🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доларът поскъпва и отново е напът да се изравни по стойност с еврото

Индексът на щатската валута е на 10-месечен връх, а това, наред със скъпия петрол, оказва нов натиск върху горивата

Индексът на долара катери нов връх
Индексът на долара катери нов връх
Индексът на долара катери нов връх    ©  Tradingeconomics
Индексът на долара катери нов връх    ©  Tradingeconomics
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поскъпването на долара продължава - американската валута е на 10-месечен връх спрямо основните си конкуренти, което върви паралелно с покачване на доходността на американските държавни облигации. В основата на поскъпването е политиката на Федералния резерв. През миналата седмица той остави лихвите непроменени, но даде заявка за по-агресивна политика заради високата инфлация. До края на годината може да има още едно повишение на лихвите, а през следващата да има по-малко понижения от предварително очакваните.

Всичко това натиска надолу и цените на акциите на фондовите борси. Проблемите с растежа на еврозоната може да се увеличат и със силното евро, което оскъпява износа на държавите членки. Във вторник единната валута се търгува за 1.059 долара, ниво, постигнато последно през март тази година. Точно преди година доларът беше по-скъп от еврото, след което дойде отстъпление, но през последния месец трендът отново е в полза на щатските пари.

От своя страна ЕЦБ даде сигнали, че ще задържи повишението на лихвите, за да не вреди допълнително на единната икономика. Тя обаче е твърдо решена да се справи с инфлацията и да я вкара в границите на нормалното. Очаквания на анализатори са, че първото понижение на лихвите в Европа може да дойде в средата на следващата година.

Скъпият долар, заедно със скъпия петрол, оказва още по-голямо напрежение върху цените на горивата, а оттам и на инфлацията. В България бензин и дизел вече са на нива около 3 лв. за литър, като такива цени имаше преди около година.

Все още няма коментари
Нов коментар