Централните банкери предупреждават, че лихвите ще продължат да се покачват

Инфлацията в САЩ и еврозоната намалява, но цените на храните и енергията са устойчиво високи

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард не вижда достатъчно осезаеми доказателства за стабилизиране и понижаване на базисната инфлация
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард не вижда достатъчно осезаеми доказателства за стабилизиране и понижаване на базисната инфлация
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард не вижда достатъчно осезаеми доказателства за стабилизиране и понижаване на базисната инфлация
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард не вижда достатъчно осезаеми доказателства за стабилизиране и понижаване на базисната инфлация

Ръководителите на Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (BoE) предупредиха на конференция в португалския град Синтра, че може да са необходими допълнителни действия, за да се намали инфлацията до целта от около 2%, въпреки че някои икономисти предупреждават, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти може да предизвика рецесия или финансова криза.

"Въпреки че политиката е строга, тя може да не е достатъчно строга и не е била строга достатъчно дълго време", заяви председателят на Фед Джей Пауъл, цитиран от Financial Times. "Пазарът на труда наистина дърпа икономиката", добави той, давайки знак, че Фед може да увеличи лихвените проценти на следващите си две срещи, след като се въздържа този месец. Пазарът на фючърси определи вероятността за увеличение на лихвените проценти от страна на Фед през юли на 79% в сравнение със 74% преди изказването на Пауъл.

Председателят на BoE Андрю Бейли заяви, че през следващите месеци може да има "много големи скокове надолу" в общата инфлация. Той обаче добави, че базисната инфлация, която не включва енергията и храните, е "много по-устойчива", а намаляването на работната сила в Обединеното кралство поради отказа на хората от работа след пандемията означава, че високият ръст на заплатите може да запази ценовия натиск.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която беше домакин на конференцията, заяви, че нейната институция "не вижда достатъчно осезаеми доказателства за стабилизиране и понижаване на базисната инфлация, особено на потребителските цени".

Председателят на Японската централна банка Казуо Уеда заяви, че след десетилетия на почти пълна стагнация ръстът на заплатите и цените в страната се ускорява, което позволява на властите да започнат да обмислят перспективата за изоставяне на изключително разхлабената парична политика. "Заплатите нараснаха с около 2% за пръв път от повече от три десетилетия - започваме да наблюдаваме промени в инфлационните очаквания и промени в поведението при определяне на заплатите", каза Уеда, който пое ръководството в началото на тази година. "Това е добър знак."

Опасност от рецесия

Фредерик Дюкрозе, икономист в Pictet Wealth Management, заяви, че банкерите, "изглежда, са готови да допуснат лека рецесия, ако това е цената, която трябва да платят", за да постигнат целите си. Заместник-директорът на МВФ Гита Гопинат предупреди, че може да се наложи централните банки да се откажат от борбата с инфлацията, ако по-високите лихви предизвикат системна финансова криза.

Инфлацията в САЩ и еврозоната намалява, но с изключение на цените на енергията и храните тя се понижава по-бавно. Пауъл заяви, че макар цените на стоките и жилищата да са се понижили, Фед все още не е видял "реално подобрение" в интензивния на работна ръка сектор на услугите. Той добави, че все още не смята, че ще е необходима рецесия, за да се постигне баланс между търсенето и предлагането на труд. "Натискът върху заплатите все още е висок, но определено намалява", каза той, като отбеляза, че в САЩ все още има 1.7 свободни работни места за всеки безработен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 1

    Лихвите ще се качват докато не счупят потреблението на домакинствата ,няма как да харчиш ,да теглиш яко кредити и да очакваш да има стабилност ,за последните 70 години ,няма период в световната история ,в който банките да не са счупили грубнака на инфлацията с цената на криза -какво казва Пол Волкър ,легендарния банкер ,за да свалим инфлацията американеца трябва да остане с по-малко пари в джоба ,сега разбира се това се отнася за Европа и за света защото проблема е глобален

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    Тя инфлацията върви назад, ЕЦБ решили да плашат. Преди година и нещо разправяха, че е временна. Е, временна е, ама не толкова, колкото им се искаше, та трябваше да вдигнат лихвите. В момента лихвите са на върха си. Основната причина за поскъпването - енергията вече е доста по-евтина и съответно цените на производител вече отбелязват дефлация, а тя ще дойде и в цените на крайните клиенти. Тогава ЕЦБ ако вдигне лихвите ще направи тази грешка повторно, като преди години, когато точно преди криза вдигнаха лихвите, а ФЕД не. Консумацията се свива от самата инфлация. Не е нужно да помпаш лихвите в небесата.

    Нередност?
Нов коментар