НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Българско парче в световния пъзел

Венелина Вънова от години търси български производител на пъзели с 1000 елемента, първата серия вече е факт

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Венелина Вънова от години търси български производител на пъзели с 1000 елемента.
  • Тази година открива издателство "Авис - БГ" и започва с два продукта.
  • Инвестицията засега е символична, но е възможно хобито да се разрасне до малък бизнес.

Най-големият пъзел в света засега се състои от 54 хил. елемента. Той е с големина 8 на 2 метра, струва 1000 лева и представлява галерия със световноизвестни картини. В Книгата на Гинес е вписана жителка на Сао Паоло, Бразилия, която през 2017 г. поставя рекорд за най-голяма колекция от 1047 пъзела. През 2012 г. е поставен рекорд за най-много хора, участвали в реденето на един пъзел - 9569 души, които подредили огромно изображение на панда за 9 дни.

Тези и още много други факти, свързани с реденето на пъзели, са добре познати на Венелина Вънова. През юни тази година тя сбъдва своя отдавнашна мечта - в България да бъде произведен пъзел с 1000 елемента с български сюжет.

"На пазара има голямо разнообразие - предлагат се пъзели за деца и възрастни с различен брой части, с различна трудност и различна визия. Има много вносни пъзели, както и неколцина български ентусиасти, които поръчват пъзели за възрастни с много елементи в чужбина. Различното е, че нашите се произвеждат в България", обяснява идеята си Венелина Вънова.

Отпреди десет години

Венелина Вънова е експерт по пъзелите - срещата й с тях била преди 25 години покрай децата й, но така се пристрастила, че започнала да мечтае за собствена серия. Идеята за голям пъзел, произведен в страната, я преследва от 10 години. За да я осъществи, дълго време търси съмишленици и прави проучвания. Запознала се с възможностите за производство в чужбина, отправила запитвания до компании в Полша и Гърция, но преценила, че логистиката ще направи начинанието недостъпно. Планирала да купи подходящи машини, но банките не харесали идеята.

"В България има много успешни опити с производство на т. нар. сублимационен пъзел, при който изображението се отпечатва върху готова бяла основа. На този принцип се правят изображения върху чаши или фланелки, например. Но това са пъзели с малко на брой елементи. За да се направи голям пъзел от 1000 и повече части, са нужни друг вид машини, които щанцоват върху картон. Трябва преса, която да насича елементите. Една такава преса тежи 30 тона и струва не по-малко от 250 хил. лева", разказва Венелина Вънова.

Доскоро, според проучванията й, в страната липсвала такава техника. Тази година обаче "съдбата й намигнала" и тя открива софийското издателство "Авис - БГ" - производител на детски пъзели, което има подходящи технически възможности да изпълни идеята й.

С малка инвестиция

Договарят условията и "Авис - БГ" започва производство на пъзелите на ишлеме. "Това е странична дейност и за двете страни. Идеята е моя, но зад проекта стоят усилията на дъщеря ни Снежка Вънова, която е завършила компютърни и медийни технологии в НБУ. Тя е професионален фотограф, нейна е заслугата за изображенията върху пъзела, предпечата, графичния дизайн, дизайна на кутията", разказва Венелина Вънова.

Поредица от консултации и проби в издателството изчистват визията, изпипват сглобката, уточняват нюансите и детайлите. Всичко е автоматизирано, машини раздробяват, запечатват, правят кутии.

В резултат на партньорството през юни тази година първият тираж пъзели под марката "Вретено" с две изображения - "Панорама Плевенска епопея" и пейзаж от морето край Ахтопол, е вече факт. Името на поредицата е избрано неслучайно, защото според създателката думата "вретено" е свързана с "умение, което носи българския дух".

Инвестицията е 2000 лв. собствени средства. Произведени са по 100 броя от двете визии, всеки с по 1000 елемента. Цената е 25 лева. Пъзелите се продават онлайн на сайта SnowyGift, в Плевенската панорама, в книжарницата в Ахтопол, както и на място в наскоро открития семеен ресторант "Вретено" в столицата.

Опит за рекорд на Гинес

Изборът на изображения върху първите пъзели "Вретено" също не е случаен. Венелина Вънова е от Плевен и заедно със семейството си години наред се занимава с ресторантьорски бизнес в града. На стените на заведението са поставени двуметрови пъзели, наредени от нея. Такива огромни "картини" са част от интериора и в софийския фамилен ресторант "Вретено", отворен наскоро.

През 2010 г. страстта към пъзелите подтиква Венелина Вънова да кандидатства за рекорд на Гинес. Тя пише писмо до централата, заявява намерението си и обещава да нареди пъзел с 24 хиляди елемента за 100 дни. "От Гинес са готови да приемат предизвикателството ти, но не ти гарантират, че ще отбележиш рекорд. Изпращането на документацията, обработката на документите, контролът - всичко това е за твоя сметка. Двама съдии - обществени фигури - например от кметската администрация, трябва да гарантират, че играеш честно", спомня си Венелина Вънова.

Реденето става в семейния ресторант в Плевен, под наблюдение и на клиентите. Камери и квестори следят процеса. Вънова реди от сутрин до вечер пъзел с размери 4.50 м на 1.60 м и успява да го завърши за 66 дни. За времето си това е най-големият пъзел в света, който тя закупува от дистрибутор на испанска фирма. Но когато приключва подреждането, от Гинес й отговарят, че се е появил друг рекордьор, наредил успешно пъзел с 32 хил. елемента, който все още не бил в продажба. Така Вънова остава само с опит за рекорд. По-късно при първа възможност купува пъзела гигант, заради когото се сбогува с рекорда, но този път го реди с приятели.

Част от усилията й да развива хобито са и съботните състезания за деца, които организира с години в заведението в Плевен. През 2013 г. пак в Плевен става инициатор на първото национално състезание за възрастни по редене на пъзели. Маратонът събира 38 отбора с по двама участници, някои от които идват от София и Бургас специално за да се включат в заниманието. Надпреварата продължава през годините.

Коронавирусът и рестрикциите покрай него засега осуетяват намерението състезателният дух да се пренесе и в столичното заведение на семейството. Но не и плановете за разрастване на бизнеса с пъзели.

Новата серия

Фамилията е подготвила десет нови изображения, отново с типично български сюжети - възрожденска къща, стара мелница, носия, троянска керамика, портрет на Левски, плевенския исторически музей, кея в Шкорпиловци и др. Те ще бъдат на пазара до края на ноември, инвестицията ще е около 5000 лева.

"Този път сериите са малки - по 50 броя, което ще оскъпи производството, но въпреки това цената ще остане същата - 25 лева. Намаляваме бройките, за да предложим разнообразие. Искаме клиентите да имат избор и да се ориентираме в техните предпочитания", казва Венелина Вънова.

Бутиков бизнес

"Засега производството ни е бутиково, прави се на парче. Напредваме плахо и бавно. Инвестицията се връща за 3-4 месеца, но ние сме наясно, че няма да забогатеем от този бизнес. Поне не на този етап. Нашата цел е да се впишем в света на пъзелите, да представим български пъзел, произведен в България, с български сюжети, които популяризират природни, архитектурни, исторически забележителности", казва Вънова. Според изчисленията й ще са нужни около 50 хил. лева за разширяване на бизнеса, включително за реклама и разпространение в книжарници и други обекти за търговия.

Тя е убедена, че "в този бизнес има хляб". "Може да се произвеждат пъзели за възрастни с 2000, 4000, 6000 елемента например, и то в големите серии. Радвам се на другите български производители ентусиасти. Има смисъл да се излезе с такъв продукт зад граница. Това е вид реклама за страната ни", обобщава Венелина Вънова. И дава примери с полски марки, които продават пъзели в над 40 държави. Продуктите на германски и испански производители с традиции са известни в цял свят. Турска компания, започнала преди четири години, в момента също е на световния пазар.

Q&A

Кое беше най-трудно в това бизнес начинание?

- Да открия производител в България. Разпитвах много издателства, които правят детски пъзели, но ние искахме създаване на голям пъзел с 1000 части. Производството в чужбина носи известен риск, защото не можеш да контролираш качеството от разстояние. Тук отивам на място, гледам - коригираме цветовете, ако са бледи или прекалено силни, обратната връзка е много улеснена.

Как се развива пазарът на български пъзели?

- Две български фирми поръчват изработване на пъзели в чужбина. Ентусиастите от "Роден пъзел" са пуснали колекция от седем пъзела с български забележителности. Озон.бг пуснаха пет изображения с български градове, седем - с български картини, включително на Майстора и прочутата ръченица на Мърквичка. В момента пускат нови 30 изображения. Озон.бг организира и онлайн състезания с техни пъзели.

През 2013 г. полска фирма пусна пъзел с изображение на Балчик с 1000 елемента. Румънски производител направи пъзели с по 1000 елемента с изображения на 20 български града. В страната има общност от любители на пъзели, участници в десетина групи в социалните мрежи.

Колко време отделяте за това хоби?

- Това е вид медитация, така си почивам. У дома на една маса винаги има пръснат пъзел, който чака да бъде нареден. В семейството всички редят с изключение на съпруга ми. Внуците са на 3 и 6 години, редим пъзели и с тях.
Все още няма коментари
Нов коментар