🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сладък път

Нели Стайкова напуска сигурната си работа и отваря ателие за бутикови торти в разгара на втората ковид вълна

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Нели Стайкова напуска сигурната си работа и отваря ателие за бутикови торти в разгара на втората ковид вълна.
  • Кредит от 20 хил. лева финансира стартиращия бизнес.
  • Компанията работи все още на загуба, но Стайкова вярва в успеха на начинанието.

"Парти без торта е просто среща", казва прочутата кулинарка Джулия Чайлд. Нели Стайкова от София превръща правенето на торти в бизнес, който започва в края на миналата година в разгара на втората ковид вълна. Това е време на локдаун, на затворени хора, търговски центрове и заведения. Време на голяма несигурност, което според мнозина не е най-подходящото за генерални промени, при това свързани с риск. Нели Стайкова обаче не мисли така и през ноември 2020 се разделя с работата си в международна фирма, за да се впусне в начинание, наречено "Сладки моменти - Бутикови торти - Нели Стайкова".

От строителна механизация към шоколад

Завършила е "маркетинг" в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Разказва, че професионалният й път дотук е свързан с международни фирми за строителна механизация. Работила е като координатор и организатор на логистична дейност, ръководила е екипи.

Обича да готви и е убедена, че "най-хубавият мирис в къщата е на ванилия". И тъй като искала да не бъде просто "домашен сладкар", през есента на миналата година завършва специална кулинарна академия. Курсът е тримесечен, с практически занимания и държавен изпит. След успешното дипломиране Нели Стайкова все още е на своята сигурна работа, но коронавирусът и перспективата за неплатен отпуск, очакващ служителите във фирмата, окончателно оформят решението й да се посвети на сладкарството.

Завършва два допълнителни курса за работа с шоколад, преминава и през онлайн обучение, водено от руски сладкари. Общо инвестицията в придобиване на знания по сладкарство надхвърля 4000 лв.

Регистрацията на фирмата (с помощта на професионален консултант), намирането на подходящо помещение (в кухнята на затворено заведение в "Драгалевци"), одобрението от контролните органи преминават без проблеми. "Вярвам, че когато човек е на пътя си, нещата се случват с лекота", обобщава началото тя.

Кредит от 20 хил. лева посреща първите разходи - за консултации, изготвяне на документация, покупка на оборудване, първоначално зареждане. Част от средствата остават като резерв за бъдещи задължения.

Сама от А до Я

Нели Стайкова приготвя торти и сладкиши сама, без помощници. Казва, че не използва замразени блатове, готови кремове, маслени смеси, полуфабрикати, използва само белгийски шоколад например.

Работи единствено по поръчка. Предлага около 10 вида торти с точно определени вкусове, както и сладкиши - френски макарони, бисквити, шоколадови бонбони, отливки от шоколад и др. "Стандартът на тортите ми е по-различен - те са с височина 16-18 сантиметра и това ги отличава от масово предлаганите. За изработването на една торта са нужни три дни. През първия ден пека блатовете, през втория - правя крема и сглобявам. На третия ден правя декорацията и веднага след това предавам на клиента тортата за консумация, за да не седи в нечий хладилник", разказва Нели Стайкова.

Цената на една бутикова торта зависи от големината й, като едно парче е между 6.50 до 7.50 лв. Най-поръчвана е тази с шоколадов блат с маскарпоне, чийз крем и сладко от ягоди, уточнява Стайкова.

Подкрепата

Първите поръчки идват от приятели. Сред първите клиенти са и жителите на "Драгалевци", където се намира сладкарското ателие. Информацията се разпространява чрез фирмената фейсбук страница, но по-голяма част от клиентите идват след препоръки на хора, които вече са поръчвали. Нели Стайкова вече има една Коледа зад гърба си, когато няколко фирми поръчват от нея сладкиши за подаръци, а после отделни служители от тези фирми повтарят поръчката.

Бизнесът среща подкрепа и от основния доставчик на продукти и суровини - "Пуратос България". Партньорството с тази компания носи като бонус за клиентите й техническа помощ, демонстрации на място и обучение, водено от Евгени Филчев, който е с над 20-годишен опит в областта на сладкарството и шоколатиерството.

"Срещнах и продължавам да срещам много сериозна безвъзмедна подкрепа от Евгени Филчев, който ми помогна с идеи, съвети, рецепти, вкусове. Знам, че винаги мога да вдигна телефона, да попитам и да получа отговор", разказва Стайкова.

Все още на загуба

Нели Стайкова все още работи на загуба. "Изкарвам колкото да си покрия разходите за наем, ток, материали, осигуровки. Има месеци, в които нямам поръчки, и други, в които имам само една. Това е доста депресиращо, но любовта към това, което правя, ми помага да продължа. Вярвам, че съм на пътя си. На моменти ми е ужасно трудно. Казвам си: "Край", а след това: "Но защо се старах досега, за това ли се борих, за това ли вложих не само финанси, но и време, труд, енергия, че да се отказвам", споделя тя. Най-трудни се оказват януари и април, но декември 2020, март, юли, август са добри за бизнеса. Като "добри" означава, че е успяла да си покрие разходите изцяло.

"Много е важно на какви хора ще попаднеш. Дали им идва отвътре да ти подадат ръка, без да очакват нещо в замяна. Аз съм само лицето, но до мен са много хора, които ми помагат, защото понякога човек се срива. Зад мен стои цялото ми семейство, подкрепят ме приятели, партньори, хора, които срещам по пътя си, а най-мотивиращи са съпругът ми и сестра ми. Вярвам, че когато влагаш любов в това, което правиш - винаги се получава. Трябва желание, трябва да ти е гот на сърцето и душата. Баба ми казва, че имам най-хубавата работа, защото правя хората щастливи. Горя в това, което правя. Обичам си работата, няма да се откажа до последно. Винаги се вижда, когато си дал всичко от себе си", заявява тя.

Засега най-близката цел на Нели Стайкова е да започне да се самоиздържа. А в бъдеще - да отвори малка бутикова сладкарница.

Q&A

Има ли нещо в сладкарството, което ви затруднява?

- Трудно ми е да работя със захарно тесто и фондан. Всичко друго ми е лесно, правя го със замах и много бързо. Работя последователно, стегнато, разчитам си времето и задачите. Денят ми започва с план график - какво имам да свърша и как да го направя последователно. Много исках да са науча да правя френски макарони. Те са много капризни, опитвах много пъти, изпълнявах рецепти, старая се, но не се получава. Помолих Евгени Филчев да ме научи и той ми помогна. Радвах се като малко дете, когато успях. Събрах пари, за да си купя хранители бои и бях много щастлива, когато направих макароните в цвят. След това цял ден правих макарони в различни цветове. Радвам се, като ми се получи нещо така, както искам.

Какъв е маржът в сладкарството?

- Масовият марж в сладкарската индустрия е между 200% и 300%.

Как оценявате конкуренцията?

- Конкуренцията не ме притеснява. Не се старая да стана по-добра от конкретен конкурент. Гледам себе си. Не копирам, нямам амбиция да се състезавам с някого, да съм най-добрата. Защо да го правя. Вървя си по моя път. Имам си свой индивидуален подход. Уверих се, че хората не се интересуват къде ти е местоположението и няма сила, която да ги спре да си вземат торта от мен, ако харесват продукцията ми. Излишна загуба на време е да съм свръхамбициозна, да мачкам някого. Всеки се развива в своята сфера. Ако дадете една и съща рецепта на двама сладкари, тя ще бъде изпълнена по различен начин и крайният продукт ще е с различен вкус.
Все още няма коментари
Нов коментар