеститорите залагат на спокойни фондови пазари

Това, което изглежда като сигурен залог, крие скрита опасност

Все по-голям брой инвеститори продават волатилност чрез специализирани борсови фондове.
Все по-голям брой инвеститори продават волатилност чрез специализирани борсови фондове.
Все по-голям брой инвеститори продават волатилност чрез специализирани борсови фондове.    ©  Shutterstock
Все по-голям брой инвеститори продават волатилност чрез специализирани борсови фондове.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Законът на Сод, аксиомата, че ако нещо може да се обърка, значи ще се случи, е типична британска фраза. Но инвеститорите по света имат друга версия: пазарите ще се движат в посоката, която причинява най-много болка на най-много хора. Тази година тезата беше доказана от скок на фондовия пазар, който малцина очакваха да настъпи, в който най-големите печеливши бяха акциите, които вече бяха невероятно скъпи от самото начало. През април фондовите мениджъри казват в месечно проучване на Bank of America, че "дълго на Big Tech" е най-изтърканата сделка, поради което професионалистите я избягват. През следващите няколко месеца акциите на най-големите големи технологични фирми надлежно оставиха останалата част от пазара в прахта.

Какво трябва да направи един съзнателен инвеститор, освен просто да плати цената и да се моли ръстът да продължи? Най-дръзкият вариант - плащането на блъфа на пазара и залагането на срив - остави много от хедж фондовете, които опитаха да скъсят пазара, в търсене на прикритие. През юни и юли, казват брокерите на Goldman Sachs, такива фондове са изоставили късите си позиции с най-бързите темпове от години. Тези, които наблюдават случващото се, не се вълнуват от перспективата да усетят преживяването им. Но ако не смятате, че акциите могат да се повишат много повече, но не искате да поемете риска от скъсяването им, логиката диктува трета опция. Можете да опитате да спечелите от тях, когато се движат настрани.

Все по-голям брой инвеститори правят точно това - или, на индустриален жаргон, продават волатилност. Trade-du-jour е вид борсово търгуван фонд (etf) buy-write, преди в неясна категория, която сега натрупва капитал. От началото на 2023 г. активите на buy-write ETF-ите са нараснали с 60% до близо 60 млрд. долара.

На практика такива инвеститори купуват кошници с акции, докато продават (или "записват") кол опции върху тях. Това са договори, които дават на купувача правото (но не и задължението) да купи акциите на определена цена (или "страйк цена") в бъдеще. Обикновено страйк цената се задава "на парите" или на каквото и да е ниво, на което се търгуват акциите, когато опцията е записана. Ако след това акциите поскъпнат, купувачът ще упражни опцията да ги купи на стойност под пазарната. Обратно, ако паднат, купувачът ще остави опцията да изтече неизползвана, без да плаща над пазарната стойност за акциите.

Първоначалният инвеститор, който продаде кол опцията и купи акции, залага, че цените на акциите ще останат точно там, където са били. По този начин те могат да приберат цената на опцията ("премиум"), без да се налага да продават акциите на по-ниска цена, отколкото струват. Ако вместо това цените се повишат, продавачът на опцията все още запазва премията, но трябва да се откаже от целия ръст на цените на акциите и да продаде акциите за първоначалната им стойност. Ако паднат, инвеститорът поема удара, тъй като опцията няма да бъде упражнена, което означава, че ще запази акциите и загубите си. Това поне е смекчено от премията, която са получили на първо място.

За тези, които ги предлагат на пазара, борсовите buy-write фондове са нещо повече от просто игра на спокойствие. Global X, фирма, която предлага 12 такива фонда, посочва тяхната основна цел като "текущ доход". Разгледани в тази светлина, те може да изглеждат като сбъдната мечта, тъй като редовното продаване на опции може да генерира голям поток от приходи. Един от най-популярните инструменти е Global X Nasdaq 100 Covered Call etf с активи на стойност 8.2 млрд. долара. Осреднено за годината до юни, всеки месец фондът е събирал премии за опции на стойност 3% от активите и е правил разпределения на стойност 1% на инвеститорите. Дори в свят на растящи лихвени проценти това не е за подценяване. За сравнение, десетгодишните държавни облигации носят доходност 4.2%, но годишно.

Читателите, които не вярват в безплатния обяд, могат да усетят, че има доста голяма уловка. И все пак това не е очакването, което се прилага за залози срещу пазарни турбуленции, а именно, че години на стабилни печалби могат да бъдат последвани от внезапен, неочакван шок и пълно заличаване. Борсовите buy-write фондове може и да загубят стойност, но в това отношение не са по-рискови от съответния "ванила" фонд, който просто притежава базовия актив - акции.

Истинската уловка е, че докато такива фондове предлагат потенциални загуби, подобни на акциите, печалбите им никога не могат да надхвърлят месечния доход от продажба на опции. По този начин тези печалби приличат на инвестиции с фиксиран доход, генериран от облигация. Те също така изменят логиката за купуване на акции на първо място: че по-високият риск от загуби, в сравнение с облигациите, си струва опита в търсене на дива, неограничена възвращаемост. Кошмарният сценарий е акциите да тръгнат на бурен възход, който инвеститорите buy-write пропускат, последван от спад, който ги наранява почти толкова, колкото и всички останали. Тази година вече има бикове. Ако законът на Сод продължи да се прилага, buy-write инвеститорите трябва да внимават.■

Все още няма коментари
Нов коментар