Икономисти понижават прогнозите си за 2024 г., защото централните банки отлагат намаляването на лихвите

Очакванията са трайно високото търсене да задържи инфлацията по-висока за по-дълго време

ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% през юни 2022 г. до 3.75% и сега не се очаква да започне да я намалява от следващата година
ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% през юни 2022 г. до 3.75% и сега не се очаква да започне да я намалява от следващата година
ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% през юни 2022 г. до 3.75% и сега не се очаква да започне да я намалява от следващата година    ©  Reuters
ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% през юни 2022 г. до 3.75% и сега не се очаква да започне да я намалява от следващата година    ©  Reuters

Запазването на по-високите лихвени проценти в големите икономики вероятно ще забави растежа през следващата година, след като досега той надхвърли очакванията за 2023 г. Според обобщените прогнози на консултантската компания Consensus Economics през 2024 г. растежът ще бъде 2.1% спрямо 2.4%, който се очаква през тази година, съобщава Financial Times.

Част от забавянето през следващата година ще бъде резултат от "някои основни аритметични ефекти" - по-доброто производство през тази година ще доведе до изглаждане на растежа през следващата, смята Саймън Макадам, старши глобален икономист в Capital Economics. Въпреки това той добави, че икономистите също така "наистина са станали по-неблагосклонни към перспективите през 2024 г.".

Предпазливостта се основава на убеждението, че трайно високото търсене ще задържи инфлацията по-висока за по-дълго време, принуждавайки централните банки, определящи лихвените проценти в развитите икономики, да поддържат високи разходи по заемите и през следващата година.

"Търсенето на услуги до голяма степен продължава да не намалява, пазарът на труда остава силен, а заплатите продължават да се увеличават", казва Нейтън Шийтс, главен икономист в американската банка Citi. "Част от очакваната през тази година слабост се прехвърля за 2024 г." В много страни, включително и в САЩ, "ще има рецесия, просто тя ще дойде по-късно", добавя той.

Икономическото забавяне на Китай след възстановяването след пандемията също допринесе за песимизма на икономистите за 2024 г. Кристиан Келер, ръководител на отдела за икономически изследвания в Barclays, определи забавянето в страната като "структурно". "Посоката за 2024 г. съвсем ясно сочи към по-нататъшно забавяне на световната икономика", добави той.

Запазване на по-високите лихвени проценти

Допреди няколко месеца се очакваше Федералният резерв да започне да намалява лихвите през тази година. Силната американска икономика обаче означава, че съществува малка вероятност централната банка да увеличи разходите по заемите с още четвърт процентен пункт до целевия диапазон между 5.5% и 5.75% през септември. Сега икономистите очакват първото намаление на лихвените проценти да се случи през пролетта на следващата година.

Сегашната голяма вероятност американската икономика да избегне рецесия през тази година "означава, че Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време, за да потисне напълно инфлацията, което ще доведе до по-бавен растеж през 2024 г.", казва Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Той добави, че европейската икономика, с изключение на Германия, също през тази година се представя "малко по-добре от очакваното", което означава, че Европейската централна банка и Английската централна банка (BoE) вероятно също ще запазят лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% през юни 2022 г. до 3.75% и сега не се очаква да започне да я намалява от следващата година. Очаква се BoE да увеличи разходите по заемите с още половин процентен пункт до 5.75% до края на годината и се смята, че няма вероятност да започне да ги намалява до втората половина на 2024 г.

По-високите лихвени проценти в САЩ означават, че икономистите очакват растежът в САЩ да се забави до 0.6% през 2024 г. спрямо 1.9% през тази година. Обединеното кралство и еврозоната вероятно ще запазят бавния си темп и през двете години, докато Китай ще се бори със структурни проблеми и спад в производството и износа.

Икономиките на много развиващи се пазари, като Бразилия и Мексико, също изненадаха анализаторите с положителни резултати през тази година, докато стабилното вътрешно търсене ще подкрепи здравословния икономически растеж на Индия през 2024 г.