🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Octopus Ventures ще финансира млади технологични компании от Европа

Британската инвестиционна компания ще насочи 140 млн. долара за стартъпи в по-зряла фаза

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През юни и Fidelity Growth Partners Europe обявиха 250 млн. долара ново финансиране за по-напреднали стартъпи в Европа

Базираната в Лондон Octopus Ventures създава нов фонд от 140 млн. долара за финансиране на малко по-зрели технологични стартиращи бизнеси в Европа. Средствата са предназначени за бързорастящи компании в по-напреднал стадий на развитие, както и за стартъпи, които вече са част от портфолиото им, пише Financial Times. Идеята е да се подпомогнат регионални технологични и иновативни бизнеси с по-големи суми от по няколко милиона, каквото досега се случваше основно за Силициевата долина.

Устойчиво развитие

С новата си концепция за финансиране Octopus Ventures цели да подкрепи стабилен предприемачески климат в Европа, обяснява директорът Алекс Макперсън. "Искаме да надграждаме отношенията, които сме създали с изключително талантливи предприемачи с интересни бизнеси", добавя той. Инвестиционната компания иска да подкрепи компании, които вече веднъж е финансирала, да продължат да растат и плавно да навлязат на международните пазари, вместо да търсят вариант за бърза печалба и да продават бизнеса си в ранен етап от развитие. Стартъпите имат възможност да получат между 250 хил. и 25 млн. паунда.

Според Макперсън в Европа засега има голяма динамика при стартиращите компании в начален етап, но инерцията бързо се губи след първите рундове на финансиране и първоначалния тласък, тъй като липсват средства за по-мащабно развитие. Пред последните години предприемачите се оплакват тъкмо от липсата на такава подкрепа от Европа, пише Financial Times. Данни от проучвания на компанията за анализи Go4Venture Advisers и рисковия фонд  DFJ Esprit показват, че технологичните компании на континента в действителност получават все повече средства и на по-късен етап с поне 10 млн. долара повече отпреди пет години, но това се дължи в голяма степен на навлизането на американски инвеститори.

За сравнение, през 2010 г. европейски стартъпи са получили около 808 млн. долара инвестиции за растежа си, които основно са дошли от САЩ или от съвместни предприятия на американски и европейски инвеститори. През изминалата година данните на Financial Times посочват 3.5 млрд. долара инвестиции за растеж в европейски бизнеси.

Между САЩ и Европа

И все пак инвестициите в европейски стартъпи остават доста малки на фона на парите, които се насочват в американските високи технологии. През 2014 г. фондовете за рискови инвестиции в САЩ са разпределили общо около 156.5 млрд. долара, сочат данни на National Venture Capital Association. Това според Макперсън стимулира успешните европейски стартъпи, които получават първи инвестиции в Европа, да търсят финансиране на по-късен етап в САЩ.

Тази година започва да се наблюдава леко раздвижване. В началото на юни Fidelity Growth Partners Europe обяви, че ще отпусне нови 250 млн. долара за растеж на стартъпи. Octopus Ventures, които са част от фонда за рискови инвестиции Octopus Group с над 5 млрд. долара под шапката си и миналата година са насочили над 91 млн. долара към прохождащи стартъпи, сега ще се опитва да съдейства за посрещане на нуждите на развиващата се бизнес екосистема в Европа на стартиращите компании в региона.

Все още няма коментари
Нов коментар